Skocz do zawartości

Łowienie w Bawarii / Niemcy

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie -  jakie łowiska w okolicy Monachium warto odwiedzić?

Mam tam spędzić 3-4 dniu u rodzinki (lipiec) i oczywiście nic lepszego nie przychdzi mi do głowy jak połowić (pierwszy raz w niemieckich wodach).

Czy kto coś może polecić? Jakiś trop zapodać? (niestety anglojęzyczny jestem a niemieckiego nie znam).

Najważniejszą kwestią jest zdobycie pozwolenia, z tego co wiem to ciężko, w niektórych landach i to chyba np. w Westfali tolerowane są polskie karty, ale tylko przez pewien czas.

Niemiec nie odpuści przy kontroli nawet jeśli będziesz mówił, że urlop i itp. Drogo to może wyjść. 

Z tego co się orientowałem półtora roku temu to jeżeli przebywasz na terenie Bawarii bez meldunku , (do miesiąca) ,to musisz mieć przetłumaczoną naszą kartę.Natępnie udajesz się do urzędu ,płacisz około 9 ojro i ostatnim etapem jest wykupienie pozwolenia na dany akwen bądź odcinek Izary.Pozwolenia na wędkowanie w mieście są prawie nie do zdobycia natomiast w okolicach jest kilka łowisk specjalnych i z tego co wiem bez problemu można do niektórych dojechać sbahnem.Polecam zwiedzić muzeum wędkarstwa i myślistwa na starówce. Koszt około 3 ojro. Jeszcze jedno,zapisz się kolego do grupy polacy w monachium na F..B.. .na kilkanaście tysięcy luda pewnie ktoś będzie potrafił udzielić Ci konkretniejszych informacji :)

Edytowane przez trolinka666

Dzięki Panowie. wskazówki dot. sposobu pozyskania licencji - jak najbardziej użyteczne.

Jeszcze tylko przydałby się jakiś trop dot. wody o której warto by pomyślec bo do dyspozycji tylko 3 dni i całaego Landu nie zwiedżę - jeden zbiornik lub jedna rzeka wchodzi w grę - który?/która Waszym zdaniem?

Edytowane przez analityk

• 2 miesiące temu...

Kolega, który pracuje w Monachium zaczął w tym roku wędkowanie na tamtejszych wodach (kartę załatwiał 2 lata). Widziałem na fotkach fajne ryby pływające i złowione w kanale Izary ( głównie duże tęczaki) - ponoć zdobycie pozwolenia na rzekę dla przyjezdnych jest niewykonalne.

• 2 lata później...

Witam,

z rzekami np. Isar będzie ciężko bo kluby wędkarskie nie sprzedawają Lincencji, z dużymi Jeziorami jest lepiej, kup sobie Licencje na rok na Ammersee jest niedaleko od Monachium.

Ja odwiedzam co rok w marcu Walchensee ale to 70 km od Monachium:

http://jerkbait.pl/topic/12317-otwarcie-sezonu-na-trocie-jeziorowe-w-bawari/?hl=walchensee

• 5 lat później...