bierjoza Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Na targach Eftex w Warszawie została zaprezentowana darmowa usługa do tworzenia map batymetrycznych przeznaczona dla Lowrance, Simrad i B&G.Dotychczas nie działała w Polsce teraz juz tak.Ktoś już próbował?http://parker.com.pl/aktualnosc/62 Edytowane 26 Czerwca 2015 przez bierjoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ZASKORSKI Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Witam. Czy ktoś wie gdzie można pobrać mapy jezior i rzek do echosondy LOWRANCE Elite-7 Fajnie gdyby to były mapy batymetryczne ale nie koniecznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 https://www.genesismaps.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zlotowlosy Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Hej, potrzebuję pomocy.Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem echa Lowrance Hook4 i przed majowym wyjazdem do Szwecji, chciałem ściągnąć sobie mapę batymetryczna jeziora po którym będę pływał. Niestety echo nie pokazuje mi wgranej mapy.Soft mam aktualny, na stronie Insight Genesis zalogowałem się i zapisałem swoje echo (wg. spisu obsługuje tzw. social map), na karcie sd mam folder z nazwą jeziora, wszystkie 5 plików skopiowane. Co jeszcze można zrobić?Czy ktoś już borykał się z,takim problemem na Lowrance Hook? Dodam tylko, że mapy OSM śmigają, aż miło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 sprawdz czy poprawnie wpisales nr swojego urzadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) w echu ustaw odpowiednią mapę, trzeba wskazać żródło mapy, standardowo jest Lowrance, Navionics, jak wgrasz inne to powinny być na liście w menu echosondy Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bigbite Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 wuran dobrze prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zlotowlosy Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Hej!Dzięki za pomoc, uwagi okazały się jak najbardziej słuszne - wpisałem zły numer urządzenia - wziąłem ten z pudełka, a urządzenie ma jednak inny serial i id number... Chwila poszukania w ustawieniach echa i voila - mapy śmigają aż miło Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 No to teraz pozostaje tylko cieszyć się eksploatacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Zapraszam kolegów do wymiany doświadczeń przy tworzeniu map Genesis. Posiadam echosondę Lowrance Elite 7Ti z przetwornikiem Totalscan. Posiadam konto Edge na C-MAP Genesis. Wcześniej korzystając z konta Social współuczestniczyłem w tworzeniu mapy jeziora Asnen w Szwecji. Aktulnie pracuję nad mapą twardości dna Turawy. Problemów pojawia się co niemiara. Wiem że ze względu na to, że mapa tworzona jest w chmurze mamy ograniczony wpływ na produkt końcowy. Wiem jednak ,ze sposób przygotowania plików, ma na to decydujący wpływ. Jakie koledzy mają doświadczenia w tworzeniu map z wykorzystaniem różnych częstotliwości? Jaki wpływ mają użyte rodzaje plików, przy konsolidacji mapy? W jaki sposób zwiększyć dokładność mapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 dane powinny byc zbierane przy wiazce 200khz , dokladnosc mapy zwiekszysz tylko i wylacznie poprzez zrobie gesteszej siatki plywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Wyłącznie 200khz, najlepiej ustawić duży zakres głębokości echa -2x lub 3x przekraczający głębokość w danym obszarze. Twardość dna jest generowana poprzez analizę pierwszego piku ale także i następnych - bo echo wraca do dna więcej niż raz.Trudna sprawa porobić całość Turawy. Dużo pływania praktycznie od podstaw. Ustawienia echa też trzeba dobrać indywidualnie do danej głębokości. Edytowane 14 Maja 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Ostatnio, przez nieuwagę zrobiłem zapis na częstotliwości 83kHz. Twardości dna co prawda nie uzyskałem, ale wyszła mi bardzo dokładna mapa konturowa, dużo dokładniejsza niż przy 200kHz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Niewiem czy maxi mapa nie wyjdzie z twardoscia dna... trzeba by Sie Pana Czarka zapytac. Turawa z tego co kojaze ,to dosc duza woda i chyba jakas czesc w strefie ciszy ?. Mape konturowa mega dokladna sobie zrobisz bez ig , przy pomocy google earth i softu lowrance, badz poprostu mape z zdziecia lotniczego/stalitarnego... dokladniej sie nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Użyłem nomenklatury z C-MAP Genesis."Contour"- zapis głębokości. