danek Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Witam co sądzicie o tym nowym dziecku Echosonda Lowrance Mark-5x Pro. http://www.bass-sklep.pl/p/pl/6384/echosonda+lowrance+mark-5 x+pro.html Jeszcze jej nie ma w polskich sklepach ale może ktoś juz coś niecoś wie na jej tematProsze o opinie PozdrawiamDanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prezes77 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Szukam i nie mogę znaleźć Jaka jest różnica między :Lowrance mark 5x pro a 5x (bez "pro") ?Większa moc wyjściowa sonaru ( mark 5- 200 rms, a w pro jest 300 rms) i stożek 60 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Plywam na kolegi 5x i tez ma dwa stozki do wyboru Hyyyymmm. Może obudowa inna. Ja mam 5X Pro wiec na pewno mam dwa. Kiedyś Mark5X nie miały dwóch częstotliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adriano Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Na prawdę nie wiem jak to możliwe ale ma dwa stozki na 100%. Echo kupił nową na obudowie ma napisane 5x no chyba ze "pro" się wytarlo heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 No to masz fuksa lub 5X PRO. Chyba że przetwornik z dwoma stożkami a echo potrafi to przełożyć na ekran. Niżej masz parametry i dane echosond Lowrance: http://www.lowrance.com/Root/Lowrance-Documents/2010_~[Mark]~-Elite_Brochure0810_lowres.pdf Moc wyjściowa sygnału też jest słabsza (tak jak pisał kolega wyzej), wiec i głębokość penetracji niższa, choć to akurat nie powinno ci przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pampi Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Mam pytanie. Gdy pływam na płytkiej wodzie 2-3m na obrazie mojego echo ( tytułowy model) nie widać prawie nic. Ekran pełen jest wszystkiego:) załączam foto. Moze jest cos nie tak z ustawieniami ? Jakie macie ustawienia : Prędkość pingowania Przejrzystość powierzchni Redukcja zakłóceń Foto robione na symulacji ustawień jednak na wodzie jest podobnie. Góra ekranu cala czarna.Co moze byc przyczyna takiego odczytu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 W x4pro mialem to samo i strasznie mnie to wkurzalo az wreszcie sprzedalem. U brata w pirani160 nigdy czegos takiego nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nick Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Szumy od wioseł albo silnika. Redukcja szumów albo zmiejszenie czułości powinna pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pampi Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Faktycznie czujnik boisko silnika mam podczepiony. Dziwne jest to ze na symulacji tak samo wyglada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pampi Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 O ile sobie przypominam to nawet jak na wiosłach płynąłem tak sie działo. Możliwe ze przyczyną jest wysokość zamocowania przetwornika ? Może ktoś z was odpalić symulacje i zobaczyc czy na symulacji ma taki sam ciemny odczyt u góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Ten odczyt w niczym przeciez nie przeszkada, na metrze bo tyle siegaja te plamy I tak nie ma co szukac ryb na echosondzie, a jesli chodzi o samo echo to lepszego sie nie kupi w tej cenie. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Jak mozna patrzec na echo na glebokosci 2 metrow?? Niepojete dla mnie, przynajmniej 3,5-4metry zeby szukac czegos na ekranie. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tymon Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Jak mozna patrzec na echo na glebokosci 2 metrow?? Niepojete dla mnie, przynajmniej 3,5-4metry zeby szukac czegos na ekranie. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu TapatalkaTak samo jak można patrzeć na 3,5 - 4 m. W czym widzisz różnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Dwa metry to przeciez I tak wszystko ucieka na boki to w zyciu nic nie zobaczysz chocbys na elektryku plywal lub wioslach. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Kurcze, jakoś nie zauważyłem tego zjawiska Widocznie wiślane ryby są mniej bojaźliwe. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sinopapużasty Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 U nas to na 2-3 metrach co najwyżej zielsko pooglądać można. Oczywiście w "ciepłych " miesiącach. .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Przepłyń się po Wiśle wzdłuż kantu, to zobaczysz, że rybom to nie przeszkadza. Chłopaki łowią z trola, często niedaleko śruby spaliny na wodzie nawet 1,5m. Może na stojącej jest inaczej. