Skocz do zawartości

Plecionak do orania

s4mo

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam magnetyk ustawiony w połowie skali. rzucając pod wiatr skręcam mocniej. ważniejsze jest ustawienie momentu startu szpuli pod obciążeniem przynęty - u mnie się to sprawdziło.... pewnie jak mój kciuk będzie wyćwiczony to będę luzował wszystko ale teraz robię tak jak np na youtubie....

odkręcam na maksa magnetyk - zero oporów, skręcam rzutowy  i trzymam wędką poziomo. odkręcam rzutowy do momentu kiedy przynęta zacznie opadać plus dwa kliknięcia. ustawiam magnetyk na połowę skali.... przy takich ustawieniach może i nie da się uzyskać 400 metrów ale oszczędności nerwów i zapasów w pudełku znaczne :)

• Like 1

Ja tam się nie mogę przekonać do rzucania bez pomocy i mam w Curado 2 bloczki i SVS ustawione między 1 a 2, docisk szpuli ustawiony żeby lekko łapał. Jak þróbowałem się silić z lekkimi ustawieniami i żyłować te 2-3 metry, to pudełko pustoszało. Ostatnio rzucałem nawet w nocy i było OK (na słuch).

ustawienia magnetyka i bloczkowego czy kombinacji tych dwóch systemów to z tego co widzę dwie różne bajki. zadałem tu na formum pytanie w innym wątku dlaczego w MGXtreme mam wszystko odkręcone na zero i mi się nie plącze a rzuty są teraz porównywalne z sx'em skręconym jak wyżej (a były wręcz krótsze). "koństrukcja" panie kochanku wymusza takie a nie inne podejście ;)

Nieco nie w temacie multika, ale ja na Daiwę Tournamenta nie narzekam. Kolor straciła i owszem, ale żadnych innych niedogodności nie zaznałem. Używam dziesiątki i trzynastki. Dużo używam :-).

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

W twoim przypadku to chyba jest brak doswiadczenia...bo skoro przerobiłeś kilka plecionek i dalej jest zle...to znaczy że problemu trzeba szukać gdzie indziej....i raczej na spokojnie popracować nad techniką.....albo jeszcze coś innego....poproś kogoś żeby przetestował twój zestaw....

Widzisz Remku jak czas leci :D

ogólnie techniki rzutowe jak pitching skiping itp nie są trudne - ważne aby je trenować :) my w Polsce skupiamy sie na odleglości rzutowej - bo dalej jest lepiej - w japoni skupiaja sie na precyzji i dokładnosci :) Predatorhunter kiedyś wrzucał filmik jak cwiczył pitching celujac do szklanki czy kubeczka za pomoca przynety :) a wiec panowie trenowac i trenowac :) NIech szpula sie kreci :)

@Meme i tak i nie. Tych technik rzutowych uczyłem się by jak najlepiej łowić pstrągi więc wcale nie by uzyskać odległość, a precyzję i .... Wiele atrakcyjnych miejscówek odpuszczałem ze względu na "ograniczenia" metody. Szybko okazało się, że po nabyciu nowych umiejętności, głównie flipcasta, bo spiralcast służy do rzucania przez dziurkę od "klucza" czyli na okazje specjalne zamiast odpuszczać właśnie wchodziłem w miejsca, które kiedyś odpuszczałem.

Na filmie widać wiele niedociągnięć wieku młodzieńczego. Teraz dopiero to dostrzegam. Zbyt wysoki łokieć, można jeszcze lepiej ładować wędkę. Ruchy w wielu przypadkach są nieprecyzyjne i zbyt szarpane. No ale ... to było tyle lat temu i ... gdzieś na początku drogi lżejszego castingu.

Na filmie widać też, że rzucam odważnikiem rzutowym. Więc zdecydowanie łatwiej niż lekką przynętą. Czy się da nad wodą? Oczywiście pod warunkiem dobrania zestawu - głównie moc wędki i jej akcja do gramatury stosowanych przynęt. Bo pierwsza moja wędka st.croix V 8lb gorzej się ładowała w takich rzutach jak batsonik do 14lb, a ten jeszcze gorzej niż evergreen do 16lb. Więc teoretycznie moc 2x większa a ... akcja wędki powoduje, że jestem w stanie szerzej łowić. Oczywiście pewnie są wędeczki po 12lb, 8lb które miażdżą tą 16lb ale ... pokazuję tylko, że dobór najważniejszy.

• Like 1