Skocz do zawartości

Problem ze stella

Rekomendowane odpowiedzi

Nie łowiłem tej klasy kołowrotkiem, ale miałem podobny problem przy Red Arcu z żyłką. Gdy nawinąłem ok 3 mm poniżej rantu szpuli to wciąż powstawały brody, w bliźniaczym kołowrotku Ryobi Applause po nawinięciu do poziomu 3 mm poniżej rantu szpuli zero splątań. Niestety Red Arc był wielkości 3000, natomiast Ryobi 2000. Doszedłem do wniosku że przyczyną powstawania brody był wormshaft, którego posiada Red, natomiast Ryobi nie. Gdyby nie różne wielkości kołowrotków to byłbym pewny na 100% że to wina systemu nawijania.

Daiwy ignis jak i luvias nie mają problemów żadnych... Stella pierdo***i i na żyłce i na plecionce.. Bo na drugiej szpuli jest żyłka varivas i tez potrafi wylecieć broda...

Jeśli nawet na żyłce występują brody w stelli z wolną oscylacją,co absolutnie nie ma mieć prawa miejsca, to coś tam może być przekombinowane.Po pierwsze rolka.Tam jest na dwóch łozyskach i powinna się kręcić praktycznie od podmuchnięcia.Jesli nie obraca się tak lekko jak powinna, przez nawalenie tam smaru to przy mniejszym napięciu linki może po prostu chwilami stać.Po drugie.Danie dodatkowej podkladki na wormshafcie,a nie skorygowanie tego na rotorze,bądź podkladkami  pod szpulą.Nawet kilka dziesiątych milimetra może mieć znaczenie przy tak ciasnym nawoju,choc wizualnie nawój może wydawać się oki. Po trzecie kołowrotki z "14 ręki" robią różne cuda i napis stella wtedy nie zobowiązuje. Tomku trzeba było sprawdzić przed ostatnim serwisem czy brody robił, bo prawdopodobnie kupiłeś, pokręciłeś na sucho ze stetoskopem  i wysłałeś na konserwację i teraz zwalasz całą winnę na producenta,który  dopieścił ten kołowrotek do granic możliwości 15 lat temu  ;)  ;) pzdr 

Edytowane przez maicke82

Warto zauważyć, jak trudny milenka ma start (pierwszy obrót) w porównaniu do np. exista. Jest ciężko, prawda? Jednak następne obroty to już bajka, sama kręci:)

Dlatego mięciutkie i lekkie (w porównaniu do FC i mono) plecionki, nie układają się jak trzeba, powstaje luz na szpuli i efekt wiadomy.

Ja mam nawinięty FC 8lb i gra muzyka.

Edytowane przez DonPablo
  • Like 1

Mysle ze Tomasz chcac osiagnac dalekie rzuty malymi przynetami, "naladowal" full cieniuskiej plecki na "shimanca" w tej konstrukcji jak "millenka" to nie przejdzie,bedzie brodzic :D przerobilem to na wlasnej skorze 150 m jdm plecki poszlo do "kosza" mysle ze trzeba bedzie sie przeprusic z Daiwa ;)

Mysle ze Tomasz chcac osiagnac dalekie rzuty malymi przynetami, "naladowal" full cieniuskiej plecki na "shimanca" w tej konstrukcji jak "millenka" to nie przejdzie,bedzie brodzic :D przerobilem to na wlasnej skorze 150 m jdm plecki poszlo do "kosza" mysle ze trzeba bedzie sie przeprusic z Daiwa ;)

Tak chyba zrobię... Varivas poleci na daiwe... A tu wyląduje jakaś żyłka skoro tam ma być.. Ewentualnie wyleci tez Milena...

Zobaczymy

Wychodzi na to że ten zaje...y spowolniony posów szpuli nie jest taki zaje....y! Wymaga on płynnego ciasnego zwijania co nie ma miejsca podczas jigowania czy jerkowania..i w tych sytuacjach skutkuje splątaniami. Być może dlatego Shimano odeszło od tego rozwiązania dość szybko na rzecz nawoju zwanego dawniej krzyżowym i reklamowanego 20 lat temu jako stworzony do dalekich rzutów.

Mam 2500 Milenkę i też używam na pstrągi, ale łowię żyłką nie zbyt "chytro" nawiniętą.. i szpula max opuszczona czyli ujęte podkładki i "no problemo"!

A może w tamtych czasach rok 2000 nie było jeszcze 8 splotówek i ciężko było skonstruować młynek do nawijania czegoś, czego się nawet w ręku nie miało. Nie oczekujmy cudów. Kołowrotek sprzed 15 lat nie będzie ponadczasowy ze swoimi rozwiązaniami technologicznymi. Świat idzie do przodu. Milena miała najlepsze rozwiązania technologiczne w swoim czasie i tyle, potem została zastąpiona modelami nowocześniejszymi.

Orientuje się ktoś kiedy zostały wprowadzone na rynek plecionki 8 splotowe ?

• Like 3

4 splotowa varivasa na Stelli 95 i  98 niekiedy plącze. :angry:  Na 07 i FD nie. :)

Coś musi być na rzeczy z tymi generacjami kręćków, jak wcześniej ktoś zauważył.

Kolego nie wiem czy wiesz ale Stella 95 oraz Stella 98 mają zupełnie inny nawój niż Stella Millenium.

Łowiłeś Stellą Millenium?

Takie gdybanie, że pewnie jest coś na rzeczy ale nie wiem co piszą w tym wątku głównie osoby,

które Milenkę widziły jedynie tutaj:  https://www.google.pl/search?q=stella+Millenium&biw=1920&bih=971&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xTugVeJEh6nJA_e_gagF&ved=0CAYQ_AUoAQ