kropek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Mam okazję kupić niedrogo taką używaną wędeczkę. Nieco ponad dwu metrowy kijek i cw do ~14 g. Na pewno ktoś z Was miał spinning z tej serii w ręku. Interesuje mnie czy to uniwersalny model czy raczej specjalistyczna wędeczka. Chciałem odejść na próbę od klasyki pstrągowania (woblery, obrotówki) na rzecz przynęt typu jigi włosianki ew. mini koguty. Moje łowiska to małe zakrzaczone rzeczki (Jura).Potrzebuje dość finezyjnej wędeczki (główki jigowe 1.5-2,5-max 5g.)a jednocześnie mocnej, dającej szansę wyjęcia pięćdziesiątaka ze zwaliska gałęzi i korzeni.Nie jestem jednak przekonany co do jakich przynęt Premier jest predysponowany - właściciel łowi nim głównie na woblery.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Cześć. No, nie mam i nie miałem takiego kijka, ale za to miałem kilka innych St. Croix'ów, również Premierów, więc jakiś orient w temacie wędek tej firmy mam Zanim odezwą się posiadacze takiego kijka (bo dokładnych parametrów nie podałeś) to może ja coś po swojemu odpowiem bo głupio tak zostawiać takie pytanie bez odpowiedzi Premier do 14 gram ma moc do 5kg i akcję szybką. Czy to kij specjalistyczny czy uniwersalny? Ja bym nie dzielił włosa na czworo. Jest i taki i taki To jest kij właściwie jigowy, czyli przy pracy przynętą bardziej ugina się szczytówka, a dolnik pozostaje sztywny- czyli docelowo do przynęt typu kogut, czy jig pstrągowy, czyli takich, o które Ci chodzi. Ale przecież nic, podkreślam- nic nie stoi na przeszkodzie żeby łowić nim woblerami czy wirówką. Typowo do woblerów St.Croix ma serię crancbait, ale można tym łowić i jigami. Wydaje mi się, że ten Premier to dość finezyjny kijek, a jednocześnie dający możliwość łowienia żyłką 0,25 mm, czyli mocną. Tak więc będzie to wędka jednocześnie specjalistyczna (bo do łowienia jigami pomyślana), a jednocześnie uniwersalna. Dość delikatna, a jednocześnie wytrzymała. Nada się na jigowe pstrągi bardzo dobrze. Pomyśl tylko czym łowisz pstrągi teraz, bo być może, że ten nowy Premier niczym się nie różni(pod względem sposobu ugięcia i pracy blanku) od wędki, którą obecnie posiadasz. PS. Premiery to bardzo sympatyczne kije, uniwersalne, zupełnie niezawodne i tanie. Poczytaj w zasobach tego forum i multiplikator.pl. O Premierach było mnóstwo postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropek Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 .. Pomyśl tylko czym łowisz pstrągi teraz, bo być może, że ten nowy Premier niczym się nie różni(pod względem sposobu ugięcia i pracy blanku) od wędki, którą obecnie posiadasz... Dziękuję za post.Łowię starym Kongerem Dancer (2,7m cw. do 14g /zielona seria/).Ten Premier (PS70MLF2)wydaje mi się być szybszy i bardziej dynamiczny od Dancera. Łatwiej też chyba będzie grać jigiem na 2 m wędeczce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 http://www.jerkbait.pl/?p=221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Cześć. Kijek 7' jest zdecydowanie dużo lepszym narzędziem do jigowania na małe rzeczki niż wędka 9'. W dodatku to dwuskład, co jest jego niewątpliwą zaletą. Jeśli jego stan techniczny nie budzi zastrzeżeń to będziesz zadowolony. Obskoczysz nim też i inne rybki, np. szczupaki na lekko. Na moje rzeczki pstrągowe, które są nieduże (pojęcie jakże względne) nie używam kijów długich. Waham się między 2,4 a 2,1m, i jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 ... W dodatku to dwuskład, co jest jego niewątpliwą zaletą ...nie koniecznie dwusklad i nie koniecznie zaleta ja uzywam jednoskladu do lowienia woblerami, obrotowka tez sie da ... i guma tez ... choc z woblerem wspolpracuje, moim zdaniem, najlepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łukasz gamoński Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Niech Cie ręka boska broni kupować ten kij na pstrągi do łowienia jjigami...Kij użytkowałem ale łowiłem nim sandacze na 7-15g przynęty....pozdroluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Niech Cie ręka boska broni kupować ten kij na pstrągi do łowienia jjigami... I co @kropek, wiesz już coś o tym kiju? Nadal uważam, że kijek 10 lb na pstrągi jest bardzo OK. Delikatniejszy oczywiście nie pęknie przy 50 cm pstrągu, ale 10 lb to dla mnie optimum jak się chce łowić troszkę bardziej siłowo, a nie ultralajtowo. Ten Premier MLF2 jest od 3,5 grama. Do jigowania na główkach 2,5 grama (i wyżej) moim zdaniem nie będzie za mocny. Żaden ze mnie fachowiec ale w moim pojęciu wędka jigowa na tym polega,że przy prowadzeniu przynęty nie jest ustępliwa (jest sztywna). Oczywiście można nim łowić i sandacze i szczupaki, i niedużemu sumkowi też da radę. Kije St.Croix są bardzo wytrzymałe i niezawodne. Dobra, starczy tych moich rad. Poza tym tej wędki ja faktycznie nie miałem w ręku Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropek Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Proszę kolegę Łukasza o rozwinięcie swojej myśli. Wiem, że ten 14 g Premier ma zapas mocy. Podobno kijek pracuje optymalnie pod 5 cm/7g executorem Salmo, daje spokojnie radę tez pod siódemką to by potwierdzało Twoje słowa, że da radę też 10-15g gumie na wodzie stojącej.Sęk w tym, że w tej chwili abym mógł poprawnie/skutecznie zaprezentowac jiga na swoim łowisku (cały czas myślę o małych pstrągowych rzeczkach) muszę stosować lekkie, a nawet bardzo lekkie główki (2,5g - czasem mniej -jigi włosianki). To by narzucało wybór okoniowej wędeczki. I tu jest zgrzyt bo trafiają się pstrążki piećdziesiątaki (mój największy z ubiegłego sezonu to ponad 45 cm grubasek). Nie ma praktycznie możliwości, warunków (korzenie, gałęzie) co by powozić sobię taka rybkę dłużej na wędce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łukasz gamoński Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Kolego Kropku...Ten kij nie nadaje sie do lowienia jigiem i do łowienia pstrągów w małej rzece bo:Jest za sztywny, pałowaty bardzo szybki nie sprężysty co przekłada sie na małą celność rzutu, brak swobody rzutu, słabą prezentacje przynęty, do tego jak już sie coś złowi to prawie napewno spadnie podczas holu(nie jestem zwolennikiem wyrzucania na klatę ryb), ryby będa sie odbijać...generalnie wędka zupełnie nie z tej bajki(Bajka pt mała pstrągowa jurajska rzeka i jigi... Kolega Herman zagalopował sie mocno w swoich refleksjach na temat kija...sam napisał że wędki nie widział, jurajskiej małej pstrągowej rzeczki też pewnie nie, tamtejszego pstrąga też pewnie nie i jiga na tą rzekę i tego pstrąga napewno też nie...czzyli nie wie nic...napisał scenariusz do filmu SF...nie obraź sie kolego herman ale przerażenie ogarnęlo mnie jak przeczytałem Twoje rady. Łowie sporo na rzekach jury...80% mojego łowienia to jigi, lowie też gumkami troszkę woblerami i wahadełkami...łowie na krztyni, rzadko na białce lelowskiej, czasem na Pilicy dolnej i górnej na te wszystkie rzeki używam wędki ST.Croix wildriver 229 do 14g...moc 12lb...kij znacznie wolniejszy od premiera, o mięsistym blanku, glębokim ugięciu jest znacznie wolniejszy od premiera ale jego akcję można jeszcze nazwać fast...Obsługuje wszystkie przynęty jigi 0,8-2g(takich używam najczęściej, wahadełka, wobki, gumki)Kij ma na koncie mnóstwo ryb 40+, sporo 50+, 60+ też sie trafiła...holując grubego potoka nie wolno robić tego siłowo, rzeki szczególnie małe sprawiaja że ryba nie robi jakiś szaleńczyych odjazdów i delikatnie holowana kijem o głębokim ugięciu pokornieje...staraj sie jeśli to możliwe łowić z wodą, ryby pewnie biorą nie spadają i łatwiej dają sie holować jeśli stoisz poniżej nich...taki kij umożliwia używanie cieńkich żyłek na dobrej szesnastce wyjęcie 50+ nie jest problemem a jak sie trafi większy też można sobie poradzić...herman pisze coś o żyułkach 0,25...ok...ale jak zaprezentować na takiej żyle 1g jiga...ja łowie najgrubiej jak sie da...czyli max 0,20...jednak najczęściej to jest 16-18...używam miękkich żyłek dobrej jakości lepiej układają sie na kolowrotku i nie plączą sie bardzo...pamiętać należy że łowiąc na jiga z wodą zwijamy luźną żyłkę...nie jestem zwolennikiem posiadania kilku pstrągowych kijków na jeden typ wody...ideałem jest mieć jedną... przetestowałem ich sporo i wildriverek wypadł najlepiej w wędkach do 500pln...Z priemierków polecam lighta chyba niecałe 2 m do 8 lub 9 g...ten patyś nie jest zbyt uniwersalnym kijem przeznaczony raczej do lżejszych przynęt ale łowienie nim latem małym jigiem z wodą i żyłką 16 mniam... kij dla ludzi lubiących kolekcjonowac mocne wrażenia...Mój kolega tym kijkiem na Wieprzu pokonał sześćdziesiątaka...Pstrągowanie ma sprawiać przyjemność, ma być jazda, po holu mokre gacie, i adrenalina waląca do głowy litrami...a nie targanie ryby sztywna pałą jak psa...czytałem nawet o lądowaniu ryby 50+ na klate...o zgrozo....pewnie frajdy z holu było co nie miara... Późno odpisuje ale są takie warunki do łowienia kropek że robie to codziennie i padam na pysk...Jak są pytania wal śmialo.Pozdroluk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 To nie jest zaczepka ale... Pozwoliłem sobie wypunktować kilka rzeczy, które okresliłeś: ..........używam wędki ST.Croix wildriver 229 do 14g...moc 12lb...kij znacznie wolniejszy od premiera, o mięsistym blanku, glębokim ugięciu... ...........ja łowie najgrubiej jak sie da...czyli max 0,20............... ..........Pstrągowanie ma sprawiać przyjemność, ma być jazda, po holu mokre gacie, i adrenalina waląca do głowy litrami ..........czytałem nawet o lądowaniu ryby 50+ na klate...o zgrozo.... ....Iiii, o zgrozo , Twoim zestawem? Na klatę? Spoko A przy okazji.Nie znam jurajskich rzeczek, to fakt ale od zawsze czyli jakieś 6 lat łowię pstrągi, na kije opisywane jako fast a nawet extra fast. Na klatę? I owszem. Gdy zachodzi taka potrzeba. A nie tkwię akurat w wodzie. Adrenalina? Zapewniam Łukaszu, w wodzie o ubogim rybostanie, każde branie gwarantuje, jej wystarczający przypływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Kolego Kropku...Ten kij nie nadaje sie do lowienia jigiem i do łowienia pstrągów w małej rzece bo:... no i jak po raz kolejny widac, ze kazdy z nas jest indywidualnym indywidualista o indywidualnym nastawieniu do indywidualnosci ... zwlaszcza innych ja lowie swoim premierem od ponad 5-ciu lat i uwazam, ze jest idealny do takich polowow (male i zakrzaczone cieki) ... lowie od ponad trzech lat bardzo podobnym, znacznie szybszym, avidem i tez jest dobrze, choc przy jego uzyciu nalezy juz sobie doskonale sprawe zdawac z tego, ze od lowiacego jest wymagany pewien (lekko rozszerzony) repertuar rzutowy a takze dobry refleks (zeby zaciac w tempo) ... i to juz by byla cala ciemna tajemnica sztywnosci i palowatosci tych wedek, z ktora to opinia ja osobiscie - i bardzo indywidualnie - wogole sie nie zgadzam, natomiast zgadzam sie zawsze bardzo z opinia, ze kazda wedke nalezy przed zakupem wziasc do reki, pomaca, poglaskac, wykonac kilka wymachow, przeciagnac zylke przez przez przelotki i sprawidzic czy jej moc i ugiecie beda nam, i naszym indywidualnym preferencjom, pasowac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Tym Premierem pięćdziesiątaka wyholujesz bez problemu. Kijek pozwli zatrzymać rybkę rwącą w krzaczory pod warunkiem, że będziesz miał solidną żyłkę. Może do jigów o masie 1 do 2 g jest on trochę nieprzystający, ale większe już będą dobre. Ogólnie Premiery to bardzo dobre wędeczki z zapasem mocy. Zatem jeżeli kijek nie jest trafiony w blank (mam na myśli uderzenie kijka mogące spowodować uszkodzenie ciągłości włókien), na pstrągi na rzekach Jury będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Do @łukasz gamońskiTaaak, i takiego zakwaszonego pstrąga to można tylko zeżreć, bo wypuszczony nie przeżyje.Takie łowienie większości pstrągarzy mało interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Tak się zastanawiam nad tymi jigami do 2 gram i... nie lepiej zająć się muchą a nie spinningować takimi mikrusami?Pstrągowania technik jest tyle co pstrągarzy i już od dłuższego czasu nie daję rad dotyczących tego zajęcia, bo w większości przypadków jestem posądzany o... przynajmniej herezję.Ale łowię według swojej filozofii i Ci którzy ją widzieli w akcji i zrozumieli wcale już ze mną nie dyskutują (dopuszczam możliwość, że lekarz dla mojego dobra