Skocz do zawartości
  • 0

Bezpieczne pływanie w nocy - oświetlenie

miramar69

Pytanie

Witam, chodzi Mi po głowie kolejny pomysł w celu poprawienia bezpiecznego pływania po zmroku. Szukając po portalach natknąłem sie na lampy LEDowe - szperacze i robocze. Proste mocowanie dające mozliwośc właściwego ukierunkowania strumienia światła we łasciwym kierunku. Wyglada to na przykład tak:  

Opis można znależć na stronie: http://allegro.pl/show_item.php?item=5465853128&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0

Pytanie moje brzmi czy to nada się do zasilania z mojego silnika i czy on wydoli podłączenie takiego czegoś. Silnik to SUZUKI DF20AL i posiada alternator 12V/12A? myslę o 2 szt takiego oświetlenia po obu stronach burt albo na środku (dziobie) łódki.

Stosował ktoś takie rozwiazanie lub podobne?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na rzeczną mgłę to tylko radar, ale to nie są zabawki dla zwykłego wędkarza...

U mnie ostroga jest co 50-100m więc wypływam z portu trzymam się jak najbliżej ostróg i płynę w dół na wiosłach wytężając wzrok i słuch.. Działa tylko z prądem bo w górę się nie da. Trzymam się główek bo barki płyną lub stoją na środku. Lepiej władować się w przelew niż nawet w stojąca barke. Niektóre mają kształt dziobu tak zrobiony ze wpycha pod spód nie na boki... Po układzie wirów na wodzie wiem w którym miejscu jestem. Znam też odcinek od prawie 40 lat na nieznany bym się bał. Niestety w każdą jesień i trochę na wiosnę tak jest. Woda ciepła a powietrze koło 0'C robi się mgła Smoleńska.

Widoczność często taka że ledwie dziób widać:

.

.2a7e8ac76abd4f93d788f44081b56f38.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Najlepsze combo to swiatła nawigacyjne i nagrywanie śladu na echo. Na Wiśle często wieczorem jest mgła i taki halogen nic nie daje. Na śladzie można wracać przy widoczności 10m, powoli, ale się wróci. Tylko lepiej trochę mapę odzoomować, wtedy jest lepszy ogląd sytuacji.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Potwierdzam , a tym halogenem można sobie po brzegu świecić żeby mieć punkt odniesienia , o ile można w miarę blisko jednego czy drugiego brzegu płynąć. Rzeka to nic nurt wskazuje przynajmniej kierunek , kiedyś błądziłem we mgle po małym jeziorze nie mogłem trafić na ten brzeg który chciałem

• 0

Halogeny są do oświetlenia wychodzenia w wode lub powrotu , u mnie bynajmiej .

Czasem przekręcam jeden i oświetlam pokład jak inne światełka nie dają rady.

Łòdka to nie samolot i jak ktoś chce oświetlać wode to jest to sens.

Przy mgle to tylko na mapę , a duże jednostki są dosyć mocno oświetlone także trudno ich nie zauważyć raczej

https://youtu.be/x6xdEpuebc8?si=PwLMfitIJM3xUihs