WojtekCIN Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Dla mnie bomba. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Tak wracając do tego kręgosłupa,to wczoraj ''macałem i naginałem'' Matagi przez dobre 30min. i kręgosłupa jak nie ma tak nie ma.Pozostaje kierować się ''zwisem'' szczytówki,oczywiście przelotki będą na stronie mniejszego ''samoistnego'' ugięcia.Też na szybko ponaginałem szczytówkę i u mnie jest tak że gnie się tak samo z obu stron,czyli przeskakuje z jednej strony na drugą i nie ma przesztywnień czyli wnioskuje że może mieć dwa kręgosłupy tak mi się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Też na szybko ponaginałem szczytówkę i u mnie jest tak że gnie się tak samo z obu stron,czyli przeskakuje z jednej strony na drugą i nie ma przesztywnień czyli wnioskuje że może mieć dwa kręgosłupy tak mi się wydaje?To właśnie o to chodzi,że ten niby kręgosłup jest tam gdzie szczytówka przeskakuje z większą siłą.W tym blanku który teraz robię obracają ''nagiętą'' szczytówką czy dolnikiem nie ma tego efektu,że blank ''wskakuje'' w jakieś położenie,albo jest to tak niewielkie,że nie mogę tego zauważyć ''organoleptycznie'' . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Często sprawy z pozoru proste w miarę ich zgłębiania rodzą wiele pytań.By ułatwić szukanie kręgosłupa zbudowałem sobie urządzenie jak na filmie tylko w wersji prowizoryczno-ekonomicznej.Ok.20 cm rury-w moim przypadku ze dolnika starej tyczki ,do tego dwa łożyska o średnicy wewnętrznej większej jak średnica blanku.Łożyska by kręciły się z jak najmniejszym oporem pozbawiłem osłon oraz smaru ,a następnie z powodu sporej różnicy wymiarów owinąłem taśmą i wcisnąłem z obu końców rury.Rurę przymocowałem pod kątem taśmą do barierki balkonu .Pozostaje tylko włożyć blank i naginać.Koszt niewielki a pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Spacing po miękkiej stronie narazie na taśmie robiony według katalogu Fuji od szczytu 11-11,5-12-13-15-16-18-22-27cm, od rantu szpuli do startowej 71cm . Długość dolnika do środka stopki kołowrotka 36cm ,wyważenie uzyskałem na wysokości rant szpuli bez żadnego ołowiu z kręciołem 325 gram. Gięcie odpowiednio przy 100g-200g-300g-400g mocniej nie chciałem bo to tylko taśma Czy należało by coś zmienić przesunąć? Ot kilka fotek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Jak na moje marne oko,to spacing ok,żadnych przesztywnień czy ''niebiezpiecznych kątów" miedzy przelotkami a linką,więc kijek na wraper i omotkować.Ja czesto przy spacingu robię tak,mam już mniej więcej ustalony spacing (najczęściej z tabelki),i badam jak się zachowuje kijek przesuwając cały spacing o np 0.5cm w górę do przelotki szczytowej,później przesuwam spacing o 1cmi nowu fotki i porównuję.Często pomaga to w ''uruchomieniu'' zbyt sztywnej szczytówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Jak na moje marne oko,to spacing ok,żadnych przesztywnień czy ''niebiezpiecznych kątów" miedzy przelotkami a linką,więc kijek na wraper i omotkować.Ja czesto przy spacingu robię tak,mam już mniej więcej ustalony spacing (najczęściej z tabelki),i badam jak się zachowuje kijek przesuwając cały spacing o np 0.5cm w górę do przelotki szczytowej,później przesuwam spacing o 1cmi nowu fotki i porównuję.Często pomaga to w ''uruchomieniu'' zbyt sztywnej szczytówki.Czyli będzie można coś motać na dniach raczej już nic nie będę ruszał tak zostanie jak jest,chociaż może jeszcze spróbuje delikatnie poprzesuwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Krzysiek jest bomba! Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Żeby nie było coś tam się kręci bardzo powoli jak czas pozwala, dolnik prawie skończony czekam jeszcze na zaczep z dentalu i zostanie tylko szczytówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Te srebrne nici robią robotę! Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Te srebrne nici robią robotę! Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2Dzięki u ciebie też ładny kolorek na wstawkach , fajna zabawa to omotkowanie ale trzeba mieć do niej cierpliwość i trochę luzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Koledzy chcę wkleić przelotkę szczytową i mam takie pytanie czy jest jakaś istotna różnica w kleju termicznym do szczytówek z BRC , a takim zwykłym ogólnie dostępnym przeznaczonym do klejenia na gorąco z pistoletu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Raczej tylko w nazwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Raczej tylko w nazwie.No to fajnie zaraz grzeje giwere i wklejam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Krzysiu ja dokładnie to samo zrobiłem z tym że zamiast giwery której i tak nie posiadam, z walca kleju odciąłem pasek który następnie wcisnąłem w rurkę, całość podgrzałem zapalniczką aż klej zabulgotał i wsadziłem to na blank. Ustawiłem w linii z miękką częścią kręgosłupa o po 2 minutach było już nie do ruszenia. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkazne1 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jest rożnica. Ten do przelotek szczytowych jest bardzo twardy. Porównywałem z tym co mam do pistoletu na klej. Nie wiem jak po czasie ale ja używam tego specjalnego i na razie przelotki trzymają. Ten specjalny topi się w wyższej temperaturze bo włożony do pistoletu roztopił się dużo później niż ten zwykły. Innych różnic, oprócz jeszcze innej barwy, nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Następnym razem jak będę coś zamawiał trzeba będzie wziąć laskę na wypróbowanie,teraz wkleiłem na zwykły. Próby ruszenia przelotki nie dały efektu trzyma jak cholera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Najbardziej zauważalna różnica w tych klejach będzie w cenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkazne1 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Jak kogoś nie stać to kupuje kropelke i po kłopocie w kwestii ceny. Też trzyma. Edytowane 31 Lipca 2015 przez dkazne1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jak cie nie stać to kup kropelke i po kłopocie w kwestii ceny.Kropelka się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkazne1 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Dobrze że moje przelotki o tym nie wiedziały. Bo trzymają do tej pory bez problemów. Haha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Kropelka się nie nadaje.Chyba że masz rurkę o 1mm szerszą niż tip :-) Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jak kogoś nie stać to kupuje kropelke i po kłopocie w kwestii ceny. Też trzyma.Trzyma, a jakże,tylko potem masz problem z ewentualną wymianą tej przelotki.Ja używam zwykłego, termicznego i na razie żadna przelotka mi nie odpadła. Tylko ja, jak robię omotkę przy szczytowej, to potem lakierem najeżdżam jeszcze troszkę na tuleję przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jak kogoś nie stać to kupuje kropelke i po kłopocie w kwestii ceny. Też trzyma.To nie jest kwestia tego czy kogoś stać czy nie. Skoro zwykły klej do pistoletów trzyma to po co przepłacać ? Za znaczek firmowy i opakowanie ? Odnośnie kleju Kropelka to wcale nie wychodzi to tak tanio jak piszesz bo 1 laseczka kleju termicznego to dosłownie groszowe sprawy. I jeszcze jedno. Klejąc na klej typu Kropelka możesz nie zdążyć z wycentrowaniem przelotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkazne1 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Nie zrozumiałeś. Klej specjalny termiczny różni się od zwykłego do pistoletu. Można używać obu. Specjalny jest twardszy i lepiej trzyma. Popularny do pistoletu jest bardziej plastyczny. I w większości też trzyma. Przerabiałem temat dawno temu. To samo tyczy kleju do czasowego montażu przed omotkowaniem. Niby taki sam a nie do końca. Jak to mówią: diabeł tkwi w szczegółach. Edytowane 31 Lipca 2015 przez dkazne1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi