Skocz do zawartości
  • 0

2 pytania do pontonowców pływających po rzekach

Mordeo

Pytanie

Mam 2 pytania do kolegów pływających pontonami po dużych rzekach:

1. czy nie boicie się pływać po rzekach ponotami - chodzi mi o to, że naszych rzekach płynie dużo róznego rodzaju syfów(szczególnie po deszczach), dużych gałezi, kłód itp, że może wam taki konar, gałąź czy tjakiś gwóźdź z deski rozciąć bądź udzkodzić ponton.

2. czy mieliście już takie nieciekawe zdarzenia?

• Like 1

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobre pytanie. Ja to jak już bardziej bałbym się wpłynąć na jakąś zalaną główkę, kamienie, czy to łódką czy pontonem.

Dodam, że bardziej bym się bał to zrobić łódką. W łódce chyba łatwiej zrobić dziurę, pęknięcia (od kamieni) niż w pontonie.

Pływam po rzekach (Warta i Odra)) pontonem i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.

Nie tak łatwo jest przebić ponton, no chyba, że kotwica, hak lub tym podobne.

Edytowane przez chojny83
  • Like 1

• 0

Jeśli nie napłyniesz pontonem na wbity metal w dno np kątowniki po starym molo to bardzo ciężko jest uszkodzić ponton. Kłoda , gałęzie nie uszkodzą pontonu , a nawet kamienie. Najgorsze są elementy na stałe zamocowane w wodzie lub leżące na dnie.

• Like 1

• 0

Jak wiesz, że pływają jakieś konary itp. to nie płyniesz na pełnej p... Czy to pontonem, łódką czy czymś innym

Jak widać, że cos płynie, to się omija. Mi chodzi o taką sytuację, że coś płynie pod powierzchnią i tego nie widać. Jakaś nasiąknięta decha z gwoździem albo konar który "zabrał" ze sobą jakiś pręt itp.

• 0

Od niedawna pływam pontonem po rzekach, Narew, Bug, nic się nie wydarzyło. Wczoraj to nawet otarłem się o jakąś nie widoczną przeszkodę, coś płynęło, nie było widać, że coś było to się dowiedziałem jak w silnik przywadziło. Generalnie po rzekach trzeba pływać ostrożnie i z głową a przede wszystkim oczami, naprawdę woda pokazuje co jest w niej, na dnie czy pod powierzchnią. W znakomitej większości przypadków jest widać. Taka obserwacja pozwala również namierzyć potencjalne stanowiska ryb gdy nie dysponuje się echem, to tzw, "czytanie wody" ;-).

Edytowane przez Sołtys
  • Like 1

• 0

tak wiec płwac trzeba z głowa i myslec nad woda !!! bardzo dobra rada dla wielu osób a swoja droga przebicie przez taki konar z pretem lub gwozdziem to tak jakby trafic szóstke w lotka prawie nie mozliwe tak wiec spokojnie mozna plywac bo materiały w pontonach sa bardzo wytrzymałe... i n ie ma co martwic sie na zapas :)

• 0

cześć

ja pływałem pontonem po Wiśle i Bugu, nigdy nie miałem niebezpiecznych sytuacji, przy rozsądnym podejściu jest to bezpieczne łowienie, przede wszystkim trzeba się przemieszczać ostrożnie uważając na wszelkie wypłacenia, szczególnie na przelane główki i rafy, warto też pamiętać, że rzeka to nie jezioro i że gdy stoisz na kotwicy to może coś do ciebie przypłynąć, np. niesione przez nurt drzewo, wiec trzeba się co jakiś czas rozglądać

pzdr

Grzecho  

• 0

Ogólnie to 1 sezon pływania po krakowskiej Wiśle= 3 sezony pływania po jeziorach jeśli chodzi o zużycie gumiaka...wg. mojej subiektywnej opini. Nie chodzi nawet o podwodne niespodzianki a o kamiesty brzeg i nie są to otoczaki!! Może to też wynika z charakteru Wisły na "moim" rewirze i braku dostępnych miejsc do slipowania czy podpływania do brzegu w celu choćby odlania się. Po tamtym sezonie miałem kilka obtarć wymagających przyklejenia łatek. Trzeba bardziej uważać.

• 0

Mialem kiedys ruska I plynelem po odrzrze Zima , zachcialo mi sie obczajac miejscowki przed sezonem I ostry szpic kry tak rozgrzmocil ponton ze trzeba bylo wplaw wracac do brzegu a dodam ze nie bylem w slipach I czepku . Teraz niezla beka ale wtedy niebylo mi o smiechu , ale kto teraz plywa na takich gumiakach

• Like 1

• 0

Ja nie pływam po dużych rzekach,nie pływam też na silniku.Pływam za to po rzecznych chaszczach.tam gdzie łódka nie wpłynie,wędkarz nie wejdzie.Pływam po kożuchach glonów,zielska,miedzy patykami,krzakami,czesto ocierając o nie.Na razie nic mi się nie stało.Ponton jest miękki i od konarów,głazów się odbija.