Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance C-MAP Genesis (wcześniej Insight Genesis) - usługa do tworzenia map batymetrycznych

bierjoza

Pytanie

Na targach Eftex w Warszawie została zaprezentowana darmowa usługa do tworzenia map batymetrycznych przeznaczona dla Lowrance, Simrad i B&G.
Dotychczas nie działała w Polsce teraz juz tak.
Ktoś już próbował?

http://parker.com.pl/aktualnosc/62

Edytowane przez bierjoza

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej, potrzebuję pomocy.

Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem echa Lowrance Hook4 i przed majowym wyjazdem do Szwecji, chciałem ściągnąć sobie mapę batymetryczna jeziora po którym będę pływał.

Niestety echo nie pokazuje mi wgranej mapy.

Soft mam aktualny, na stronie Insight Genesis zalogowałem się i zapisałem swoje echo (wg. spisu obsługuje tzw. social map), na karcie sd mam folder z nazwą jeziora, wszystkie 5 plików skopiowane. Co jeszcze można zrobić?

Czy ktoś już borykał się z,takim problemem na Lowrance Hook?

Dodam tylko, że mapy OSM śmigają, aż miło...

• 0

Hej!

Dzięki za pomoc, uwagi okazały się jak najbardziej słuszne - wpisałem zły numer urządzenia - wziąłem ten z pudełka, a urządzenie ma jednak inny serial i id number... :wub:

Chwila poszukania w ustawieniach echa i voila - mapy śmigają aż miło :)

Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie! :D

• 0

Zapraszam kolegów do wymiany doświadczeń przy tworzeniu map Genesis. Posiadam echosondę Lowrance Elite 7Ti z przetwornikiem Totalscan. Posiadam konto Edge na C-MAP Genesis. Wcześniej korzystając z konta Social współuczestniczyłem w tworzeniu mapy jeziora Asnen w Szwecji. Aktulnie pracuję nad mapą twardości dna Turawy.  Problemów pojawia się co niemiara. Wiem że ze względu na to, że mapa tworzona jest w chmurze mamy ograniczony wpływ na produkt końcowy. Wiem jednak ,ze sposób przygotowania plików, ma na to decydujący wpływ. Jakie koledzy mają doświadczenia w tworzeniu map z wykorzystaniem różnych częstotliwości? Jaki wpływ mają użyte rodzaje plików, przy konsolidacji mapy? W jaki sposób zwiększyć dokładność mapy?

• 0

Wyłącznie 200khz, najlepiej ustawić duży zakres głębokości echa -2x lub 3x przekraczający głębokość w danym obszarze. Twardość dna jest generowana poprzez analizę pierwszego piku ale także i następnych - bo echo wraca do dna więcej niż raz.

Trudna sprawa porobić całość  Turawy. Dużo pływania praktycznie od podstaw.  Ustawienia echa też trzeba dobrać indywidualnie do danej głębokości.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Niewiem czy maxi mapa nie wyjdzie z twardoscia dna... trzeba by Sie Pana Czarka zapytac. Turawa z tego co kojaze ,to dosc duza woda i chyba jakas czesc w strefie ciszy ?. Mape konturowa mega dokladna sobie zrobisz bez ig , przy pomocy google earth i softu lowrance, badz poprostu mape z zdziecia lotniczego/stalitarnego... dokladniej sie nie da :)

• 0

Ostatnio, przez nieuwagę zrobiłem zapis na częstotliwości 83kHz. Twardości dna co prawda nie uzyskałem, ale wyszła mi bardzo dokładna mapa konturowa, dużo dokładniejsza niż przy 200kHz

Hejka. Mam problem z podgladem mapy twardosci dna z zebranych plikow. Wyswietla mi komunikat "composition image not found". Nie wiesz co moze byc przyczyna?

post-61101-0-43626400-1526301959_thumb.png

Z kilku pierwszych logow moge wygenerowac mape twardosci,niestety chyba cos namieszalem w ustawieniach i sie posypalo

post-61101-0-70006500-1526302562_thumb.png

Czy dla zapisu twardosci dna ma znaczenie na jakiej czestotliwosci mam ustawiony podglad sonaru w momencie zbierania logow?

Sprzet to elite ti z totalscan.

Dzieki wielkie za pomoc

Edytowane przez d.daz76

• 0

.sl2 rozni sie od sl3 tym , iz w 3 sa zawarte dane z ss3d czyli obraz + pierdylion danych z ktorymi poki co sobie nie moga poradzic , aby je wykorzystac do map.  W sl2 masz wszyskie niezedne dane do tworzenia map zarowno batymetrycznych jak i twardosci, z samego gpx twardosci nie zrobisz . Jesli nie uzywasz ss3d to .sl3 nic nie wniesie. Jest to kolejna generacja  pliku ,ktora ma mozliwosc gromadzenia wiekszej ilosci danych

• Like 1

• 0

Dane z 3D  od sl3 są dekodowane w specjalistycznych korpo-softach niedostępnych dla nas ze względu na cenę- np SonarVizz. Wiem o intensywnych pracach na wschód od nas ws. dekodowania tych danych za mniejsze pieniądze. Ukraiński skrypt ponoć jest w Polsce. Rosyjscy magicy od łodzi i elektroniki planują latem wypuścić własny moduł z własnym softem dekodującym wiązkę 3D i robiącym z tego mapę w trybie live. Do tej pory wymodzili moduł StarMap, który posiada własny procek i zaimplementowany soft mapujacy dokładniejszy od trybu live w Reefmaster i mapuje bez extrapolacji na zewnątrz izobat= mniej zmyśla. Do tego jeżeli nie będziesz miał rozstawu tras 25m i gęściej  - nie wygeneruje izobat. To też pozytywnie wpływa na jakość map. Dane są zapisywane na karcie i oprócz mapowania live są dostępne dla  Reefmastera.

Twórca Reefmastera zakłada, że kiedyś Navico udostępni dane z 3D, ale to też nie jest takie proste- wielowiązkowy sonar generuje tyle informacji, że program i komp może zostać zakorkowany tym- pojedzie na wymagających kartach graficznych.

Kolejna sprawa to margines błędu danych 3D z sl3- wystarczy odchylenie 2-3 stopni w którejś z osi ducera i będą jaja jak berety w większej odleglości od łodzi i błąd proporcjonalnie będzie rósł do głębokości.

Także format sl3 jest bardzo bogaty w informacje, wielowiązkowy skan czyli 3D to przyszłość, ale póki co dla bardzo wąskiej grupy ludzi.

• Like 1

• 0

Dla tego też trzeba czasu. Mnie by się bardziej widziały mapy z si. Ale dopracowane. Tak aby wyglądały jak mapy batymetryczne, bez mega dokładności przy zbieraniu danych i mega godzin przy obrobce...bo dzisiejsze mapowanie pod SI bdb jakosci ,jest naprawdę dla zawzietych ,,,:) z 3d zapewne wyluskaja batymetrie

Ale zrobienie prawdziwej mapy 3d oglądanej na echu, jest dalej w lesie...bylo to mozliwe w dd.. jednak wychodzily spore rozbieznosci ,przesuniecia o kilkadziesiat/set metrow

Edytowane przez siarq