Skocz do zawartości
  • 0

Jak to jest z tymi zakupami na forum????

na ryby.pl

Pytanie

Witam kolegów a przede wszystkim adminów,

Tak sobie myślę, mamy dwa wiodące (i nie mam tu na myśli ilości użytkowników) portale społecznościowe dedykowane bardzo konkretnej grupie wędkarzy. Każdy z nich ma dział ogólnie pojętej sprzedaży tablicy ogłoszeń. Hipotetycznie zamieszczam ogłoszenie o sprzedaży atrakcyjnego multika w jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie na jednym i drugim portalu. W jednej i tej samej chwili na jednym portalu zgłasza się chętny kupujący i na drugim portalu zgłasza się chętny kupujący. Który z nich ma prawo zakupić ten multik? Gmatwając dalej, jeden z nich jest tylko użytkownikiem np: jerkbaita.pl i nie śledzi multiplikator.pl. Ogłoszenie na jerkbait.pl jest aktualne. Więc wpisuje wiadomość że go kupuje i prosi o dane do przelewu i tu dowiaduje się że inny kolega z multipilkator.pl już wpłacił za multik pieniądze. Ja miałbym duży niesmak w takiej sytuacji. Może można jakoś zmobilizować sprzedających aby się bardziej sprecyzowali gdzie zamieszczają ogłoszenie albo żeby aktualizowali je na bieżąco, a nie trzymali jako nadal aktualne. A jakie są wasze przemyślenia? Żeby tradycji stało się zadość kopie zamieszczę na multipikator.pl.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja uważam, że nie powinno się mieszać 2 rodzajów sprzedaży właśnie. Na Jerkbait prowadzona jest sprzedaż na zasadach koleżeńskich. Jest regulamin, ale chyba z założenia,dział sprzedam miał być skierowany do użytkowników forum, nie nastawionych na działalność komercyjną. Od tego są prawnie ukonstytuowane portale aukcyjne. Liczyć w tym wypadku można jedynie na rzetelność sprzedającego, bo gwarancji jako takich nie ma. Nie mówiąc już nawet o sprawach podatkowych, z tytułu sprzedaży :unsure: .