kazał im przytakiwać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Kolega Herman zagalopował sie mocno w swoich refleksjach na temat kija...czzyli nie wie nic...napisał scenariusz do filmu SF...przerażenie ogarnęlo mnie jak przeczytałem Twoje rady. Nie napisałem nic złego, żadnej głupoty. To, że nie widziałem jurajskiego jiga też nie jest grzechem Natomiast pozostawienie pytania kolegi @kropka bez żadnej odpowiedzi, bardzo konkretnego pytania, w sytuacji kiedy widać, że problem jest dla niego dość naglący, pilny, było już bardziej nie w porządku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Podobno wszystkie st.croixy są lekko niedoszacowane. Chciałem kupić premiera do 5/8 uncji do daje ok 17 g moc 6 - 12. Miałby być używany do gum 10 - 12 cm na główkach do 15 g. Daje to znacznie więcej. Czy komfortowo będzie się prowadziło na min takie przynęty? Ma może ktoś premierka z takim wyrzutem i mógłby coś o nim napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Mam PS70MF2 - o niego ci chyba chodzi. Genialny kij. Mam go już około 8 lat i jest to mój najbardziej trafiony zakup i 75% mojego łowienia z łodzi. Ale: po pierwsze używam go na zbiorniku zaporowym z łódki (średnia głębokość 1,7m, w kanale do 3m )), po drugie stosuję głównie na sandacze (genialnie zacina i nie mam spadów)ale też wyholował metrówkę szczupaka w kilkanaście minut, po trzecie stosuję lekkie główki tz na główce do 9 g,z czym powyżej 7g to już nie jest dynamiczne podbicie (przy gumach-kopyta 10 - 12,5 cm) - najczęściej jest to u mnie 5g, po czwarte plecionka PP do 0,13 max. Weź pod uwagę iż guma (kopyto) 10 cm to następne kilka gram (~7- 10)razem z główką 15g to da ci zdrowo ponad 20g. Zdarza mi się rzucać zestawami i 25 g (premiery mają niezły zapas mocy)ale nie jest to już dynamiczny* rzut, a i prowadzenie też nie. W przypadku główek 15g i dużych gum używam premiera PS66MHF2 - do 28g ale to w moim przypadku już orka.PS70MF2 kij genialny ale do lżejszego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam!Przepraszam, że reanimuję ten temat, ale nie widzę sensu zakładać kolejnego.Koledzy, poszukuję kija do łowienia sandaczy metodą z opadu, z łodzi. Przynęty jakich używam to koguty 10-20g oraz 7-10cm gumy na główkach 7-15g. Tak szukając i kombinując natrafiłem na wiele pochlebnych opinii o St.Croix Premier. Problem polega na tym, że zupełnie nie potrafię znaleźć kija, który spełni moje (wyżej wymienione) oczekiwania.Może Wy coś doradzicie? Bardzo chciałbym się zmieścić w 500-600zł.Pozdrawiam EDIT:Panowie, w sklepie pracowni Art-Rod znalazłem coś takiego:St.Croix Premier PS66MHF2 Długość: 6'6 (1,98m)Moc: 8-17lb (optymalnie plecionka np.Power Pro 0,19)Przynęty: 10-28gr (optymalnie) -aczkolwiek wędka ta jak najbardziej obsługuje znacznie cięższe przynętyUgięcie: FastWaga: 121grSkład: 2-części (długość transportowa 103cm) Kolor: matowy czarny (matte black) Osprzęt:uchwyt Fuji DPS17Przelotki Batson ForecastGryf dolny - 20cmGryf górny - 5cm Blank: Super grafit SCII Ten sam model, na stronie innego sklepu, opisany jest:długość 1,98m, moc 4,5-8kg, optymalny ciężar przynęty 14,2-28,4g.Teraz pytanie, który opis jest prawdziwy? Jeżeli ten pierwszy to jest to kij dla mnie, jeżeli ten drugi to mamy lipę, bo kogucikiem 10g nie ogarnę tematu.Co Wy o tym myślicie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Witam.Zajrzyj tu http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=215417 msg_215417 szukałem kija do tych samych przynęt i polecano mi batsona ISB802.75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 pisag87, nie sugeruj się opisem mocy 4-8kg totalna bzdura , miałem w/w premiera dzisiaj w rękach ,kij idealny na sandaca ,tym bardziej w kwocie jaka cię interesuje.Kolega kupił go w Żbiku za 650zł kilka dni temu na szczupaki, ale on łapie tylko szybkimi kijami tak już ma.Sam mam trzy St Croixy i wiem że w opisach są niedoszacowane tak moc jak i ciężar wyrzutu. W/w Premier da radę i gumom na główkach 30-35 g,i śmiało obskoczy koguty i główki już od 10g.pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi