Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance C-MAP Genesis (wcześniej Insight Genesis) - usługa do tworzenia map batymetrycznych

bierjoza

Pytanie

Na targach Eftex w Warszawie została zaprezentowana darmowa usługa do tworzenia map batymetrycznych przeznaczona dla Lowrance, Simrad i B&G.
Dotychczas nie działała w Polsce teraz juz tak.
Ktoś już próbował?

http://parker.com.pl/aktualnosc/62

Edytowane przez bierjoza

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Masz przecież możliwość składania mozajek w carbonie? Wiem, że jakością nie grzeszą- RM to lepiej składa, niemniej możliwość istnieje. Co do mapy w 3D =pełna zgoda. To byłby super ficzer, gdyby update wyszło takowe. Obawiam się jednak o wydolność sprzętową dla takiej mapy - skoro muli przy dużych 2D

Co do map SI- one są najważniejsze ale na urozmaiconych wodach- konkretna lokalizacja, względem której się ustawiasz i obławiasz. Nie da ci tego batymeria, z mapą twardości dna jest jeszcze więcej roboty, bo jak sam pisałeś jest uzależniona wyłącznie od zagęszczenia ścieżek pływania -tutaj pasuje 3D jak byk ale......

Map SI takich na wypasie nie da się zrobić "przy okazji" i to jest ból  największy. To musi być konkretne, proste pływanie z łapą na pulsie ustawień, jak najmniej nawrotów itp. Na szczęście jest 3D blackbox i nie trzeba siać tras co 30-40m. Strefa ciszy podnosi level przedsięwzięcia znacząco......

• 0

Funkcjonalność C-MAP Genesis uległa ograniczeniu. Poprzednio mieliśmy możliwość wyboru zagęszczenia izobatów na mapie ( minimalnie co 1 stopę). Aktualnie w miejscu w którym było pole wyboru pojawia się napis "Contour intervals are optimized per waterbody.". Jeżeli ściągamy ze strony mapę, którą powiedzmy ściągaliśmy rok temu, ma ona zupełnie inny, "zoptymalizowany" wygląd. To takie "ulepszenie" w prowadzone przez C-MAP. Dotyczy to zarówno wersji Edge, jak i Social.

• 0

Czy ktoś z kolegów przerabiał temat kolorowania map C-MAP Genesis?  Niestety nic mi nie wychodzi, mimo że jak mi się wydaje postępuję zgodnie ze wskazówkami z blogu. W przypadku map głębokości, w menu mapy przycisk "shading" mam nie podświetlony. Może ktoś zna rozwiązanie?

• 0

A takie nieszczęście mnie spotkało po wstawieniu "ptaszka" w pole "Upload to Insight Genesis" będąc podłączonym do netu na wodzie z wykorzystaniem komórki jako routera. Oprócz tego, że żaden z plików nie został wysłany, to na moim koncie od miesiąca widzę ten irytujący komunikat. Specjaliści od wsparcia z C-MAP Genesis doradzili mi jedynie abym przesyłał pliki wyłącznie za pomocą "Insight Genesis Upload Tool". Problem pozostał.

post-66371-0-84241300-1531734697_thumb.jpg

• 0

Czy ktoś z kolegów przerabiał temat kolorowania map C-MAP Genesis?  Niestety nic mi nie wychodzi, mimo że jak mi się wydaje postępuję zgodnie ze wskazówkami z blogu. W przypadku map głębokości, w menu mapy przycisk "shading" mam nie podświetlony. Może ktoś zna rozwiązanie?

Miałem taki przypadek. Podczas rejestracji wpisałem inny model echosondy. Wszystko działało za wyjątkiem kolorowania. Sprawdź ustawienia użytkownika.

• Like 1

• 0

Posiadam Lowrence TI i ustawione w jednostkach głębokości mam metry. Na stronie z mapami Genesis w opcji konta również jednostkami głębokości są metry. Niestety linie batymetrii są w stopach. Czy można to zmienić?

U mnie wszystko jest w metrach (mam opłaconą subskrybcję).

• 0

Panowie potrzebuję pomocy :)

Mam Elitkę 5ti. Założyłem konto na Genesis Social Map. Zarejestrowałem jednostkę zgodnie z zaleceniami. Niestety nie mogę pobrać żadnej mapy gdyż wyskakuje mi poniższy komunikat:

"An exception occurred while generating this Social Map. If the issue persists, contact customer support."

Wiem co on oznacza, ale zanim się zgłoszę na ich helpdesk może uda mi się tu znaleźć rozwiązanie, bo może ktoś miał też taki kłopot. Poniżej wstawiam screeny z ekranu.

Dzięki za góry za pomoc.

post-56863-0-49335700-1551291968_thumb.png

post-56863-0-45345000-1551292054_thumb.png

• 0

Pomogli:) - mają jakiś problem i wystarczy dodać grugą echo-fake i można ściągać.

Pytanie nr2 do użytkowników Ti:  mam ściągniętą mapę i chciałbym zmienić kolory. Wchodzę w opcje mapy/widok/ nie mam podświetlonej opcji zmiany kolorów. (na YT gość na filmie pokazuje dokładanie te same kroki i może zmieniać kolor :( a ja nie )

• 0

Ten problem przerabiałem. Na etapie rejestracji wprowadziłeś niewłaściwy model echa.

Który problem? Ze ściągnięciem mapy czy ustawieniem indywidualnym kolorów? Wcześniej widziałem chyba Twoje posty i sprawdziłem czy numery są prawidłowe od razu. Były OK.

Problem był po stronie Genesis'a - napisałem do nich i napisali, że mają właśnie jakiś problem IT, który polega na tym, że jak masz zarejestrowaną jedną jednostkę, to nie ściągniesz mapy. Musisz zarejestrować drugą(z fałszywymi numerami) i wtedy problem zniknie. Tak zrobiłem i zadziałało ;)

Nie mogę niestety zmienić już na echo kolorów mapy, którą ściągnąłem. Jak masz na to rozwiązanie, to będę wdzięczny