Skocz do zawartości
  • 0

Montaż przetwornika na łodzi (rufa czy bocznie)?

-PYTOON-

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wydaje mi się, że polietylen lub poliamid byłby dobry....oni raczej zrobili z polietylenu, a że do tego ciężko coś przykleić to porobili dziury i je nagwintowali żeby z kleju zrobiły się "śruby" co by to się trzymał pawęży. Jedyna zaleta tego patentu jest to, że można wiercić kilka dziur.. oczywiście płytszych niż grubość materiału i nie trzeba uszczelniać śrub przed przykręceniem przetwornika.

Ale późniejsze usunięcie tego z pawęży łodzi spowoduje więcej zniszczeń niż po przykręceniu przetwornika bezpośrednio, praktycznie zerwie żelkot aż do gołego laminatu...przerabiałem takie przy siłowym odrywaniu przetworników przyklejonych bezpośrednio wewnątrz kadłuba.

Z tego po pocięciu to by wyszły 3 takie uchwyty...grubość 20 mm chyba OK, można będzie dać długie wkręty.

http://allegro.pl/plyta-listwa-polietylen-pe1000-20x120x390mm-i5786528044.html

• 0

Na wodach, które mają mocno zmienną głębokość (albo obfitują w podwodne przeszkody) alarm głębokości nie zawsze się sprawdzi, tzn. może zobaczysz płyciznę przeszkodę gdy już będzie pod łódką, czyli gdy na nią wpłyniesz (mówię o pływaniu w ślizgu, a nie z prędkością 5km/h).

Doświadczyłem tego niedawno płynąc z prędkością ok. 40 km/h w miejscu, w którym nic nigdy nie było (głębokość 1,3-1,5m) - żaden alarm płycizny by mnie przed tym nie uchronił... (w konsekwencji śruba do wymiany i wałek napędu do prostowania).

Gdybym miał wystający przetwornik, to, przy innym kącie najazdu, mógłbym jego ściąć (zamiast uderzyć śrubą).

Fakt nie pływam z takimi prędkościami, ale mam przetwornik na sztycy i jeśli nawet walnę  w coś amortyzuje to sztyca ( odbija do góry ) . Przy prędkościach jakie rozwijasz chyba dobrym rozwiązaniem jest podniesienie przetwornika wyżej na czas płynięcia , natomiast uszkodzenie śruby czy przetwornika jest wkarkulowane w nasze hobby ;)

• 0

Wydaje mi się, że polietylen lub poliamid byłby dobry....oni raczej zrobili z polietylenu, a że do tego ciężko coś przykleić to porobili dziury i je nagwintowali żeby z kleju zrobiły się "śruby" co by to się trzymał pawęży. Jedyna zaleta tego patentu jest to, że można wiercić kilka dziur.. oczywiście płytszych niż grubość materiału i nie trzeba uszczelniać śrub przed przykręceniem przetwornika.

Ale późniejsze usunięcie tego z pawęży łodzi spowoduje więcej zniszczeń niż po przykręceniu przetwornika bezpośrednio, praktycznie zerwie żelkot aż do gołego laminatu...przerabiałem takie przy siłowym odrywaniu przetworników przyklejonych bezpośrednio wewnątrz kadłuba.

Z tego po pocięciu to by wyszły 3 takie uchwyty...grubość 20 mm chyba OK, można będzie dać długie wkręty.

http://allegro.pl/plyta-listwa-polietylen-pe1000-20x120x390mm-i5786528044.html

Panie Krzysztofie a czym to kleić? Jakiś dwuskładnikowy klej czy może lepsza będzie Sikaflex?

• 0

To nie da się inaczej jak zrobić tak jak oni...czyli otwory z gwintem bo tego żaden klej nie sklei (sikaflex też nie da rady)

Chyba coś jak polxipol i to ten w palstelinie, distal, albo dwuskładnikowy UHU, napełnić otwory i przyłożyć ...tylko co zrobić żeby klej nie wypłynął ???

Ja bym to zrobił inaczej ...czyli przykręcił na kilka wkrętów na sikaflex lub podobny, lub jak jest dojście do tyłu to  na śruby .

• 0

Na filmach, na których łowią wertykalnie i mają echa z SI, wydaje mi się, że mają przetwornik zamontowany na burcie. Czy na pewno odczyt przy takim zamontowaniu jest wrażliwy na bujanie łodzią?

Przecież łódź podskakuje na falach i przy montażu przetwornika na pawęży również wykonuje on ruchy w płaszczyźnie pionowej. A więc powinny być zakłócenia - nie ma ich? To może przy montażu na burcie też ich nie będzie?

Edytowane przez marcinesz

• 0

Jedyne zakłócenia jakie zobaczysz na ekranie echosondy to "falujące dno", w trybie SI jest to zjawisko prawie niezauważalne. Istotne jest aby sposób montażu zapewniał stałe zanurzenie przetwornika w wodzie. Montaż na burcie może spowodować również częściowy brak sygnału od strony burty.

• 0

Z Garmina z tego co pamiętam to wszystkie, z Lowrance też (przynajmniej te co miałem w ręce). Jak wiesz które, to wymień. Może być przydatne przy rozważaniu zakupu.

Oczywiśćie pomijamy echa bez SI :).

Edytowane przez psulek

• 0

Hej

Nie widziałem tematu na forum, wiec pozwoliłem sobie założyć. Koledzy - jak montujecie przetworniki z sonarem bocznym?

Teoretycznie nic nie powinno zasłaniać im lustra wody. Zatem dla silnika elektrycznego sprawa wydaje się oczywista - montaż pod silnikiem.

A co z silnikiem spalinowym? Jakie macie przemyślenia w tej sprawie?

• 0

Wałkowaliśmy to już na forum. Trzeba poszukać trochę ręcznie bo wyszukiwarka jaka jest każdy widzi  :rolleyes:

Ale zacząłbym od tego : http://jerkbait.pl/topic/60235-monta%C5%BC-przetwornika-side-imaging-na-tyle-%C5%82odzi/?hl=%2Bmonta%C5%BC+%2Bprzetwornika

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Zastanawiam się tylko, czy to co jest na rysunkach powyżej, to nie jest zamienił stryjek siekierkę na kijek. Czy ci co to pisali to testowali? Czy tak sobie tylko wydumali na zakotwiczonej łodzi?Raczej to drugie. Na stronach Lowrance na rysunkach pokazane jest mocowanie przetwornika przed silnikiem. Dlaczego? Ano dlatego:

Nie ma różnicy czy w wiązce będzie spodzina czy strumień bąbli gazu. Echo oba przypadki zinterpretuje tak samo. Chcesz mieć czysto - zamontuj silnik na jack plate albo przetwornik pod łodzią. Ewentualnie spraw sobie łódkę z na tyle pochyloną pawężą, żeby nie zasłaniało.

• 0

Cześć!

Czy ktoś z was znalazł już złoty środek jak zmontować przetwornik z SI, aby nie zasłaniał go silnik?? Mam obecnie przetwornik przymocowany z tyłu ok 40 cm od silnika na przyssawkach i do tego blacha 20 cm, żeby był niżej. Jedna strona burty jest super czytana nawet 40m, a druga max 10m.
Jakieś rady ??

• 0

Karol bo ty miałeś echo ti2, jak rozwiązałeś zamocowanie przetwornika ??

Fotek z Active Imaging 3+1 nie mam , ale obecnie wisi podobnej wielkości przetwornik od Humminbirda ... na RAM z potrójną przyssawką i ramieniem...

post-49627-0-64667100-1571400688_thumb.jpg

• 0

Albo montaż przetwornika na boku łodzi, na uchwycie vertical .

Nie jest to może uniwersalne rozwiązanie, tzn nie nadaje się do szybkiego pływania. Ale przecież SI to rozpoznawanie struktury, nie bieganie po wodzie w ślizgu.

Do tego (do biegania w ślizgu) wystarczy dobry ploter GPS i 2D z przetwornikiem tradycyjnie na pawęży.