Skocz do zawartości

Poznań czy Gdańsk (Trójmiasto)?

Dano-G

Rekomendowane odpowiedzi

Papiery mam niezłe, więc liczę że sobie poradzę :) A jak nie, to przecież i tak mnie nic nie będzie trzymać w 3City. Wtedy ku uciesze Małżonki zawiniemy nasz okręt do Poznania  :rolleyes:

Dane z maja. Warmińsko mazurskie - 18,8%, Pomorskie 11,4, Wielkopolskie 8%

1. Poznań 3,3 proc. 
2. Sopot 3,9 proc. 
3. Warszawa 4,4 proc. 
4. Wrocław 4,6 proc. 
5. Katowice 4,8 proc. 
6. Kraków 5,2 proc. 
7. Bielsko-Biała 5,2 proc. 
8. Tychy 5,2 proc. 
9. Gdynia 5,6 proc. 
10. Gdańsk 5,7 proc.

Papiery mam niezłe, więc liczę że sobie poradzę :) A jak nie, to przecież i tak mnie nic nie będzie trzymać w 3City. Wtedy ku uciesze Małżonki zawiniemy nasz okręt do Poznania  :rolleyes:

Dane z maja. Warmińsko mazurskie - 18,8%, Pomorskie 11,4, Wielkopolskie 8%

1. Poznań 3,3 proc. 

2. Sopot 3,9 proc. 

3. Warszawa 4,4 proc. 

4. Wrocław 4,6 proc. 

5. Katowice 4,8 proc. 

6. Kraków 5,2 proc. 

7. Bielsko-Biała 5,2 proc. 

8. Tychy 5,2 proc. 

9. Gdynia 5,6 proc. 

10. Gdańsk 5,7 proc.

Dano, 

to są dane z poziomu bezrobocia ? 

Jak tak, to w Poznaniu jest bardzo źle dla pracodawcy i bardzo dobrze dla pracownika. Bezrobocie na poziomie 3% oznacza w zasadzie, że nie pracuje tylko ten kto nie chce. Nie tyczy się to rzecz jasna ogólnie rzecz ogarniając wykwalifikowanej pracy. Konkurencja musi być. Na rynku pracy też. Ponoć jest dobrze jak 1 na 10 nie ma pracy, bo wówczas zmusza tych 9 do efektywności. 

Poza tym z tych trochę dziwnych badań przeze mnie przytoczonych to Poznań ma 3 a średnia Trójmiasta to 8,3. :) 

Z tą czystością w Poznaniu bym nie przesadzał. Nie znam drugiego tak zasranego przez psy miasta. I Warty niestety tego typu problemy nie omijają. Odcinek miejski to podpaski , prezerwatywy i papier toaletowy.

Nie znam też drugiego miasta z takim kłusownictwem.

Kłusownictwo-może i owszem,choć tyczy się to głównie portu na Garbarach,czy Starołęce,tam jest to szczególnie widoczne i dlatego kłuje w oczy. Jeśli chodzi  zasranie...........no cóż,centralny w Warszawie,Olsztynie,Białymstoku...........dużo bardziej zasrany przez ludzi ,niż przez psy w Poznaniu........znak to że ludzie w Poznaniu psy wyprowadzają na spacer na dworzec,a z innych miast ludzie spierdalają tak szybko, że swoje gówno zapominają zostawić w swoim domu/kiblu :lol:

• Like 2

Mikołaj, miasto zasrane? Każde wielkie miasto ma ten problem. A ja, tak jak Tofik, uważam że w wielu innych miejscach bywa o wiele gorzej.

Pomyślałem, że wymienię jeszcze parę zalet Poznania, i ogólnie Wielkopolski ;)

1. Mamy najfajniejszą gwarę.

2. Mamy na Świętego Marcina najlepsze rogaliki, żadne pączki nie mogą się z naszymi rogalikami równać.

3. Stare Miasto jest naprawdę ładne.

4. Targi.

5. Oszczędność - niektórym nie pasuje, dla mnie to plus Wielkopolan :) ale sam jestem Wielkopolaninem od pokoleń.

6. I jeszcze kilka innych by się znalazło. Np. plendze, gzik, a na Boże Narodzenie - makiełki :wub:

pozdrowienia dla wiary z Wielkopolski :)

• Like 3

Biorac pod uwage dojazd do GD to mieszkanie na Wielkim Kacku ma swoje plusy aczkolwiek wolalbym cos na trasie SKM :D

Najblizej na ryby mialbys mieszkajac na Orlowie :) Mialbys baz rybacka pod nosem :D

Jedynie cena kupna/wynajmu mieszkania trochę inna ;)

• 1 miesiąc temu...

Podsumowując temat - od wczoraj jesteśmy z rodziną mieszkańcami Gdyni  :)

Za wszystkie wypowiedzi dziękuję - pomogły mi przekonać nie tylko siebie, lecz również małżonkę.

Teraz się ogarnąć trzeba i do pra.... eee nie. I na ryby  :)