leslaw Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Moze to juz bylo, ale ostatnio robie sam rozne obrotoweczki na pstragi i dobieram przerozne typy skrzydelek.Zastanawiam sie w jakich "warunkach" jest sens dac czarna paletke ?.Dziekuje, Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Wiosna - czas pijawek. Czarny i bialy to bardzo uniwersalne kolory. Czarny widziany z dna na tle nieba powinien byc skuteczny ze wzgledu na duzy kontrast w dni z bardzo jasnym niebem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W słoneczne dni. Jak dasz srebrną paletkę to aż świeci po oczach, jak dasz ciemną możesz liczyć na brania, mimo ze pstrągi pochowane w dołkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Czarne obrotówki (Black Fury) to również super przynęta na okonie. Niestety u mnie się nie sprawdziły, może po prostu stosowałem je w nieodpowiednich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W słoneczne dni. Jak dasz srebrną paletkę to aż świeci po oczach, jak dasz ciemną możesz liczyć na brania, mimo ze pstrągi pochowane w dołkach.Na takie dni (słoneczne), jak nie mam akurat czarnej blaszki, używam czarnego, olejowego markera do przyciemnienia paletek w błyszczących blachach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Na takie dni (słoneczne), jak nie mam akurat czarnej blaszki, używam czarnego, olejowego markera do przyciemnienia paletek w błyszczących blachach.Trafne spostrzeżenie,jednak w/g moich doświadczeń,czarna paletka sprawdza się w słoneczne dni na bardzo czystej wręcz krystalicznej wodzie.Na większości moich żuławskich łowisk włącznie z Wisłą od 30 lat w słoneczne dni paletka srebrna,w pochmurne lub pod wieczór złota.Woda np. w Szkarpawie jest naprawdę czysta chba przez ok 2 tygodni do miesiąca,w Wiśle przejrzystość przez cały rok na poziomie 30cm,więc w takich warunkach w słoneczny dzień srebrna paletka jest nieoceniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W zamierzchłych czasach, przed erą smużaków, brało się świeczkę i nad jej płomieniem kopciło skrzydełko aglii 0 lub 1. Tak osmoloną wirówkę zabierało się nad San, gdy roiły się chrabąszcze i wieczorem, przy kamieniach, prowadziło ją wolno pod prąd, tak by garbiła wodę. Skuteczność takiego łowienia była niesamowita. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro83rt Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Ja miałem efekty na czarnego meppsa w słoneczny dzien nad stawem z okoniami. Brały rownież małe pistolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Nie jestem przekonany do teorii "jasny dzień - ciemna blaszka i na odwrót", bo na podstawie moich doświadczeń nie ma to potwierdzenia w praktyce. Tym bardziej z perspektywy ryby przytulonej do dna, chyba, że promienie słoneczne jakimś cudem odbijają się od niego i doświetlają przynętę ;-) Kolor ma znaczenie ale nie wiążę go z porą dnia, po prostu łowię kolejnymi ulubionymi kolorami i obserwuję, który jest akurat najskuteczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Nie ma reguły Panowie. Trzeba rzucać... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus53 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Na "swoim: zalewie (przejrzystość wody do metra) obrotówka z czarnym skrzydełkiem to prawdziwy hit, czy okonia czy na szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Czy moze Ktos uzywal takiej obrotowki o nazwie Marble ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Marble ? Obrotówki ze zdjęcia to Abu Garcia Reflex. Tymi łowiłem.Stworzone do łowienia w szybkim nurcie pod prąd.Na spokojnej wodzie bryndza.Po tuningu (zmiana kulek na mosiężne,dodanie stożka) trochę lepiej,ale tylko trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Zainteresowalo mnie skrzydelko tej obrotowki.Jest to skrzydeko ksztaltu SWING a te bruzdy okreslaja jako Marble co z ang. znaczy marmur lub Ripple.Ale nie znam pracy takiej paletki bo nigdy nie uzywalem takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Czarne (ale zawsze z kropkami) skrzydełka sprawdzały mi się najczęściej w ciemnych zacienionych miejscach prowadzone pod prąd, kilka ładnych pstrągów udało mi się tak skusić, czy było słonecznie albo pochmurno to konkretnie nie pamiętam, według moich obserwacji nie zauważyłem bezpośredniego przełożenia od nasłonecznienia lub jego braku do koloru paletki, czarne warto mieć w swoim arsenale, podobnie jak całą pozostałą paletę barw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi