termin_ Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Ile mm przed stopka przelotki zaczynacie nawijac omotke? Sa jakies normy zalezne od rozmiaru przelotek? Buduje spinning ultralighta i mam dylemat. Z pomiaru tego fragmentu omotki w seryjnych wedkach wychodzi srednio 3mm wiec zastanawiam sie czy dla szczytowych przelotek moglbym nawinac tylko 1mm. Sa to male szczegoly ale za tym idzie ilosc lakieru i jednoczesnie waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 patrz = Przygoda z wędką – przelotki” – cz.IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Jak ma to być Ultra Light to skróć na maxa długość omotki.Ja przy lajtowej muchówce skracałem nawet stopki przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Zawsze im mniej(lżej) tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Może ktoś mnie oświeci jak taki bajerek dodać przed omotką, z 3-4 nitkami nie mam problemu jednak 1 jest jak na razie po za zasięgiem moich umiejętności. Mile widziane zdjęcie lub filmik przedstawiający wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 A rzuć Waść okiem tutaj: http://www.rodbuildingforum.com/index.php?showtopic=13063 Nawet, jeżeli w łengłydżu nie szprechasz, to zdjęcia są chyba dość jasne. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 @Fatso, dziękuje bardzo.Widziałem to wcześniej jednak nie mogłem sobie przypomnieć gdzie. W takim razie dzisiaj kończę kijek:) ps.szprecham po łengłydżu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Pamiętaj, że przez jasną nić omotki metaliczna będzie prześwitywać. Sam się na tym przejechałem , to wiem Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Też już tego doświadczyłem , zdecyduje się chyba na patent z super glue jeśli będzie wychodził estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Ja tez dziekuje za podanie tego prostego rozwiazania - wlasnie czegos takiego szukalem - trzy kije czekaja na przelotki, wiec wiem, gdzie zaraz pocwicze. Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Wsiegda gatow!Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 jak w temacie mam problem z wstawieniem dodatkowej nici do omotki, tzn wstawic mi sie udaje tylko beznadziejnie to wyglada, jak sie powinno to robic?? moze mi ktos to lopatologicznie wytlumaczyc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Chodzi ci o tzw. trim wrap - na początku omotki czy o nitkę w środku? Dlaczego wygląda beznadziejnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 chodzi mi o wstawke w srodku. mam taki problem bo nie wychodzi ona tak ladnie jak u innych... jaka jest technika jej robienia??? na poczatku zreszta jeszcze nie probowalem... tez sie z checia dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Robię tak: W środku: 1. Nawijasz nitkę normalnie, następnie przed miejscem w którym chcesz mieć obrączkę wprowadzasz pod omotkę nitkę innego koloru (7-8 owinięć). Z omotki ma wystawać dosyć długa końcówka (4-5 cm). 2. W miejscu w którym ma być wstawka zaczynasz robić omotkę nitką w kolorze, a nitka wiodąca idzie pod spód3. 2 obroty, przełożenie nitek i kolor idzie pod wiodącą. 7-8 owinięć i wystawiasz końcówkę koloru na zewnątrz omotki. Zostawiasz 5-7cm i lecisz dalej nitką wiodącą.6. Po skończeniu omotki bierzesz żyletkę. Łapiesz za wolną końcówkę i ciągniesz w stronę obrączki tak, żeby zwoje omotki nieco się rozlazły. Tniesz żyletką przy samej omotce. Następnie ściskasz zwoje do kupy. Dzięki temu kłaczki po cięciu chowają się pod omotkę. Na początku: 1. Zaczynając omotkę łapiesz pod spód na 5-7 oborotów pentelkę z cienkiej żyłki + nitkę kolor. 2. Kończysz omotkę.3. Z kawałka który masz z przodu w kolorze robisz 1-2 owinięcia4. Wolny koniec wciągasz pętelką pod omotkę.5. Po skończeniu omotki bierzesz żyletkę. Łapiesz za wolną końcówkę i ciągniesz w stronę obrączki tak, żeby zwoje omotki nieco się rozlazły. Tniesz żyletką przy samej omotce. Następnie ściskasz zwoje do kupy. Dzięki temu kłaczki po cięciu chowają się pod omotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 ok potrenuje:-)dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Może ten filmik coś Ci pomoże http://www.youtube.com/watch?v=Ow3wn5yLy8M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał69 Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam szanownych kolegów.Postanowiłem spróbować sam zrobić wędkę. Wszystko szło bez problemu do czasu wykonywania omotek, a dokładniej do czasu próby wplatania srebrnych nici pomiędzy czarne. Dla mnie to koszmar. Nie mogę poszukać żadnego opisu który by mi w tym pomógł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemoL Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Proszę bardzo znalezione w mniej niż minutę Adding & Dropping Threads by Raymond Adams a TU masz więcej tekstów o wyplatankach i robieniu omotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 tu jest o tym łącznie z filmikiem który i mi się przydał http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=21012&am p;am p;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał69 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) CześćCiekaw jestem Waszych doświadczeń/ przemyśleń na temat sposobu omotkowania widocznego na zdjęciu. Jakie wady/zalety takiego rozwiązania? Zapraszam do dyskusji, wymiany poglądów PozdrawiamMichał Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez MIKUL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) hejka kolego,jak dobrze widzę na zdjęciu jest zrobiona podomotka pod samą stopkę. Zapewne jest to kij do cięższego łowienia a przelotka dwustopkowa.Zaleta a właściwie zadaniem takiego rodzaju omotek jest ochrona blanku przed wgnieceniem się stopki przelotki w jego ścianki.Wada niewątpliwie będzie podniesienie (nieznacznie ale jednak..) wagi kija.Kiedyś gdzieś czytałem, że niektórzy nawijają więcej nici nad przelotkę żeby lakier lepiej się rozłożył. Taki zabieg ma zmniejszyć ryzyko klikania przelotki. Osobiście sam nigdy tak nie robiłem..... jak przelotki klikały to zmieniłem lakier na Prokote i klikanie zniknęło Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 to nie jest podomotka... to kilka zwojów nici w miejscu wyjścia stopki. (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 jeśli masz fotkę całej przelotki to wrzuć bo ciężko rozszyfrować czy to podomotka czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi