Skocz do zawartości
  • 0

Jak to jest z tymi zakupami na forum????

na ryby.pl

Pytanie

Witam kolegów a przede wszystkim adminów,

Tak sobie myślę, mamy dwa wiodące (i nie mam tu na myśli ilości użytkowników) portale społecznościowe dedykowane bardzo konkretnej grupie wędkarzy. Każdy z nich ma dział ogólnie pojętej sprzedaży tablicy ogłoszeń. Hipotetycznie zamieszczam ogłoszenie o sprzedaży atrakcyjnego multika w jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie na jednym i drugim portalu. W jednej i tej samej chwili na jednym portalu zgłasza się chętny kupujący i na drugim portalu zgłasza się chętny kupujący. Który z nich ma prawo zakupić ten multik? Gmatwając dalej, jeden z nich jest tylko użytkownikiem np: jerkbaita.pl i nie śledzi multiplikator.pl. Ogłoszenie na jerkbait.pl jest aktualne. Więc wpisuje wiadomość że go kupuje i prosi o dane do przelewu i tu dowiaduje się że inny kolega z multipilkator.pl już wpłacił za multik pieniądze. Ja miałbym duży niesmak w takiej sytuacji. Może można jakoś zmobilizować sprzedających aby się bardziej sprecyzowali gdzie zamieszczają ogłoszenie albo żeby aktualizowali je na bieżąco, a nie trzymali jako nadal aktualne. A jakie są wasze przemyślenia? Żeby tradycji stało się zadość kopie zamieszczę na multipikator.pl.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może można jakoś zmobilizować sprzedających aby się bardziej sprecyzowali gdzie zamieszczają ogłoszenie albo żeby aktualizowali je na bieżąco, a nie trzymali jako nadal aktualne.

Czytając post autora wątku tak to rozumuje jak napisałem powyżej...

• 0

J.pl daje nam możliwość powieszenia ogłoszenia na stronie, ale nie jest to ogłoszenie zobowiązujące, jak na innych aukcjach internetowych (np.Allegro). Wydaje mi się, że nie powinien być problem z wystawieniem tej samej aukcji na kilku portalach, tylko pod warunkiem, że sprzedający będzie tego pilnował, aby wykasować jak najszybciej nieaktualną ofertę. Wystawiane produkty nie są takie same jak np. marchewka na bazarze, z która jadę i wiem, że się sprzeda, a jeżeli coś zostanie to zostawię na jutrzejszy obiad :lol:. Najgorsza chyba jest rezerwacja produktu, który często zmienia chwilowo właściciela. Powinniśmy zrozumieć dwie strony (Kupujący-Sprzedający), ktoś chce zarobić (kasa), ktoś chce zyskać (produkt). Nastały teraz takie czasy, że musimy szukać klienta, nawet mając dobry produkt, dlatego nie ma się co dziwić, że każdy kombinuje jak najszybciej coś sprzedać. Ja sprzedaję też na dwóch portalach, ale akurat to są produkty ilościowe i jeżeli nie mam teraz, to wiem, że się dogadam z klientem na później. Większy problem jest w twoim przykładzie, gdzie chodzi o jedną sztukę i domyślam się, że w atrakcyjnej cenie. Ty zastanawiasz się gdzie znaleźć pieniądze lub jak najszybciej powiadomić sprzedającego, że kupujesz, a ktoś inny, na innym portalu już sfinalizował transakcję (nie wiążącą transakcję). To jest właśnie pech, ale powinniśmy rozumieć sprzedającego.

• 0

Ja też rozumiem sprzedających, znaczy fakt że chcą jak najszybciej sprzedać przedmiot. Rozumiem też złość pewnie i czasami rozgoryczenia czy pecha osób którzy wypatrzyli fajną okazję np. na jerkbait.pl patrzą że nikt postu jeszcze nie wysłął że jest zainteresowany kupnem, piszą priv do sprzedawcy z prośbą o dane do przelewu a tu strzał w pysk bo okazuje się że sprzedaż przedmiotu jest finalizowana na multiplikator.pl, jak dla mnie to coś tu jest nie tak bo ktoś w dobrej wierze czyta aktualne ogłoszenie i wierzy że tak jest często gromadzi środki planuje taki zakup a tu nic tylko żal i rozczarowanie.

Pewnie że administratorzy stworzyli wątek z nieaktualnymi ogłoszeniami ale żeby ta instytucja działała sprawnie trzeba dobrj woli sprzedających a tej czasami brak a czasami pewnie braknie czasu żeby zakończyć ostatecznie sprzedaż kiedy pieniądze są już na koncie a przedmiot u kupującego. Pamiętać też trzeba że taka finalizacja zazwyczaj trwa kilka dni a ogłoszenie wisi. Dobrze jak sprzedający dopisze że finalizacja trwa i tak się zazwyczaj dzieje, zauważełm jednak że robi to tylko na jednym forum a na drugim ogłoszenie wygląda jakby dalej było aktualne, ale tu znowu wracamy do dobrej woli i koło się zamyka.

• 0

Chyba sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie :lol:.

Może przykład: Ogłoszenie w gazecie x, samochodu x. Po dwóch dniach sprzedający odbiera 20-ty telefon i ponownie informuje: Panie, już wczoraj sprzedany. Info wisi w gazecie, ślinotok u niedoszłych właścicieli - takie życie. Tylko, że to gazeta, co innego forum, gdzie można coś na bieżąco zmienić, ale tak jak napisałeś: ...żeby ta instytucja działała sprawnie trzeba dobrej woli sprzedających....

• 0

Sytuacja całkiem hipotetyczna.

Ogłoszenie tej samej treści: sprzedam... ukazuje się na j.pl i na m.pl

Po kilku dniach na j.pl odzew. Jest chętny, poprzez forumową pocztę.

Piszemy, czytamy, dogadujemy szczegóły. Jesteśmy very happy :mellow:

A tu, po kilkdziesięciu minutach (tak mamy ustawione sprawdzanie poczty), odzywa się nasza skrzynka pocztowa, typu Outlook albo cuś.

E'mail :huh: .

Odzywa się nasz potencjalny drugi klient. Ten akurat z m.pl

Sprawdzamy czas.

E'mail wysłany wcześniej tylko, że dociera później :( .

Klops, bo przecież klient z j.pl już dostał nasz numer konta.

Wyjście? Mądrego chyba nie ma.

Sytuacja hipotetyczna? Nie :wacko: . To mnie spotkało. Byłem tym złym, dla jednego z kupujących.

A gdyby tak w trakcie założyć, że jeszcze nie sprawdziliśmy poczty ani tej zwykłej ani forumowej (brak czasu, awaria systemu, jesteśmy na rybach) a już dostaliśmy telefon? Od tego trzeciego? Tego co nie lubi pisać a działa?

Uważam, że sprzedający musi mieć prawo wyboru, tak samo jak za ile, tak samo komu i kiedy .

Czasem wystarczy kiepskie łącze internetowe, by sporo namieszać w poruszanej kwestii a przecież nie można mieć pretensji do sprzedającego, że chce sprzedać i to jak najszybciej.

Przecież to nie licytacja, aukcja. Skoro więc zgłasza się kupujący, na którego czasem czekamy dość długo???

Pozdrawiam wszyskich kupujących i sprzedających :D

• 0

Sprawa dotyczy j.pl i m.pl, ale to może być ten sam problem tylko na jednym forum.

Przykład:

1. Wystawiam ofertę, czekam, dostaję wiadomość na priv. i odpisuję (podaję dane do przelewu). Sprawa załatwiona. Teraz wracam na forum, żeby dać znać innym, że oferta nieaktualna, sprzedana, czeka na finał i ... qrcze!! już dwie osoby napisały, że są chętne - co im odpisać, jak już sprzedałem :(.

2. Wystawiam ofertę rano, idę do pracy, wracam, a tu full odpowiedzi o chęci kupna (liczy się pierwszy), wchodzę na pocztę priv. i to samo (kilka osób chętnych) - teraz kartka i zapisujemy sobie kto pierwszy, a co powiedzieć innym?

Te przykłady, które podałem to ekstremalne przypadki, ale tak może być.

Koledzy, to nie jest alledrogo, czy jakiś inny portal aukcyjny, jerkbait daje nam możliwości kupna-sprzedaży, ale (moim zdaniem) bez zobowiązań. Tak jak napisał @na ryby.pl potrzeba dobrej woli sprzedających, a ja dodam wyrozumiałość kupujących.

• 0

JAZ,

Nawet na Allegro nie dają takiej gwarancji. Wszystko zależy od sprzedającego. Jak towar wystawi jednocześnie na eBayu i Allegro ma ten sam problem. Jeśli wystawi jednocześnie na kilkudziesięciu portalach bo chce zwiększyć swe szanse na sprzedaż musi to umiejętnie kontrolować i tyle - nie ma co próbować doszukiwać się tutaj jakiejkolwiek odpowiedzialności (!!!) z jakiejkolwiek (portalowej) strony tylko trzeba ładnie powiedzieć - dziękuję, że za darmo skorzystało się z jednego i drugiego portalu.

pozdrawiam

Remek

• 0

A ja wsadzę kij w mrowisko. Bo coś nie gra, sami piszecie forum konkurencyje,M.pl skoro to konkurencja to tak jakbym był kibicem Jerkbaita a kibicował Multiplikatorowi, delikatnie mówiąc kibic fałszywy.A dobra z Jerkbaita są dla solidnych członków a nie fałszywych którzy zapisali się tylko po to aby załatwiać własne interesy a nie tworzyć społeczność.Nie mam kompletnie nic do zarzucenia społeczności multiplikatora ale skoro podpisałem się na J.pl to się tego trzymam na dobre i złe.

