Skocz do zawartości

Czarne skrzydelko obrotowki

leslaw

Rekomendowane odpowiedzi

W słoneczne dni. Jak dasz srebrną paletkę to aż świeci po oczach, jak dasz ciemną możesz liczyć na brania, mimo ze  pstrągi pochowane w dołkach.

Na takie dni (słoneczne), jak nie mam akurat czarnej blaszki, używam czarnego, olejowego markera do przyciemnienia paletek w błyszczących blachach.

• Like 1

Na takie dni (słoneczne), jak nie mam akurat czarnej blaszki, używam czarnego, olejowego markera do przyciemnienia paletek w błyszczących blachach.

Trafne spostrzeżenie,jednak w/g moich doświadczeń,czarna paletka sprawdza się w słoneczne dni na bardzo czystej wręcz krystalicznej wodzie.

Na większości moich żuławskich łowisk włącznie z Wisłą od 30 lat w słoneczne dni paletka srebrna,w pochmurne lub pod wieczór złota.

Woda np. w Szkarpawie jest naprawdę czysta chba przez ok 2 tygodni do miesiąca,w Wiśle przejrzystość przez cały rok na poziomie 30cm,więc w takich warunkach w słoneczny dzień srebrna paletka jest  nieoceniona.

W zamierzchłych czasach, przed erą smużaków, brało się świeczkę i nad jej płomieniem kopciło skrzydełko aglii 0 lub 1. Tak osmoloną wirówkę zabierało się nad San, gdy roiły się chrabąszcze i wieczorem, przy kamieniach, prowadziło ją wolno pod prąd, tak by garbiła wodę. Skuteczność takiego łowienia była niesamowita.

• Like 4

Nie jestem przekonany do teorii "jasny dzień - ciemna blaszka i na odwrót", bo na podstawie moich doświadczeń nie ma to potwierdzenia w praktyce. Tym bardziej z perspektywy ryby przytulonej do dna, chyba, że promienie słoneczne jakimś cudem odbijają się od niego i doświetlają przynętę ;-) Kolor ma znaczenie ale nie wiążę go z porą dnia, po prostu łowię kolejnymi ulubionymi kolorami i obserwuję, który jest akurat najskuteczniejszy. 

Czarne (ale zawsze z kropkami) skrzydełka sprawdzały mi się najczęściej w ciemnych zacienionych miejscach prowadzone pod prąd, kilka ładnych pstrągów udało mi się tak skusić, czy było słonecznie albo pochmurno to konkretnie nie pamiętam, według moich obserwacji nie zauważyłem bezpośredniego przełożenia od nasłonecznienia lub jego braku do koloru paletki, czarne warto mieć w swoim arsenale, podobnie jak całą pozostałą paletę barw  ;)