Gość Kwinto Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Panowie, prosze o pomoc/rade co do wyboru miejsca zamieszkania. Mam mozliwosc powrotu do Europy na okres pieciu lat w wyzej wymienionych miejscach. Miasta w Irlandi sa do przyjecia praktycznie od "jutra". Kwestia Sztokholmu lub Oslo otwiera sie prawdopodobnie pod koniec 2016. Pracodawca pokrywa koszty zamieszkania w 100% plus oplaty uzytku dziennego. W glownej mierze podjecie mojej decyzji motywowane jest mozliwoscia czesciejszego odwiedzania rodzicow w Polsce. Dobre polaczenie z Katowicami (ewentualnie Krakow) jest najbardzej wskazane. Drugim kryterium jest oczywiscie wedkarstwo. Dochodza rowniez inne kryteria (okolica, koszt zycia, ludzie, itp), ale nie sa najwazniejsze. Co do polaczen ze Slaskiem to mam ogolne rozeznanie co i jak, do wedkarstwa natomiast nie mam zadnego. Tutaj glosy porady sa bardzo wskazane. Wiem, ze jest tutaj spora grupa kolegow, ktorzy w tych krajach mieszkala lub nadal mieszka. Bardzo bylbym im wdzieczny za pomoc w uzyskaniu wiecej informacji o tych miejscach. Do Irlandi moglbym w zasadzie przeniesc sie juz niedlugo, pozostale dwa miejsca beda otwarte dla mnie w niedlugiej przyszlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W Dublinie nie połowisz.Przenieś się do Shannon i jak zagra to super, jak nie to skandynawia.W okolicy Shannon jest gdzie łowić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Shannon bylo otwarte trzy miesiace temu, ale niestety tak sie zastanawialem, ze nie zdazylem. No ale bedzie ponowna mozliwosc na poczatku przyszlego roku. Kolega w pracy (Irlandczyk) rowniez zasugerowal "wyzszosc" Shannon nad Dublinem. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez Kwinto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W Shannon zapłacisz 40% ceny wynajmu co w Dublinie a z tamtąd wszędzie daleko. Szefostwu napewno się ten pomysł spodoba. Pracodawca pokrywa koszty zamieszkania w 100% plus oplaty uzytku dziennego. Nie potrzebujesz pomagiera? hahaha Jeżeli myślisz o Irlandii poczekaj na opcje Shannon. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Ja w budzetowce pracuje wiec tam nikt nie patrzy na koszty (niestety). Dostaje sume na utrzymanie i tyle. Na Dublin troszke wiecej, na Shannon troszke mniej (nie duzo mniej). Chodzi o to aby byc szczesliwym (wedkarstwo) i aby do Polski polaczenie bylo dobre (Katowice lub Krakow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) odpuść Dublin, ze względu wedkarskich. Shannon to dziura ale nie można mieć wszystkiego. Z tego co pamiętam z Shannon sa jakies bezposrenie loty na Śląsk.Lata się przyjemniej ( odprawy itp, chociaż lądowania czesto są naprawdę widowiskowe bo to bardzo wietrzny rejon) i czesto przy ladowaniu pociałem sie jak swinia.Jestes z US? Przygotuj sie na szok kulturowy. Irlandia to fajne miejsce ale czesto nie ma gdzie pojsc poza pubem tudież rybami. Pogoda potrafi zdolować ale przywykniesz po 3-4 latach.Powodzenia na zielonej wyspie. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Ja napiszę tak z przekory, mieszkałem chwile ( 4 lata) w IR (Clonmel oraz Galway),teraz 3 rok mieszkam w Skandynawii (Finlandia),i wiem ,że na wyspę już bym nie wrócił,pogoda w miare normalna ( czyt. nie depresyjna),natura czysta (niestety wyspiarze to straszni śmieciarze) i sami ludzie przyjemniejsi w obyciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 coż ja mam zdanie zgoła odmienne ( mieszkałem w irlandii 10 lat ) i znam nawet kilku finów którzy mieszkają tu od lat i ciągle im sie podoba. chociaż obecnie mieszkam w Kanadzie to za irlandią trochę tęsknie... moim zdaniem to fajny kraj do zycia pod warunkiem zaakcepotwania paru niewielkich niedogodności, ale konia z rzędem temu kto mi wskaże kraj w którym zycie to istna sielanka ( poza PL oczywiście)pozdrówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Otworzyl sie Dublin. Skladac papiery, czy czekac na Shannon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztofS Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Ja bym poczekal na Shannon mieszkalem wczesniej w NY i NJ a teraz okolice Shannon, setki jezior i rzek do wyboru z duza populacja ryb od lososiowatych po bialoryb a i klimaty bardzo podobne co w NJ czy Pensylwanii. Mam kilku znajomych w Dublinie i okolicach kturzy narzekaja na brak dobrej wody do lowienia na wschodzie kraju, zeby polowic wiekszosc przyjezdza na zachod wyspy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Dzieki Krzysiu. Tak wlasnie zrobie. Wczoraj usiadlem na spokojnie i sobie wszystko przemyslalem. Doszedlem do wniosku, ze lepiej zaczekac i byc tam gdzie chce. Nie ma co sie napalac. Za chlebem sie nie przeprowadzam, tylko dla wlasnego widzimisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi