Skocz do zawartości

Problem ze stella

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pewien problem. Stella milenium 2500 przy rzutach przynęta lubi robić brodę. Wczoraj straciłem kilkanaście metrów varivas max pe... przynęty pstrągowe. Rzut i..... wylatuje kilka metrów i co jakiś czas po tych kilku metrach leci broda... niby nawój ładny linki... ale kurde coś szwankuje... aż boję się rzucać stelka...

To trochę ja w starym dowcipie. Przyszła powódź żydom potopiły się indyki, kury, kozy iid... przychodzą do rabego z pretensjami, że powódź, że Bóg im chyba nie miły, co robić... a rabe im na to. Odpowiedź jest prosta kaczki, kaczki hodować. 

Tomek odpowiedź jest prosta. Żyłkę, żyłkę używać. 

:)

• Like 1

To trochę ja w starym dowcipie. Przyszła powódź żydom potopiły się indyki, kury, kozy iid... przychodzą do rabego z pretensjami, że powódź, że Bóg im chyba nie miły, co robić... a rabe im na to. Odpowiedź jest prosta kaczki, kaczki hodować. 

Tomek odpowiedź jest prosta. Żyłkę, żyłkę używać. 

:)

Pisal wyzej ze na zylce tez brody sie robia  :D  :D  :D

Ale rzadziej niż na plecionce... Kurde z drugiej strony.... Kołowrotek nie najgorszy plecka z wyższej półki... I co ja niby kuwa nie mogę tym pstrągow łowić??

Jak tak to Stella faktycznie do d..y

Aha kołowrotek był na serwisie u Pana Leśniaka wiec o jego stan jestem spokojny... Ma jeszcze latać lata...

Edytowane przez Tomasz eS

Znam to z wlasnych sytuacji nad woda.

Z taka SSka nie chodze. Ale problem nie jest mi obcy.

Moim zdaniem geneza tego problemu jest pierwszy nawoj linki po zamknieciu kablaka.

Czy istnieje na to lekarstwo ?

Chcialbym je poznac.

Byc moze zamykanie kablaka przy pomocy korbki, a nie reka, jest jakas opcja.

Warto zwrócić uwagę, jak rozny system zbijania kablaka jest stosowany w Shimano i w Daiwie.

Mowisz, ze w Daiwie ten problem nie meczy Cie podczas pstragowania ? chodz na pstragi z Daiwa :)

Zdrowa mieszanka Shimano + Daiwa to recepta na udane spiningowanie. Bez popadania w extrema :)

Tak to widze.

• Like 2

Znam to z wlasnych sytuacji nad woda.

Z taka SSka nie chodze. Ale problem nie jest mi obcy.

Moim zdaniem geneza tego problemu jest pierwszy nawoj linki po zamknieciu kablaka.

Czy istnieje na to lekarstwo ?

Chcialbym je poznac.

Wiesz takie mam właśnie odczucie ze to w miejscu ostatniego rzutu i pierwszego położonego zwoju przy następnym powstaje ta broda...

Jak z tym sobie radzisz ?

A obrotówkę czy wahadłówkę bez krętlika nie używałeś? Nawet woblery potrafią poskręcać w wartkim nurcie rzeczki pstrągowej. Skręcona żyłka czy plecionka i masz problem jak opisujesz. Miałem identyczną sytuację z Stellką 2500FE. Dobry krętlik i wszystko wróciło do normy.

Plecionka nówka była sztuka... nie miała kontaktu z blachami.... jeszcze nie :D

A obrotówkę czy wahadłówkę bez krętlika nie używałeś? Nawet woblery potrafią poskręcać w wartkim nurcie rzeczki pstrągowej. Skręcona żyłka czy plecionka i masz problem jak opisujesz. Miałem identyczną sytuację z Stellką 2500FE. Dobry krętlik i wszystko wróciło do normy.

Byc moze w tym tkwi problem - w skrecaniu linki.

Ja blystek nie uzywam. Najczesciej gumy i woblery. Lowie bez kretlika...