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 d.daz76 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Ostatnio, przez nieuwagę zrobiłem zapis na częstotliwości 83kHz. Twardości dna co prawda nie uzyskałem, ale wyszła mi bardzo dokładna mapa konturowa, dużo dokładniejsza niż przy 200kHzHejka. Mam problem z podgladem mapy twardosci dna z zebranych plikow. Wyswietla mi komunikat "composition image not found". Nie wiesz co moze byc przyczyna?Z kilku pierwszych logow moge wygenerowac mape twardosci,niestety chyba cos namieszalem w ustawieniach i sie posypaloCzy dla zapisu twardosci dna ma znaczenie na jakiej czestotliwosci mam ustawiony podglad sonaru w momencie zbierania logow?Sprzet to elite ti z totalscan.Dzieki wielkie za pomoc Edytowane 14 Maja 2018 przez d.daz76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Nie ma czegoś takiego jak podgląd. Jeśli masz na ekranie okno 83khz to taki masz zapis. Jesli masz 83 i 200 na ekranie to .sl2/3 to zapisuje dla 2 kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 d.daz76 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Plywam z ustawieniami sonaru na 83khz.Logi zbieram w formacie sl2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Dla zapisu twardości musi być ustawione 200khz. SL czy Sl2, nie ma znaczenia. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 d.daz76 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Wielkie dzięki Sailfish Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Czy ktoś z kolegów potrafi wyjaśnić sens tworzenia plików sl2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nie ma sensu rezygnować z formatu, który jest obsługiwany, nie każdy ma urządzenia z bajerami zawartymi w sl3 - to tak na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 .sl2 rozni sie od sl3 tym , iz w 3 sa zawarte dane z ss3d czyli obraz + pierdylion danych z ktorymi poki co sobie nie moga poradzic , aby je wykorzystac do map. W sl2 masz wszyskie niezedne dane do tworzenia map zarowno batymetrycznych jak i twardosci, z samego gpx twardosci nie zrobisz . Jesli nie uzywasz ss3d to .sl3 nic nie wniesie. Jest to kolejna generacja pliku ,ktora ma mozliwosc gromadzenia wiekszej ilosci danych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Dane z 3D od sl3 są dekodowane w specjalistycznych korpo-softach niedostępnych dla nas ze względu na cenę- np SonarVizz. Wiem o intensywnych pracach na wschód od nas ws. dekodowania tych danych za mniejsze pieniądze. Ukraiński skrypt ponoć jest w Polsce. Rosyjscy magicy od łodzi i elektroniki planują latem wypuścić własny moduł z własnym softem dekodującym wiązkę 3D i robiącym z tego mapę w trybie live. Do tej pory wymodzili moduł StarMap, który posiada własny procek i zaimplementowany soft mapujacy dokładniejszy od trybu live w Reefmaster i mapuje bez extrapolacji na zewnątrz izobat= mniej zmyśla. Do tego jeżeli nie będziesz miał rozstawu tras 25m i gęściej - nie wygeneruje izobat. To też pozytywnie wpływa na jakość map. Dane są zapisywane na karcie i oprócz mapowania live są dostępne dla Reefmastera.Twórca Reefmastera zakłada, że kiedyś Navico udostępni dane z 3D, ale to też nie jest takie proste- wielowiązkowy sonar generuje tyle informacji, że program i komp może zostać zakorkowany tym- pojedzie na wymagających kartach graficznych.Kolejna sprawa to margines błędu danych 3D z sl3- wystarczy odchylenie 2-3 stopni w którejś z osi ducera i będą jaja jak berety w większej odleglości od łodzi i błąd proporcjonalnie będzie rósł do głębokości.Także format sl3 jest bardzo bogaty w informacje, wielowiązkowy skan czyli 3D to przyszłość, ale póki co dla bardzo wąskiej grupy ludzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Dla tego też trzeba czasu. Mnie by się bardziej widziały mapy z si. Ale dopracowane. Tak aby wyglądały jak mapy batymetryczne, bez mega dokładności przy zbieraniu danych i mega godzin przy obrobce...bo dzisiejsze mapowanie pod SI bdb jakosci ,jest naprawdę dla zawzietych ,,, z 3d zapewne wyluskaja batymetrie Ale zrobienie prawdziwej mapy 3d oglądanej na echu, jest dalej w lesie...bylo to mozliwe w dd.. jednak wychodzily spore rozbieznosci ,przesuniecia o kilkadziesiat/set metrow Edytowane 16 Maja 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bierjoza
Na targach Eftex w Warszawie została zaprezentowana darmowa usługa do tworzenia map batymetrycznych przeznaczona dla Lowrance, Simrad i B&G.
Dotychczas nie działała w Polsce teraz juz tak.
Ktoś już próbował?
http://parker.com.pl/aktualnosc/62
Edytowane przez bierjozaOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
57
26
22
21
Popularne dni
18 Lip
12
17 Maj
11
14 Maj
11
15 Mar
8
Top użytkownicy dla tego pytania
Sailfish 57 odpowiedzi
Koza11 26 odpowiedzi
siarq 22 odpowiedzi
rower26 21 odpowiedzi
Popularne dni
18 Lip 2016
12 odpowiedzi
17 Maj 2023
11 odpowiedzi
14 Maj 2018
11 odpowiedzi
15 Mar 2016
8 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Sailfish
Blisko, coraz bliżej...
rower26
Jak pobierasz mapę z genesis, pobiera się już w folderze. Nazwa folderu jest tożsama z nazwą zbiornika widoczną social maps. Nigdy tych nazw folderów nie zmieniałem. Każda jest inna. Wiele folde
Opublikowane grafiki
291 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi