Skocz do zawartości

Obciążenie w woblerze boleniowym, lusterkowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że jest to temat rzeka i zdaje sobie sprawe ,że najlepiej było by zrobić kilka korpusów takich samych a nastepnie umieszczać ołow .Lecz wolałem zapytać się na forum Może ktoś robił podobny kształt i wie gdzie dać ołow

spy niestety twoja propozycja trochę kosztuje a rozpruć łownego woblerka to już świętokradztwo. Google pl. też niewiele mówi o tak zwanych woblerach boleniowych. Ja bym dał obciążenie równo po całości, dasz z przodu to będzie ogonem zamiatał tak mniemam o plątaniu w czasie rzutów nie wspomnę.

Przede wszystkim odsuń ster od oczka mocującego linkę (to odsunięcie wymusza głównie pracę lusterkującą). Ołów wstawiony w ogon co prawda gasi pracę ogonową, ale z drugiej strony wobek po wrzuceniu do wody będzie jak spławik, dlatego ołów należy rozmieścić na dłuższym odcinku. To musisz zrobić eksperymentalnie. Poza tym ołów w tak dużej ilości jest wstawiany, aby można było daleko zarzucić wobkiem. 

Pewne są tylko dwie rzeczy; śmierć i podatki. Sonatin zważ swego wobka i odejmnij około 4 gramy reszta powinna stanowić obciążenie, to na początek, nastepnie zrób takiego woblera w którym będziesz miał możliwość przesuwania obciążenia( wobek testowy). Tak właśnie robię. Może za jakiś czas założę swój wątek to trochę pokażę ale to kwestia dalszej przyszłości, narazie jestem w fazie testów.

Dobre pytanie, nie jeden chciałby znać na to odpowiedź. Takich rzeczy można dowiedzieć się tylko metodą prób i błędów, ma to dodatkowy plus bo przy okazji poznajemy różne możliwości woblera. Tak na chłopski rozum jak damy obciążenie za wysoko to przy szybkim ściąganiu będzie szedł na boku, pewnie lepiej dać niżej, czy jak najniżej? może, ale niekoniecznie.

Tez szukałem odpowiedzi na to pytanie. Skonczyło sie na tym że musiałem spróbować sam a co okazało sie dziecinnie proste. Żeby uzyskać lusterkowanie umieściłem obciążenie na długim odcinku tuż poniżej osi podłużnej woblera, oczywiście korpus musi mieć wrzecionowaty ksztalt. Wszystko w myśl zasady że miejsce gdzie jest ołów stoi nieruchomo a reszta lata, proste :)

Tez szukałem odpowiedzi na to pytanie. Skonczyło sie na tym że musiałem spróbować sam a co okazało sie dziecinnie proste. Żeby uzyskać lusterkowanie umieściłem obciążenie na długim odcinku tuż poniżej osi podłużnej woblera, oczywiście korpus musi mieć wrzecionowaty ksztalt. Wszystko w myśl zasady że miejsce gdzie jest ołów stoi nieruchomo a reszta lata, proste :)

To jeszcze spłaszcz bocznie kształt i  z przodu podnieś trochę ołów powyżej tej linii :)

sie spróbuje sie;) bedzie błyskał bokami podczas tonięcia? Dobrze kombinuję?

No nie za bardzo. Czym bliżej osi ołów tym ciężej z lusterkowaniem w opadzie.

Podniesienie "mniejszej części" obciążenia powyżej osi powoduje wytrącenie go z równowagi. Pracuje mniej regularnie. Niestety trudniej go wtedy ustawić, trzeba starać się o jak największa symetrię, ale gra warta świeczki.

• Like 2