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Października 2016 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tymon Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Dwa metry to przeciez I tak wszystko ucieka na boki to w zyciu nic nie zobaczysz chocbys na elektryku plywal lub wioslach. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu TapatalkaZapomniałem, że mi echo służy tylko i wyłącznie do obserwacji struktury ułożenia dna, przykosy, zejścia w rynnach, a nie skupianie się na jakiś łuczkach, plamkach, prążkach itp. Reszta już w moich rękach, w myśleniu co, gdzie i kiedy itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Na rzekach pewnie jest troche lepiej, ryba jest mniej plochliwa niz na cichutkim jeziorku, wiadomo tam idzie prad itp ale podtrzymuje moje zdanie ze na 2 metrach to lepiej poszukac drobnicy niz szukac czegos na echu. Kolega Tymon dobrze pisze, jedyna opcja, w ktorej sprawdzi sie echosonda na takiej wodzie to poszukanie jakis gorek, dolkow, czy krzakow. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawel69-69 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 witam kolegów-zakupiłem echosondę i potrzebuję jak najwięcej informacji w jaki sposób i jakie ustawienia będą najlepsze i odpowiednie zaznaczam że to moja pierwsza echosonda .wielkie dzięki za wszystkie informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 jeśli masz instrukcję to ją przeczytajnie ustawiaj alarmu ryb, ustaw łuki zamiast ryb83 kHz używaj na płytszej wodzie, 200 kHz na głębszej (stożek dla 83 to 22 stopnie, dla 200 to 52 stopnie)jeśli potrzebujesz to ustaw na ekranie aby pokazywał temperaturę wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 https://drive.google.com/file/d/0Bwafiyoj9oySTS0xX1AtSXBDUEU/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Chyba odwrotnie ,używa się 83 khz na płytkiej a 200 Na głębszej wodzie . Na śródlądziu to nawet 200khz można wyłączyć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 jeśli masz instrukcję to ją przeczytajnie ustawiaj alarmu ryb, ustaw łuki zamiast ryb83 kHz używaj na płytszej wodzie, 200 kHz na głębszej (stożek dla 83 to 22 stopnie, dla 200 to 52 stopnie)jeśli potrzebujesz to ustaw na ekranie aby pokazywał temperaturę wody @wurandla przetwornika HST-WSU a taki ma Mark 5 xPro kąty efektywne penetracji czyli pomiar przy spadku sygnału o -10dB 83 kHz -120 stopni200 kHz - 60 stopni83 - szeroki stożek penetracji, penetruje głebiej, mniejsza szczegółowość200 - węższy stożek, mniejszy zasięg, większa dokładność i lepsza separacja celów, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 @wurandla przetwornika HST-WSU a taki ma Mark 5 xPro kąty efektywne penetracji czyli pomiar przy spadku sygnału o -10dB 83 kHz -120 stopni200 kHz - 60 stopni83 - szeroki stożek penetracji, penetruje głebiej, mniejsza szczegółowość200 - węższy stożek, mniejszy zasięg, większa dokładność i lepsza separacja celów, miałem x4 Pro i wiem, że w dokumentacji i w reklamach taki pisali jednak na stronie Lowrance żaden z przetworników 83/200 w tym i HST-WSU nie ma 60/120http://www.lowrance.com/en-US/Products/Transducers/HST-WSU-Transducer-en-us.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto77 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dla spadku sygnału o 3 db . Przyjmując normę -10db stożki będą dużo szersze . Dlatego humminbird podaje 60 st dla normy -10db . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
danek
Witam co sądzicie o tym nowym dziecku Echosonda Lowrance Mark-5x Pro.
http://www.bass-sklep.pl/p/pl/6384/echosonda+lowrance+mark-5 x+pro.html
Jeszcze jej nie ma w polskich sklepach ale może ktoś juz coś niecoś wie na jej temat
Prosze o opinie
Pozdrawiam
Danek
Top użytkownicy dla tego pytania
9
8
7
5
Popularne dni
22 Kwi
7
26 Mar
6
28 Maj
6
1 Wrz
5
Top użytkownicy dla tego pytania
szwagier.janusz 9 odpowiedzi
Gumofilc 8 odpowiedzi
giepol 7 odpowiedzi
pietiabo 5 odpowiedzi
Popularne dni
22 Kwi 2010
7 odpowiedzi
26 Mar 2020
6 odpowiedzi
28 Maj 2010
6 odpowiedzi
1 Wrz 2015
5 odpowiedzi
Popularne posty
tomasxt
Dużo zależy od ustawień. Najlepiej wziąć nad wodę i ustawiać. Też na początku długo się męczyłem, teraz już z tym problemu nie mam. Najgorzej było ustawić ją tak żeby było widać tzw. łuki
pietiabo
o ile sie nie myle to to echo potrafi pokazac termoklin. ja powiem tak miałem wczesniej Huminbirda i w porównaniu z Lowracem ta pierwsza to zabawka
Klamot
Demo w mark 5x pro jest blade z tego co pamiętam. Jak napisał kolega wyżej, weź nad wodę i pobaw się w manualu ustawieniami i będzie dużo lepiej.
Opublikowane grafiki
85 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi