Skocz do zawartości

Wyrzynarka włosowa vs Szlifierka taśmowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Planuje zakup któregoś z ww. elektronarzędzi, problem w tym, że nigdy w życiu żadnego z nich nie widziałem nawet na oczy dlatego proszę Was, a szczególnie osoby które używały jednego i drugiego o wypisanie zalet/wad owych maszynek :) (biorąc pod uwagę wykorzystanie ich w lurebuilding'u). Dodam, że będą one używane do wycinania korpusów z "klocka" (jak narazie tylko balsa, niedługo pewnie również i lipa). Wiem, że temat poruszany wielokrotnie, jednak nie udało mi się znaleźć bezpośredniej konfrontacji :)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)

Najlepiej kup taśmową z tarczową.Taki set dwa w jednym.Na tarczy gruby papier.Do lipy 60tka.Wycinasz tym korpusy z grubsza a wykańczasz na taśmówce.Balsa wszystko na taśmówce lub na tarczy ale z drobniejszym papierem.Moje początki były na tej maszynce.Służyła dzielnie i dalej działa.Z blatu przy tarczówce wywalasz to coś,dorabiasz płaską płytkę i mocujesz na nim.Może być z szyby i można pracować.Dobrze podpiąć odkurzacz przemysłowy do niej.Może być najtańszy z karcher'a.Wejścia pod odkurzacz masz w maszynce już zamontowane.Trzeba jedynie zrobić przejściówki.Najlepiej rozgałęźnik żebyś nie musiał przepinać rury.

post-46714-0-34998100-1435472324_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Fajna ta szlifierka i na pewno się przyda, ja używam taśmowej zamocowanej w imadle.Do wycięcia kształtu z deski(listwy)  piła włosowa jest idealna.Zastanawiam się nad zakupem urządzeń do warsztatu który powstaje.Na razie wycinam ręczną wyrzynarką i ... potrzebuję bardziej precyzyjnego urządzenia.Planuję piłę włosową lub wyrzynarkę stołową. Mam nadzieję  przy odpowiedniej mocy i dobrym ostrzu to i z bukiem sobie poradzi.

• 7 miesięcy temu...