Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird 698 cxi HD SI COMBO

addish

Pytanie

Witam wszystkich.

Macie może jakieś pomysły na zastąpienie Programu "LakeMaster wraz z kartą Z-Line SD"  zawierający mapy linii brzegowych dużej części jezior znajdujących się na terenie Polski, aby stworzyć własne mapy akwenów.

Czytam na forum " Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance? "ale widzę że jest tam wiele problemów z ogarnięciem programów : zumibuddy, mapdeit, mapdeit++, oraz dodaniem skryptów, obrysem jeziora czy wybraniem odpowiedniego formaty zapisu plików. Czy ktoś to ogarnia i może w prosty sposób to wytłumaczyć. Czy w Humminbird 698 cxi HD SI COMBO można podobnie jak w Lowrance zgrywać mapy i tworzyć własne. Czy są jakieś różnice ?

Mam także pytanko dla urzytkowników Humminbird 698 cxi HD SI COMBO - którego zakupiłem - posiada ktoś instrukcję w języku polskim w formie elektronicznej i może się podzielić.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę, że nie chodzi o LakeMaster bo te są przeznaczone na rynek US (ale zawsze mogę się mylić) a Autochart Pro EU z karta Zero-Line. Poszukaj może ktoś jeszcze ma DrDeptha za jego pomocą można robić całkiem niezłe mapki. Oczywiście można korzystać z Reef Mastera

• 0

W sieci krąży trial Reefmaster w wersji 16, czyli nie ma możliwości wklejania mozajek SI, ale za to export bez dodatków graficznych Reefmaster i funkcjonalność w echu - niestety nie humminbird a tylko lowrance. Autochart w wersji europejskiej nie oferuje części naszych zaporówek,  rozmawiałem z Normarkiem, procedura jest taka, że braki konturów zgłasza się do nich, a ci przesyłają to du USA w celu ewentualnej aktualizacji w następnej wersji softu. Chcesz mieć  wygodnie - niestety Autochart, lub DrDepth jak pisał Paprykarz.

• 0

Chodziło mi raczej o wgranie na Sd mapę danego akwenu i dalej nadpisanie jej danymi z echa. Tworzenie mapy batymetrycznej ( przetwarzanie danych ) to inny kawałek chleba. Mnie interesuje raczej wykonanie podstawy pod zapis danych, czyli pierwsza warstwa mapy - danego zbiornika wraz z linią brzegową. Dlatego ponawiam pytanie : czy ktoś na Humminbirda coś takiego wykonywał ? I naturalnie może podzieli się swoją wiedzą :)

• 0

Widze za watek ucichl, wiec go odswieze. Czy ktorys z kolegow mogl by mi powiedziec gdzie mozna zakupic program Dr.Depth? Bo nigdzie nie moge go znalezc,i slyszalem ze jest sprzedany czy cos takiego , a niestety Autochart na razie nie na moja kieszen? Czy sa moze jakies inne programy do obrobki danych na w/w echo? 

• 0

Dr w sprzedazy niema i nie będzie został sprzedany dla humminbird i oni go przekształcił na swój użytek.  Rm robi mapy dla hm jaki i lowrance. W necie była jakaś wersja dr 4.x która działała normalnie. Poszukaj na tortach .ru  napewno wersji 5.x nie znajdziesz z crakiem.

Z ciekawości mogę spróbować zrobić jakiś kontur pod HB w rm. Jak ktoś chętny to wysłać jakiegoś loga małego i zobaczymy co z tego wyjdzie

Edytowane przez siarq

• 0

Widze za watek ucichl, wiec go odswieze. Czy ktorys z kolegow mogl by mi powiedziec gdzie mozna zakupic program Dr.Depth? Bo nigdzie nie moge go znalezc,i slyszalem ze jest sprzedany czy cos takiego , a niestety Autochart na razie nie na moja kieszen? Czy sa moze jakies inne programy do obrobki danych na w/w echo? 

Ale DrDepth kosztował te same pieniądze co Autochart Pro Europe, coś koło 1200 pln. Miał wprawdzie dużo różnych wersji cenowych ale to co jest porównywalne z Autochart Pro kosztowało tak samo.

• 0

Yhm no szczerze mowiac to nie widzialem nawet ile kosztuje Dr.Depth kiedys mi kolega mowil ze cos kolo 600 zl czyli polowe tego co AutoChart, ale widocznie sie mylil. Kolego @siarq jezeli nie sprawie ci problemu to prosze podaj meila na priv to wysle ci troche logow bo zbieralem na zwyklej karcie myslac ze cos z tego bedzie ale okazalo sie ze musze miec ta karte Zeroline do Autocharta bo z kolega mialem zbierac logi a tu dupa :/

• 0

Witam wszystkich.
Macie może jakieś pomysły na zastąpienie Programu "LakeMaster wraz z kartą Z-Line SD"  zawierający mapy linii brzegowych dużej części jezior znajdujących się na terenie Polski, aby stworzyć własne mapy akwenów.
Czytam na forum " Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance? "ale widzę że jest tam wiele problemów z ogarnięciem programów : zumibuddy, mapdeit, mapdeit++, oraz dodaniem skryptów, obrysem jeziora czy wybraniem odpowiedniego formaty zapisu plików. Czy ktoś to ogarnia i może w prosty sposób to wytłumaczyć. Czy w Humminbird 698 cxi HD SI COMBO można podobnie jak w Lowrance zgrywać mapy i tworzyć własne. Czy są jakieś różnice ?
Mam także pytanko dla urzytkowników Humminbird 698 cxi HD SI COMBO - którego zakupiłem - posiada ktoś instrukcję w języku polskim w formie elektronicznej i może się podzielić.

Odswiezam temat z konkretnym zapytaniem czy za kwote 600 Euro jest ta maszynka warta zakupienia? Nowa z gwarancja.

addish mozesz podzielic sie opinia jak sprzet sie sprawuje i czy jestes ogolnie zadowolony z echa? Jak sprawdza sie SI i dzielenie obrazu w stosunkowo jak na dzisiejszy stan 5'' calowym displayu?

• 0

Echosonda to Humminbird 788 ci HD DI Combo.

Przepraszam, że temat poruszyłem w dwóch wątkach, ale nie wiedziałem która echosonda jest bliższa mojej. Niestety Normark zapomniał o posiadaczach 788 i twierdzi, że 688 to to samo. Wg mnie obie echosondy są podobne, ale nie jest to to samo.

Niemniej pewnie ze dwie stówki zostaną w kieszeni :)

Gdybyś jeszcze podpowiedział mi jakie karty kupić, to byłaby pełnia szczęścia.

• 0

Witam kolegów ponownie. Mam pytanie odnośnie przetwornika do w\w echosondy dokładnie chodzi mi o to jak go ustawić żeby sonar boczny poprawnie działał dotychczas miałem zamontowany pod silnikiem elektrycznym ale teraz kupiłem nowy i nie w ząb go tam zamontować bo platwa przeszkadza. Macie może jakieś inne patenty?

• 0

A w jaki sposób przeszkadza płetwa ??? Ja zakładam dwa razy większy przetwornik od Helixa 10 ( taki sam jest w 998, 999,1198, 1199, 1197, 997) na pędnik od Traxxisa 55 i mieści się bez problemu pomiędzy płetwą a śrubą silnika.  Może trochę więcej szczegółów, to coś wymyślimy.

• 0

Mam teraz osapiana 55 i Płetwa jest na samym środku przykręcana w zasadzie było by miejsce za nią ale wolałbym właśnie żeby przetwornik nie był narażony na urazy w MK miałem właśnie pomiędzy Płetwa a wirnikiem a tu miejsca nie ma