Skocz do zawartości
  • 0

Montaż przetwornika na łodzi (rufa czy bocznie)?

-PYTOON-

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Delikatnie przysłonieta jest strona silnika ale bez tragedii... To co chce widzieć w bliskiej odległości od łódki widać i to mi w zupełności wystarcza... Czy to Lowrance czy Humminbird praktycznie było podobnie z cieniem jaki rzuca silnik... Jedyne wyjście to opuścić niżej przetwornik z tym że ja głównie pływam po rzece i jest to bardzo ryzykowne.

• 0

Witam . Łodź fox 405 ma wnekę w której chcę umieścic przetwornik active imaging 3in1 . Mniej więcej jak na zdjęciach, jak nisko muszę go opuscić żeby na sideview nie było cieni od krawędzi tej wnęki? Ewetualnie jak rozchodzi się sygnał sideview (według zaznaczonych linii , niebieski, czerwony, żółty )? Czy moze jeszcze inaczej ?f43b75e3363c3f8ca9621ed446dfd965.jpg198b32f178b8f31aea0ead3b77d50145.jpg7d52654a1338d066449e4fb712a1632d.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Plywam na spalinie .Problemem jest ze mam nowá lódké i zal mi na rufie dziury wiercic a na dodatek mam super uchwyt ze stali nierdzewnej (kosztowal 160 €) .Po przeczytaniu wielu wypowiedzi chyba zamontujé na pawézy .

To nie problem- obędzie się bez wiercenia w kadłubie. 

Kupujesz płytkę z twardego pcv/plexi 25mm grubości, za pomocą klejów montażowych silka doklejasz ją do pawęży, kupujesz krótkie wkręty nierdzewne+ ogranicznik głębokości na wiertło i hulaj dusza, wiercisz, kręcisz, mocujesz. 

Jak dla mnie jedyne wskazanie przetwornika na burcie to łowienie wertykalne. 

Natomiast taki montaż ma sporo wad, jeżeli mówimy o sonarze bocznym- niekoniecznie będzie jakość obrazu , trzeba przetwornik chować głęboko w wodzie- wyjść pod kil łodzi, by bił na boki w trybie SI

• 0

Kupiłem uchwyt do przetwornika , poprzednie echo miało mały przetwornik i ten uchwyt na elektryku dawał radę , teraz jest przetwornik spory i przy pływaniu  na spalinie wszystko się skręcało . Wykombinowałem taki solidny , ten się  nic nie rusza na boki  , jak ktoś chce założyć spory przetwornik to odradzam takie delikatne mocowanie 

post-68034-0-10583000-1598992089_thumb.jpg

post-68034-0-97700600-1598992118_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Witam . Łodź fox 405 ma wnekę w której chcę umieścic przetwornik active imaging 3in1 . Mniej więcej jak na zdjęciach, jak nisko muszę go opuscić żeby na sideview nie było cieni od krawędzi tej wnęki? Ewetualnie jak rozchodzi się sygnał sideview (według zaznaczonych linii , niebieski, czerwony, żółty )? Czy moze jeszcze inaczej ?f43b75e3363c3f8ca9621ed446dfd965.jpg198b32f178b8f31aea0ead3b77d50145.jpg7d52654a1338d066449e4fb712a1632d.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

post-57309-1646770889,5574_thumb.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez gumowy

• 0

Mam Foxsa 405  i mój przetwornik nie nadaje się do założenia w tą wnękę , a mam echosondę element 9 . Proponuje zadzwonić do producenta na pewno podpowie czy ten  Twój przetwornik można zamontować i co najważniejsze powie jak to zrobić . Super łódka i szkoda wiercić nie potrzebne dziury  bo może  okazać  się że  zile to zrobisz    ;)  . Widzę że post starszy ale jak widać wciąż aktualny  :)

Edytowane przez pawlo29

• 0

Kolego zadzwoń do foxboats, dokupisz u nich oryginalny uchwyt żeby zamontować przetwornik w tej wnęce. Pod warunkiem że posiada on od góry otwory montażowe. Ja zamówiłem łódkę i echo do wymiany. Chcę mieć na stałe w tej wnęce a Hook reveal się do tego nie nadaje ????

• 0

Płynąc w ślizgu i tak całe G widać tzn głębokość jest ale o detalach można zapomnieć, ja ustawiam ze 2cm poniżej dna Łodzi. Wtedy ani nie chlapie ani zbyt dużego oporu nie stawia a widok w echo jest.

Do side obracam przetwornik pod łódkę by spodzina silnika nie zasłaniała i podciągam na max do góry. Tylko trzeba pamiętać by do ślizgu "normalnie" Ustawić. Chodź kiedyś zapomniałem i też się nic nie urwało. No i w ustawieniach echo zmienić widok z prawej na lewą. Na pewno wygodniejsze rozwiązanie niż ręczne podnoszenie silnika na trymie.