K...k Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 To pies je** taki kołowrotek marzy człowiek o Stelli kupuje i się okazuje ze to badziew który pozbywa cie plecionki.Mogę uwolnić Cię od tego problemu i odkupić kołowrotek w cenie zakupu. Ja też mam marzenia :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 ja tez bylem zatwardzialem uzytkownikiem 4 splotowek pp duel czy stren mialem tez kilka 8 splotowek jak pp czy inne firmy nie przypadly do gustu od tego sezonu uzytkuje 2 varivasy i 2 daiwy tournament wole zmienic kreciol niz wrocic do 4 splotowek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Nie łowiłem tej klasy kołowrotkiem, ale miałem podobny problem przy Red Arcu z żyłką. Gdy nawinąłem ok 3 mm poniżej rantu szpuli to wciąż powstawały brody, w bliźniaczym kołowrotku Ryobi Applause po nawinięciu do poziomu 3 mm poniżej rantu szpuli zero splątań. Niestety Red Arc był wielkości 3000, natomiast Ryobi 2000. Doszedłem do wniosku że przyczyną powstawania brody był wormshaft, którego posiada Red, natomiast Ryobi nie. Gdyby nie różne wielkości kołowrotków to byłbym pewny na 100% że to wina systemu nawijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Daiwy ignis jak i luvias nie mają problemów żadnych... Stella pierdo***i i na żyłce i na plecionce.. Bo na drugiej szpuli jest żyłka varivas i tez potrafi wylecieć broda...Jeśli nawet na żyłce występują brody w stelli z wolną oscylacją,co absolutnie nie ma mieć prawa miejsca, to coś tam może być przekombinowane.Po pierwsze rolka.Tam jest na dwóch łozyskach i powinna się kręcić praktycznie od podmuchnięcia.Jesli nie obraca się tak lekko jak powinna, przez nawalenie tam smaru to przy mniejszym napięciu linki może po prostu chwilami stać.Po drugie.Danie dodatkowej podkladki na wormshafcie,a nie skorygowanie tego na rotorze,bądź podkladkami pod szpulą.Nawet kilka dziesiątych milimetra może mieć znaczenie przy tak ciasnym nawoju,choc wizualnie nawój może wydawać się oki. Po trzecie kołowrotki z "14 ręki" robią różne cuda i napis stella wtedy nie zobowiązuje. Tomku trzeba było sprawdzić przed ostatnim serwisem czy brody robił, bo prawdopodobnie kupiłeś, pokręciłeś na sucho ze stetoskopem i wysłałeś na konserwację i teraz zwalasz całą winnę na producenta,który dopieścił ten kołowrotek do granic możliwości 15 lat temu pzdr Edytowane 6 Lipca 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Warto zauważyć, jak trudny milenka ma start (pierwszy obrót) w porównaniu do np. exista. Jest ciężko, prawda? Jednak następne obroty to już bajka, sama kręci:)Dlatego mięciutkie i lekkie (w porównaniu do FC i mono) plecionki, nie układają się jak trzeba, powstaje luz na szpuli i efekt wiadomy.Ja mam nawinięty FC 8lb i gra muzyka. Edytowane 6 Lipca 2015 przez DonPablo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Mysle ze Tomasz chcac osiagnac dalekie rzuty malymi przynetami, "naladowal" full cieniuskiej plecki na "shimanca" w tej konstrukcji jak "millenka" to nie przejdzie,bedzie brodzic przerobilem to na wlasnej skorze 150 m jdm plecki poszlo do "kosza" mysle ze trzeba bedzie sie przeprusic z Daiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Mysle ze Tomasz chcac osiagnac dalekie rzuty malymi przynetami, "naladowal" full cieniuskiej plecki na "shimanca" w tej konstrukcji jak "millenka" to nie przejdzie,bedzie brodzic przerobilem to na wlasnej skorze 150 m jdm plecki poszlo do "kosza" mysle ze trzeba bedzie sie przeprusic z Daiwa Tak chyba zrobię... Varivas poleci na daiwe... A tu wyląduje jakaś żyłka skoro tam ma być.. Ewentualnie wyleci tez Milena... Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Panowie a co z nanofilem? Będzie broda czy jest szansa ze nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Dobra teraz mi się coś przypomniało. Na varivasie pe 0.6 high grade (ten niebieski najtańszy) o żadnej brodzie nie było mowy... Spróbuję jeszcze z nim. Jak się nie uda to idzie Stella na handel... Dzięki Panowie za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Panowie a co z nanofilem? Będzie broda czy jest szansa ze nie będzie? Nanofil sliski, to pewnie beda sie robic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Dobra teraz mi się coś przypomniało. Na varivasie pe 0.6 high grade (ten niebieski najtańszy) o żadnej brodzie nie było mowy... Spróbuję jeszcze z nim. Jak się nie uda to idzie Stella na handel... Dzięki Panowie za rady Bo to 4 sploty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Bo to 4 splotyCzyli co ... zaj***sta plecionka na daiwe a 4 sploty na milenium i ma być ???Zobaczymy ... Edytowane 8 Lipca 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Wychodzi na to że ten zaje...y spowolniony posów szpuli nie jest taki zaje....y! Wymaga on płynnego ciasnego zwijania co nie ma miejsca podczas jigowania czy jerkowania..i w tych sytuacjach skutkuje splątaniami. Być może dlatego Shimano odeszło od tego rozwiązania dość szybko na rzecz nawoju zwanego dawniej krzyżowym i reklamowanego 20 lat temu jako stworzony do dalekich rzutów.Mam 2500 Milenkę i też używam na pstrągi, ale łowię żyłką nie zbyt "chytro" nawiniętą.. i szpula max opuszczona czyli ujęte podkładki i "no problemo"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Stellą się nie łowi, do Stelli się modli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Stellą się nie łowi, do Stelli się modli Ja nie z tych co brandzluja się nieszumieniem i samokreceniem w fotelu.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Sorry za OT. Każdy łowi tym co ma, i na co go stać. Przykre tylko, że nawet tak cenione konstrukcje jak Stella nie są bez wad.Z 2 strony, meśki S class też czasem zdychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Sorry za OT. Każdy łowi tym co ma, i na co go stać. Przykre tylko, że nawet tak cenione konstrukcje jak Stella nie są bez wad.Z 2 strony, meśki S class też czasem zdychają.Te nowsze nawet dosyć szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Z 2 strony, meśki S class też czasem zdychają. Co sie dziwic po sprzecie made in turkey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 A może w tamtych czasach rok 2000 nie było jeszcze 8 splotówek i ciężko było skonstruować młynek do nawijania czegoś, czego się nawet w ręku nie miało. Nie oczekujmy cudów. Kołowrotek sprzed 15 lat nie będzie ponadczasowy ze swoimi rozwiązaniami technologicznymi. Świat idzie do przodu. Milena miała najlepsze rozwiązania technologiczne w swoim czasie i tyle, potem została zastąpiona modelami nowocześniejszymi. Orientuje się ktoś kiedy zostały wprowadzone na rynek plecionki 8 splotowe ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 ...kręciłem niemal wszystkimi modelami i nie wiem o czym piszecie...fakt,że zostawiam kilka mm rantu i nie stosuje jedwabnych linek, które IMHO przy rzecznym łowieniu szybciej dostają w dupe niż twardsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 ...kręciłem niemal wszystkimi modelami i nie wiem o czym piszecie...fakt,że zostawiam kilka mm rantu i nie stosuje jedwabnych linek, które IMHO przy rzecznym łowieniu szybciej dostają w dupe niż twardsze Bo wlasnie chodzi o te linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 ..konkluzja dla Tomasza eS...taniej kupić linkę za 60PLN aniżeli wywalać Stellę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Juz nawinieta 4 splotowa varivas ... ja niebawem testy.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 4 splotowa varivasa na Stelli 95 i 98 niekiedy plącze. Na 07 i FD nie. Coś musi być na rzeczy z tymi generacjami kręćków, jak wcześniej ktoś zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 4 splotowa varivasa na Stelli 95 i 98 niekiedy plącze. Na 07 i FD nie. Coś musi być na rzeczy z tymi generacjami kręćków, jak wcześniej ktoś zauważył. Kolego nie wiem czy wiesz ale Stella 95 oraz Stella 98 mają zupełnie inny nawój niż Stella Millenium.Łowiłeś Stellą Millenium?Takie gdybanie, że pewnie jest coś na rzeczy ale nie wiem co piszą w tym wątku głównie osoby,które Milenkę widziły jedynie tutaj: https://www.google.pl/search?q=stella+Millenium&biw=1920&bih=971&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xTugVeJEh6nJA_e_gagF&ved=0CAYQ_AUoAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi