Skocz do zawartości

Muchowe Big Game w PL - na suma z muchówką

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Powoli przymierzam się do tego tematu, w zeszłym sezonie musiałem odpuścić ze względu na brak wędki. W tym jako ze kij już mam zamierzam powalczyć.

Plan jest następujący - na przyborze, w płytszych miejscach, zastoiskach, na duże fluo i białe muszydła. I nocą, pływająca linka i poppery na hakach 6/0 i 8/0 zero, lekkich.

Do tego running i backing 50lb. Kołowrotek chyba już musiałby być z anti-reverse żeby palców nie stracić. Kij mam #9-10 ale chyba trzeba pomyśleć też nad #11-12, bo 10 to może być mało...

Pytanie - ktoś próbował, trafił gdzieś w necie na informacje jakieś o tym?

Jak juz były takie małe :huh: na muche to nieźle.

Ale rzeczywiście na większego suma to i sprzęt musi byc tęgo dobrany.

Swoją drogą samo nastawianie się na suma z muchą to niezły wyczyn ( i tu szacun dla ciebie).

Taki sum powiedzmy powyżej 1,5m to już nie przelewki, szczególnie na wędce muchowej.

Słuchaj, życze Ci abyś w tym roku poczuł taki parowóz na końcu linki i oczywiście opisał nam w tym wątku lub w jakimś artykule.

Kiedus na Seasons widzialem seryjnie filmy gdzie wedkarz łowił sumy na muchówke Hardy klasy 8,pamietam zerzeka była płytka iwąska,własnie takię zastoiska,i ryby do 130-150cm,pamietam ze doskonale reagowały na popperowe muszki o jakims ram falujacym ogonkiem,warto poszukaćna francuzkich stronach

napewno się da sa filmy nawet na

pamietajcie zeby nie tylko w angielskim szukac :D

Kuba, wiem że właśnie chyba Kaczówka trochę za sumkami chodził ileś tam lat wstecz.

Jeśli chodzi o zagranicznych wędkarzy, to była seria w WMH na temat łowienia sumów. Autor tych artykułów (nie pamiętam nazwiska) łowi regularnie sumy metodą muchową.

Ja chciałem w tamtym roku powalczyć, ale dałem plamę ze sprzętem - za wolny kij i zła linka. Większe muchy nie chciały latać.

Może w tym roku ...

Hejka

Też się nad takim łowieniem zastanawiałem a szczególnie nad typem haka, który by mógł być użyty do much na wąsatego. Wydaje mi się że szczupakowe bezzadziory mogą być za słabe i bardziej by się skłaniał ku hakom morskim typu Tiemco 600SP, Varivas 2500V albo haki morskie typu circle jak ten poniżej na fotce Daichhi 3847.

pozdro Maciek

post-37-1348914672,5542_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Po Wiśle nie, ale po bardzo podobnej Shannon tak, z dużo większym ruchem sporych jednostek, jachtów motorowych etc...

Jedyna różnica to trochę silniejszy nurt na Shannon, u nas Wisła się ledwo sączy.

Bardzo jestem ciekaw Twoich doświadczeń. Byłoby fajnie gdybyś napisał kilka słów o specyfice pływania z użyciem belly boat w rzece.

Czy pakujesz się w nurt? Czy masz zamiar wybierać się nad rzekę za sumem w lipcowe noce? Pływadełko, rzeka, noc, big game to zestawianie, które, póki co, nie mieści mi się w głowie:)

Pozdrawiam

Pływa się bez problemu, nawet w dość ostrym nurcie - spod zapory na zrzucie :mellow: Tyle ze płynięcie przeciw szybszemu nurtowi praktycznie niemożliwe.

Nocą na dużej rzece, bellyboatem, z muchówką, z sumem... Do pełnego hardcore to jeszcze trzeba by sobie tylko spuścić powietrze :mellow: :mellow:

Może jestem mientka faja, ale póki co nie zamierzam tego próbować :mellow:

Pływa się bez problemu, nawet w dość ostrym nurcie - spod zapory na zrzucie :mellow: Tyle ze płynięcie przeciw szybszemu nurtowi praktycznie niemożliwe.

Nocą na dużej rzece, bellyboatem, z muchówką, z sumem... Do pełnego hardcore to jeszcze trzeba by sobie tylko spuścić powietrze :mellow: :mellow:

Może jestem mientka faja, ale póki co nie zamierzam tego próbować :mellow:

Wspominałeś, że M. Kaczówka zabierał się jakiś czas temu za temat:) Czy masz jakieś informacje o dalszym ciągu?

Jakaś pała w arsenale się znajdzie, może i ja bym spróbował...:D

Z dalszego ciągu słyszałem ze niewiele wyszło, ale nie wiem czy z braku czasu czy efektów. Ja w tym roku chcę to przycisnać, Czorsztyn mi zamknęli do pływania, łódkę trzeba będzie spylić, zostaje bellyboat i Wisła. Powinno być ok :D