Skocz do zawartości

Kris Rod's

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wracając do tego kręgosłupa,to wczoraj ''macałem i naginałem'' Matagi przez dobre 30min. i kręgosłupa jak nie ma tak nie ma.Pozostaje kierować się ''zwisem'' szczytówki,oczywiście przelotki będą na stronie mniejszego ''samoistnego'' ugięcia.

Też na szybko ponaginałem szczytówkę i u mnie jest tak że gnie się tak samo z obu stron,czyli przeskakuje z jednej strony na drugą i nie ma przesztywnień czyli wnioskuje że może mieć dwa kręgosłupy tak mi się wydaje?

Też na szybko ponaginałem szczytówkę i u mnie jest tak że gnie się tak samo z obu stron,czyli przeskakuje z jednej strony na drugą i nie ma przesztywnień czyli wnioskuje że może mieć dwa kręgosłupy tak mi się wydaje?

To właśnie o to chodzi,że ten niby kręgosłup jest tam gdzie szczytówka przeskakuje z większą siłą.W tym blanku który teraz robię obracają ''nagiętą'' szczytówką czy dolnikiem nie ma tego efektu,że blank ''wskakuje'' w jakieś położenie,albo jest to tak niewielkie,że nie mogę tego zauważyć ''organoleptycznie'' :) .

Często sprawy z pozoru proste w miarę ich zgłębiania rodzą wiele pytań.By ułatwić szukanie kręgosłupa zbudowałem sobie urządzenie jak na filmie tylko w wersji  prowizoryczno-ekonomicznej.Ok.20 cm rury-w moim  przypadku ze dolnika starej tyczki ,do tego dwa łożyska o średnicy wewnętrznej większej jak średnica blanku.Łożyska by kręciły się z jak najmniejszym oporem pozbawiłem osłon oraz smaru ,a następnie z powodu sporej różnicy wymiarów owinąłem taśmą i wcisnąłem z obu końców rury.Rurę przymocowałem pod kątem  taśmą do barierki balkonu .Pozostaje tylko włożyć blank i naginać.Koszt niewielki a  pomaga

Spacing po miękkiej stronie narazie na taśmie robiony według katalogu Fuji od szczytu 11-11,5-12-13-15-16-18-22-27cm, od rantu szpuli do startowej 71cm .

Długość dolnika do środka stopki kołowrotka 36cm ,wyważenie uzyskałem na wysokości rant szpuli bez żadnego ołowiu z kręciołem  325 gram.

Gięcie odpowiednio przy  100g-200g-300g-400g mocniej nie chciałem bo to tylko taśma

Czy należało by coś zmienić przesunąć?  Ot kilka fotek :)

post-57749-0-76037500-1437995285_thumb.jpg

post-57749-0-56953100-1437995286_thumb.jpg

post-57749-0-39855400-1437995287_thumb.jpg

post-57749-0-27236900-1437995288_thumb.jpg

post-57749-0-11109200-1437995289_thumb.jpg

post-57749-0-85015000-1437995289_thumb.jpg

• Like 2

Jak na moje marne oko,to spacing ok,żadnych przesztywnień czy ''niebiezpiecznych kątów" miedzy przelotkami a linką,więc kijek na wraper i omotkować.Ja czesto przy spacingu robię tak,mam już mniej więcej ustalony spacing (najczęściej z tabelki),i badam jak się zachowuje kijek przesuwając cały spacing o np 0.5cm w górę do przelotki szczytowej,później przesuwam spacing o 1cmi nowu fotki i porównuję.Często pomaga to w ''uruchomieniu'' zbyt sztywnej szczytówki.

• Like 1

Jak na moje marne oko,to spacing ok,żadnych przesztywnień czy ''niebiezpiecznych kątów" miedzy przelotkami a linką,więc kijek na wraper i omotkować.Ja czesto przy spacingu robię tak,mam już mniej więcej ustalony spacing (najczęściej z tabelki),i badam jak się zachowuje kijek przesuwając cały spacing o np 0.5cm w górę do przelotki szczytowej,później przesuwam spacing o 1cmi nowu fotki i porównuję.Często pomaga to w ''uruchomieniu'' zbyt sztywnej szczytówki.

Czyli będzie można coś motać na dniach raczej już nic nie będę ruszał tak zostanie jak jest,chociaż może jeszcze spróbuje delikatnie poprzesuwać  :)

Krzysiu ja dokładnie to samo zrobiłem z tym że zamiast giwery której i tak nie posiadam, z walca kleju odciąłem pasek który następnie wcisnąłem w rurkę, całość podgrzałem zapalniczką aż klej zabulgotał i wsadziłem to na blank. Ustawiłem w linii z miękką częścią kręgosłupa o po 2 minutach było już nie do ruszenia.

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

Jest rożnica. Ten do przelotek szczytowych jest bardzo twardy. Porównywałem z tym co mam do pistoletu na klej. Nie wiem jak po czasie ale ja używam tego specjalnego i na razie przelotki trzymają. Ten specjalny topi się w wyższej temperaturze bo włożony do pistoletu roztopił się dużo później niż ten zwykły. Innych różnic, oprócz jeszcze innej barwy, nie zauważyłem.

Jak kogoś nie stać to kupuje kropelke i po kłopocie w kwestii ceny. Też trzyma.

Trzyma, a jakże,tylko potem masz problem z ewentualną wymianą tej przelotki.

Ja używam zwykłego, termicznego i na razie żadna przelotka mi nie odpadła. Tylko ja, jak robię omotkę przy szczytowej, to potem lakierem najeżdżam jeszcze troszkę na tuleję przelotki.

Gość Piokowal

Jak kogoś nie stać to kupuje kropelke i po kłopocie w kwestii ceny. Też trzyma.

To nie jest kwestia tego czy kogoś stać czy nie. Skoro zwykły klej do pistoletów trzyma to po co przepłacać ? Za znaczek firmowy i opakowanie ? Odnośnie kleju Kropelka to wcale nie wychodzi to tak tanio jak piszesz bo 1 laseczka kleju termicznego to dosłownie groszowe sprawy. I jeszcze jedno. Klejąc na klej typu Kropelka możesz nie zdążyć z wycentrowaniem przelotki.

• Like 1

Nie zrozumiałeś. Klej specjalny termiczny różni się od zwykłego do pistoletu. Można używać obu. Specjalny jest twardszy i lepiej trzyma. Popularny do pistoletu jest bardziej plastyczny. I w większości też trzyma. Przerabiałem temat dawno temu. To samo tyczy kleju do czasowego montażu przed omotkowaniem. Niby taki sam a nie do końca. Jak to mówią: diabeł tkwi w szczegółach.

Edytowane przez dkazne1