• 0

Tornado ,chyba nie o to tutaj chodzi....

Jestem zalogowany na j.pl i c.pl (castmania) i potrafię ogarnąć temat sprzedaży(jeśli akurat wystawiam na obu portalach)tzn.stosuje regułę kto pierwszy ten lepszy .oczywiście dziękuję obu administratorom za udzielenie miejsca na tzw.ogłoszenia drobne,ale trzeba również mieć jakieś własne zasady co do pierwszeństwa sprzedaży. z żadnym z administratorów (@remek -j.pl lub @spigot-castmania.pl) ślubu nie brałem i wierności dochowywać nie muszę :lol: ale jakoś funkcjonuje w tym wirtualnym świecie i myślę że nikogo nie skrzywdziłem :D @Remek ma sporo racji ,podając jako przykład Allegro i Ebay. ani jeden ani drugi portal/serwis aukcyjny nie spowiada nas z działalności na sąsiednim portalu... :D

• 0

Kolego @tornado - wyciągając twój kij z mrowiska, nie wiem za bardzo o co biega. Włączając na pasku Edycja, następnie Znajdź, a potem wpisując konkurencja tylko w twoim poście wyskakuje ten zwrot. Dlatego ja uważam, że nikt tutaj nie próbuje czegoś sprowokować i wiem, że większość szanuje się. W pierwszym poście jest poruszony konkretny przykład, który był na tych dwóch forach, ale ja próbowałem udowodnić, że to samo może zdarzyć się na jednym i zostańmy przy tym, nie poruszając innych portali. Moim zdaniem sprawa jest załatwiona i każdy sprzedawca powinien szanować kupujących i starać się załatwić sprawę jak najszybciej, żeby nie powodować niepotrzebnych napięć.

Tak to odbieram chyba, że twój post jest o czymś innym.

• 0

a ja tak nie uważam....

sprzedając kiedyś wędkę za 500zł zrobiona na blanku o wartości 400zł i wystawiając na dwóch portalach to miałem kogoś w dupie ? liczyłem na zysk? raczej nie. czy to że odsprzedaje/oddaje po cenie zakupu jakieś woblery sprowadzone, bądź plecionki ....mam kogoś w dupie? też chyba nie? po prostu staram sie dotrzeć do większej ilości użytkowników/realnych kupców :D

• 0

Uffff - dobrze, że o to Tobie chodziło, bo już się bałem, że...no coś innego :mellow:

Jaki jest cel sprzedaży? Zarobić kasę, najlepiej jak najszybciej (oby uczciwie). Hmmm... Mam możliwość sprzedaży produktu tylko 20 osobom, co będzie jak nie będą zainteresowani, no nic produkt leży u mnie do następnego razu, może ktoś się zdecyduje. Szukam następnej grupy (forum) i dalej nic, a może od razu wrzucić do kilku grup, żeby szybciej przekonać się czy dojdzie do sprzedaży - qrcze!! to jest najnormalniejsze rozumowanie sprzedającego, czyli jak najszybciej, jak najlepiej (kasa) sprzedać towar, produkt. Tylko, że im większe grono (różne fora) tym bardziej sprzedający gubi się. Właśnie nie będzie problemu, gdy każdy będzie starał się zrobić to jak najlepiej. Po to jest chyba wstawiony wątek Polecam kontrahenta, aby każdy się szanował i wychodził w nim pozytywnie.

• 0

Panowie, a mnie sie tak wydaje, ze sa tacy uzytkownicy, ktorzy nie maja klopotow ze zrozumieniem podstawowych zasad i bywaja tacy, ktorzy sa z tymi zasadami na bakier.

Nie chodzi tu moim zdaniem tylko o sprzedaz, to jest teraz tak proste jak...wytarcie nosa.

Jezeli sie dojdzie z kims do porozumienia odnosnie transakcji to ten stan wystarczy przelac na ekran i nikt nie bedzie czul sie poszkodowany - w mysl zasady kto 1szy ten lepszy.

Jezeli obie strony beda sie stosowac do zasad (sa one opisane w dziale sprzedam)-nie bedzie nieporozumien.

Natomiast poza sama gielda istnieje jeszzce inny problem i stawiam go na rowni z tym przykladem sprzedazy...uwazam, ze jesli komus przyswieca wchodzac na portal, tylko taki cel, zeby kogos wprowadzac w blad, kopac pod kims dolki, wchodzic tutaj zeby przekierowywac gdzie indziej albo np. zeby sobie poprawiac humor czyims kosztem....to jest takie nie teges (ze sie wyraze oglednie)

Gumo

• 0

Dorzucam swoje 3 grosze...

Moim zdaniem za zaistniałą sytuację odpowiada tylko i wyłącznie sprzedający. Dając identyczne ogłoszenie w kilku miejscach - czy to allegro, czy to e-bay czy jerkbait.pl czy inny portal trzeba mieć świadomość że mogą zaistnieć takie sytuacje jak napisał przykładowo kol. @popper Najgorzej tu by wyszło Allegro i E-bay bo dokonany zakup na tych portalach ma moc wiążącą i trudno potem się z tego wycofać bez tłumaczenia się dlaczego....nie wyszło (narażamy się na negatywa), a nawet sprawę w sądzie W ogłoszeniu warto umieścić taką informację jak np. że przedmiot został wystawiony w innych mediach (wg regulaminu Allegro takie coś jest zabronione) i należy się liczyć z tym że w każdej chwili oferta może być nieaktualna - tu ważna jest informacja o prośbie skontaktowania się ze sprzedającym w celu sprawdzenia aktualności oferty (mailowo czy telefonicznie) W takim przypadku dane do przelewu podaje się na samym końcu, nigdy w treści ogłoszenia (może się zdarzyć że w tym samym czasie dwie osoby wpłacą gotówkę od razu) Sytuacji patowych może być wiele. Rozsądniej jest po prostu trzymanie ręki na pulsie i żądanie kontaktu przed zakupem w celu sprawdzenia czy oferta jest aktualna No i cenna uwaga dla sprzedających na portalach takich jak np. jerkbait- ci co handluja to niech sprzataja po sobie,handel nie polega na tym aby zwinac kasę a ogłoszenie pozostawić samym sobie, przez co wprowadza się wielu potencjalnych kupców w błąd... Powinno się mieć wdzięczność ze nie ma tu prowizji za wysatwienie oraz za sprzedaż towaru

Nie wiem po co ja tu pouczam, ale zanim coś się wystawi w kilku miejscach, warto trochę pomyśleć niż potem mieć nieprzyjemności... Powodzenia życzę

• 0

Czyli konkludując stanęło na tym że 90% satysfakcji z transakcji zależy od rzetelnego sprzedającego dbającego o czystość swoich wątków a 10% od wyrozumiałości kupującego i z tym się zgadzam jak i z tym że czasami przyjdzie mi dostać w pysk i gorzko przełknąć ślinę jak się okaże że mój wymarzony multik już poszedł na innym forum (wiem wiem już nie będę drążył tego tematu :D).

Mam w tej materii inny pomysł. Może warto w dziale sprzedaży przy każdym nowym ogłoszeniu wprowadzić datę ważności ogłoszenia. Sprzedający któremu zależy na szybkiej sprzedaży ogłoszenie wisiało by np. do 7-14 dni lub było na tle czerwonym, po upływie tego terminu albo sprzedający wystawiał by je ponownie bo nadal zależało by mu na sprzedaży albo ogłoszenie automatycznie było by usuwane. Sprzedawca któremu się nie pali miał by termin do 30 dni, ogłoszenie było by podświetlone na żółto. Sprzedawca któremu sprzęt zalega w szafie i wystawia go na zasadzie jak się sprzeda to dobrze jak nie to niech kolejny sezon zbiera kurz zazwyczaj sprzedaje za duże pieniądze i liczy się z tym że nie od razu sprzeda sprzęt lub w cale, miał by na takie ogłoszenie powiedzmy 6 miesięcy. Jego ogłoszenie podświetlone było by na zielono. W każdym w/w przypadku kupujący wie na pierwszy rzut oka czego może oczekiwać od ogłoszenia. Moim zdanie wprowadziło by to większą systematykę w dziale sprzedaży i zaoszczędziło wielu postów na zasadzie czy nadal aktualne. To takie moje przemyślenia a co wy koledzy o tym myślicie?

• 0

Łukasz nie widzę niczego złego w przypadku handlu przykładowo,plecionkami,kogutami,i masówka której mam tyle że zadowolę każdego chcącego robi tak wiele osób. Gorzej jest jak masz coś w jednej sztuce,i mamisz tym na kilku forach według mnie jest to nie etyczne tym bardziej że nasz regulamin mówi wyraźnie że nie można na dwóch forach wystawiać jedno cześnie, to i tylko tyle z mojej strony Pozdrawiam Władek