Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance C-MAP Genesis (wcześniej Insight Genesis) - usługa do tworzenia map batymetrycznych

bierjoza

Pytanie

Na targach Eftex w Warszawie została zaprezentowana darmowa usługa do tworzenia map batymetrycznych przeznaczona dla Lowrance, Simrad i B&G.
Dotychczas nie działała w Polsce teraz juz tak.
Ktoś już próbował?

http://parker.com.pl/aktualnosc/62

Edytowane przez bierjoza

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

attachicon.gif Zrzut ekranu 2024-04-19 134548.png

Na mapie społecznej to jest mapa twardości dna? Nie do końca mi się zgadza z rzeczywistością, którą znam w miarę dokładnie

Tak, mapa twardości. Dokładność jest taka jak innych map społecznościowych. Może nie do końca się pokrywać z rzeczywistością. Mam jedno jezioro w se gdzie na mapie jest 10 m głębokości a w tym miejscu jest kamień wychodzący prawie pod powierzchnię. 

• Like 1

• 0

attachicon.gif Zrzut ekranu 2024-04-19 134548.png

Na mapie społecznej to jest mapa twardości dna? Nie do końca mi się zgadza z rzeczywistością, którą znam w miarę dokładnie

Mapy społecznościowe dość mocno odbiegają od rzeczywistości, bo wrzucane są dane z latania ślizgiem, co na dużej głębokości przekłamuje nieraz o kilka metrów, mapy twardości dna wymagają ustawień trdycyjnego sonaru tak, by głębokość wyświetlana był 2-3 większa niż realna. To zabezpiecza mocną transmisję sygnału i widać wtedy podwójne lub liczniejsze powroty sygnału na ekranie. 

• Like 1

• 0
mapy twardości dna wymagają ustawień trdycyjnego sonaru tak, by głębokość wyświetlana był 2-3 większa niż realna

To znaczy pod kątem? A jeśli tak to rozumiem przód-tył, a nie na boki. Jak się pływa powoli to też? Tomek

Edytowane przez kostom63

• 0
mapy twardości dna wymagają ustawień trdycyjnego sonaru tak, by głębokość wyświetlana był 2-3 większa niż realna

To znaczy pod kątem? A jeśli tak to rozumiem przód-tył, a nie na boki. Jak się pływa powoli to też? 

Tomek jeśli znasz przybliżoną głębokość zbiornika/miejsca - wtedy wyłączasz tryb auto zasięgu głębokości i ustawiasz jego dwu, trzykrotność manualnie i wtedy nagrywasz dane. 

• 0

Witam , czy jak pobiorę nowsze mapy z w/w strony do echosondy , to po aktualizacji stracę wszystkie zapisane punkty ?. Jakim programem mogę na komputerze otworzyć w/w pliki map (pliki AT5)?

Robert punkty piszą się w pamięci wew. urządzenia. Dodanie mapy z nośnika danych nie wpływa na ich obecność/nieobecność. Usunąć je możesz intencjonalnie lub robiąc hard reset. Viewera map At5 nie ma jako takiego, Insight Planner od lat nie jest dostępny- był bardzo niewdzięczny w obsłudze tak poza konkursem. Pozostaje przegląd danych na ekranie echa. 

• 0

Witajcie

Zakupiłem FS9 i próbuje sobie pobrać dwa zbiorniki z map społecznościowych genesis C-Map są one podzielone na 3 obszary do pobrania ale co trzeba wybrać pobierając - kompozycje i kontur ? czy sam kontur bo nic mi nie działa wkładając do FS9 ?

Czym to się różni: 

TYLKO KONTUR 

KOMPOZYCJA I KONTUR 

Co należy wybrać? by to działało w FS9

Wypakowuje na kartę i niby echo pyta czy wczytać mapy ale na tym koniec nie widzi 

Edytowane przez Przemo33

• 0

Witajcie

Zakupiłem FS9 i próbuje sobie pobrać dwa zbiorniki z map społecznościowych genesis C-Map są one podzielone na 3 obszary do pobrania ale co trzeba wybrać pobierając - kompozycje i kontur ? czy sam kontur bo nic mi nie działa wkładając do FS9 ?

Czym to się różni: 

TYLKO KONTUR 

KOMPOZYCJA I KONTUR 

Co należy wybrać? by to działało w FS9

Wypakowuje na kartę i niby echo pyta czy wczytać mapy ale na tym koniec nie widzi 

1) Czy na pewno dobrze przepisałeś dane z echa przy rejestracji w social maps? Serial + Content id. To jest najczęstszą przyczyną że map nie można odtworzyć. 

2) jeśli powyższy punkt jest na bank prawidłowo wykonany to zobacz na źródło mapy w echu. Powinno być wybrane albo coś takiego social maps albo lowarance, już nie pamiętam dokładnie. 

3) Nie ma zanczenia czy pobierzesz tylko kontur czy kompozycja i kontur. Kompozycja pokazuje również twardość dna przy odpowiednim ustawieniu widoku mapy na echosondzie. Przy ustawieniach mapy się wybiera jaki chcesz widok.

4) Oczywiście wiesz o tym żeby mapę zobaczyć nie na wodzie a np w domu musisz sobie jej kursorem na mapie ogólnej poszukać i przybliżyć.  

Edytowane przez rower26

• 0

Dzien dobry. Korzystam z Genesis Live z mapami social C-Map. Mam takie pytanie - czy jest sens zakupu dla wedkarstwa platnych map C-Map? Czy mają one jakies zalety kosztujące 240 dolarow?

C-map płatne ma lepiej opracowane niektóre zbiorniki, bo kupuje dane batymetrii. Dane społecznościowe są takie, jak wrzucą użytkownicy- czasami dobre a czasami bez sprawdzenia poziomu wody, ze zbyt dużą prędkością nagrywane i przez to niewiarygodne. 

• 0

Dzien dobry. Korzystam z Genesis Live z mapami social C-Map. Mam takie pytanie - czy jest sens zakupu dla wedkarstwa platnych map C-Map? Czy mają one jakies zalety kosztujące 240 dolarow?

Zobacz sobie maximapę. Sprawdź pokrycie i jeśli są zbiorniki na których pływasz to moim zdaniem jest nie do przebicia. A i sporo tańsza niż cmap. 

Maxi jest oczywiście dla Lowrance.