Skocz do zawartości

OFE - pytanie

Mateush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do biegłych w kwesti ofe . Otrzymałem roczne sprawozdanie z ofe i zastanawiam sie czy jest mozliwość fizycznie wypłacenia pozostałej części pieniędzy na rachunku zanim będzie za późno ? Zanim łączna wartość , pozostała w tej chwili na rachunku , zostanie wliczona w tzw ryzyko i po prostu szlag to trafi a w nastepnym rozliczeniu będzie 0zł . Do listu tego dołączono także półstronicowy opis ryzyka zwiazanego z byciem członkiem ofe co ewidentnie wskazuje , że złodzieje ukradną te pieniądze lub jednostki .... legalnie , zgodnie z prawem  <_<

Ogólnie nie mam pojęcia co to jest wogóle ofe ale kwota na dwie stellki jak znalazł ;)

post-50013-0-51436300-1435917775_thumb.jpg

Pozdrawiam :)

ps. na ulotce reklamowej napisali , że rozwijają sie dla mnie ponad 145 lat :blink: 

Edytowane przez emigrand

Też się na tym nie znam, ale to co Ci zajumali to poszło na ZUS, czyli że jak to wszystko nie pierdyknie to może kiedyś dostaniesz z ZUSu 10zł emerytury. Więcej z OFE nie powinno Ci znikać (jak będą dobrze inwestować to wzrośnie), a przynajmniej nie w takiej ilości.

No i wypłacić tak o, do swojej kieszeni to chyba nie możesz, możesz przenieść do innego OFE

Edytowane przez Pasta
  • Like 1

Więcej z OFE nie powinno Ci znikać (jak będą dobrze inwestować to wzrośnie), a przynajmniej nie w takiej ilości.

Zniknie i to wszystko zgodnie z prawem. Na 10 lat przed przewidywaną emeryturą OFE co roku część środków przekazuje jeZUS owi.

Tak, aby w ostatnim roku już nic nie zostało u nich na koncie. To tak w dużym skrócie.  Po czegóły to do OFE.

Edytowane przez darogryf

Jest kilka miejsc na świecie, gdzie można taki myk zrobić, włącznie z dziedziczeniem środków.  W III RP nie. Niestety nie ma żadnych rachunków ani w OFE, ani w ZUS na których są odkładane jakieś pieniądze. Nasze składki na bieżąco przeznaczane są na wypłaty comiesięcznych emerytur.