Kuba Standera Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Witajcie.Powoli przymierzam się do tego tematu, w zeszłym sezonie musiałem odpuścić ze względu na brak wędki. W tym jako ze kij już mam zamierzam powalczyć.Plan jest następujący - na przyborze, w płytszych miejscach, zastoiskach, na duże fluo i białe muszydła. I nocą, pływająca linka i poppery na hakach 6/0 i 8/0 zero, lekkich.Do tego running i backing 50lb. Kołowrotek chyba już musiałby być z anti-reverse żeby palców nie stracić. Kij mam #9-10 ale chyba trzeba pomyśleć też nad #11-12, bo 10 to może być mało... Pytanie - ktoś próbował, trafił gdzieś w necie na informacje jakieś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Myślę że możesz stać się pionierem sumowego muchowania.Przegladałem internet z ciekawości,co piszą o sumach na muchę,ale nic ciekawego nie znalazłem. A powiedz drogi Standerusie jakie wody masz zamiar nawiedzać za tym sumem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Krakowska Wisła. Mam kilka bankówek, co prawda ryby do tej pory były małe - max 1,20, ale jak mówią - daj Boże zdrowie chociaż taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Jak juz były takie małe na muche to nieźle.Ale rzeczywiście na większego suma to i sprzęt musi byc tęgo dobrany.Swoją drogą samo nastawianie się na suma z muchą to niezły wyczyn ( i tu szacun dla ciebie).Taki sum powiedzmy powyżej 1,5m to już nie przelewki, szczególnie na wędce muchowej.Słuchaj, życze Ci abyś w tym roku poczuł taki parowóz na końcu linki i oczywiście opisał nam w tym wątku lub w jakimś artykule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Prekursorem na pewno nie będę - zajmował się tym tematem lata temu Marek Kaczówka. Pamiętam przygotowania, było to w czasie kiedy stawiałem pierwsze kroki z muchówką, on już wtedy zbroił się w kije #11 czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Kiedus na Seasons widzialem seryjnie filmy gdzie wedkarz łowił sumy na muchówke Hardy klasy 8,pamietam zerzeka była płytka iwąska,własnie takię zastoiska,i ryby do 130-150cm,pamietam ze doskonale reagowały na popperowe muszki o jakims ram falujacym ogonkiem,warto poszukaćna francuzkich stronachnapewno się da sa filmy nawet na pamietajcie zeby nie tylko w angielskim szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 oj, #8 to niezbyt by się podziałało na Wiśle na dołkach po 4-5metrów. Na filmach też raczej na pewno jest od #10 w górę - podwójna rękojeść etc, ciągnie ta rybę na dość sporym lajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 pewnie sage Xi2 #16 dałoby najwiekszy komfort ,no na wisłe na doły to #8 i na suma to słabo prawda.pamietam ze taki hol trwał z polowe odcinka Season Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Obawiam si,ę że na Wiśle z #8 trwałby z dwa miesiące odcinków seasons Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Wędka wędką ,a kołowrotek to chyba jakiś Charlton na tarpony <_< .Bo hamulec musi być potega . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Kuba, wiem że właśnie chyba Kaczówka trochę za sumkami chodził ileś tam lat wstecz.Jeśli chodzi o zagranicznych wędkarzy, to była seria w WMH na temat łowienia sumów. Autor tych artykułów (nie pamiętam nazwiska) łowi regularnie sumy metodą muchową. Ja chciałem w tamtym roku powalczyć, ale dałem plamę ze sprzętem - za wolny kij i zła linka. Większe muchy nie chciały latać.Może w tym roku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Hejka Też się nad takim łowieniem zastanawiałem a szczególnie nad typem haka, który by mógł być użyty do much na wąsatego. Wydaje mi się że szczupakowe bezzadziory mogą być za słabe i bardziej by się skłaniał ku hakom morskim typu Tiemco 600SP, Varivas 2500V albo haki morskie typu circle jak ten poniżej na fotce Daichhi 3847. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 circle hooks - miodzio - z tego ryby nie schodzą. Sprawdzone na tuńczykach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 z tego co wiem to typowe haki na tarpony które ponoć skłonne sa do wypinek lub niezapinek <_< ,w sieci polecane do wiazania muszek na te rybki,widać drut konkret na suma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witajcie zaraz ,moze znajde fajny filmik o lowieniu na muche sumow.Tylko,ze to z Hiszpani ale napewno sie przyda na Wisle albo Odre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Zobaczcie na jak plytka wode rzucaja Niestety to nie ten co chcialem wstawic,tamten mam na dvd myslalem ,ze widziaem na youtube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flytier Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Podobnie wygladaja niektore miejscowki na Wisle pod Krakowem. Kiedys pewnie tam na wasatego zapoluje. Wiem,ze tam wachale siedza ~Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Szczególnie powyżej Krakowa takich miejsc sporo, zamierzam w tym sezonie zwodować się tam bellyboatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Szczególnie powyżej Krakowa takich miejsc sporo, zamierzam w tym sezonie zwodować się tam bellyboatem Czy pływałeś już wcześniej belly boat po Wiśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Po Wiśle nie, ale po bardzo podobnej Shannon tak, z dużo większym ruchem sporych jednostek, jachtów motorowych etc...Jedyna różnica to trochę silniejszy nurt na Shannon, u nas Wisła się ledwo sączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Po Wiśle nie, ale po bardzo podobnej Shannon tak, z dużo większym ruchem sporych jednostek, jachtów motorowych etc...Jedyna różnica to trochę silniejszy nurt na Shannon, u nas Wisła się ledwo sączy. Bardzo jestem ciekaw Twoich doświadczeń. Byłoby fajnie gdybyś napisał kilka słów o specyfice pływania z użyciem belly boat w rzece. Czy pakujesz się w nurt? Czy masz zamiar wybierać się nad rzekę za sumem w lipcowe noce? Pływadełko, rzeka, noc, big game to zestawianie, które, póki co, nie mieści mi się w głowie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Pływa się bez problemu, nawet w dość ostrym nurcie - spod zapory na zrzucie Tyle ze płynięcie przeciw szybszemu nurtowi praktycznie niemożliwe.Nocą na dużej rzece, bellyboatem, z muchówką, z sumem... Do pełnego hardcore to jeszcze trzeba by sobie tylko spuścić powietrze Może jestem mientka faja, ale póki co nie zamierzam tego próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Pływa się bez problemu, nawet w dość ostrym nurcie - spod zapory na zrzucie Tyle ze płynięcie przeciw szybszemu nurtowi praktycznie niemożliwe.Nocą na dużej rzece, bellyboatem, z muchówką, z sumem... Do pełnego hardcore to jeszcze trzeba by sobie tylko spuścić powietrze Może jestem mientka faja, ale póki co nie zamierzam tego próbować Wspominałeś, że M. Kaczówka zabierał się jakiś czas temu za temat:) Czy masz jakieś informacje o dalszym ciągu? Jakaś pała w arsenale się znajdzie, może i ja bym spróbował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Z dalszego ciągu słyszałem ze niewiele wyszło, ale nie wiem czy z braku czasu czy efektów. Ja w tym roku chcę to przycisnać, Czorsztyn mi zamknęli do pływania, łódkę trzeba będzie spylić, zostaje bellyboat i Wisła. Powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Na czorsztynie jest zakaz pływania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi