Skocz do zawartości

Seba lures

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj troche porzucałem parówatorami,ciut za ciężkie po żywicy ale akcja obłęd ,dosłownie zero koordynacji i to mnie przekonuje.

Kształt i balast powoduje ze sa super lotne,rzucałem regularnie ponad 60 m,można dalej ..tylko po co?

Dzisiaj troche porzucałem parówatorami,ciut za ciężkie po żywicy ale akcja obłęd ,dosłownie zero koordynacji i to mnie przekonuje.

Kształt i balast powoduje ze sa super lotne,rzucałem regularnie ponad 60 m,można dalej ..tylko po co?

Po to, że większe ryby stoją zwykle dalej. W momencie kiedy wchodzisz na łowisko, duży drapieżnik przesuwa się kiedy tylko Ciebie zobaczy, co nie oznacza, że przestaje żerować. To jest sprawdzone, pewnie sytuacje kiedy przesuwa się za innymi osobnikami w tych okolicznościach też mają miejsce ale mi nie sposób tego zweryfikować w oparciu o dotychczasowe doświadczenia. 

• Like 2

Tak właśnie robię o ile nie jestem zbyt pijany na podskakiwanie- reszta wygląda dokładnie tak, jak to opisałeś. Podpierając się tym co napisałem mogę sobie pozwolić na stwierdzenie, że sześćdziesiąt metrów to pojęcie względne ale nie w tym rzecz, Sebastian pyta po co- odpowiadam po co. Wszelkiej maści pisma wpajają wędkarzom od małego, że pod takim kamyczkiem stoi kleń, pod takim drzewkiem stado okoni, pod nimi sum a to wszystko bzdury bo ryby się przemieszczają- tym dalej im bardziej niepokoimy je swoją obecnością, śpiewaniem i klaskaniem.

• Like 3

Czasami tak, w szczególności, kiedy nie ma się możliwości łowienia ze środków pływających. Nie mówię tu koniecznie o jeziorach, czy innych dużych zbiornikach, ale też mniejszych, ze słabym dostępem etc.
Przykład z zeszłego roku: lato, wieczór, piękny zachód słońca i ławica drobnicy atakowana przez najprawdopodobniej okonie. Ja nie mogę nic zrobić, bo akcja dzieje się jakieś 80 m od mojego stanowiska, a dorzucić mogę na jakieś 70. Możliwości zmiany miejsca na bliższe nie ma. Cóż, bywa, zostało mi tylko usiąść na pomoście i sycić oczy piękną sceną  :rolleyes: 
Ale to sytuacja, z którą niecodziennie się spotykamy nad wodą, więc nie ma co dramatyzować, choć zawsze może się coś podobnego zdarzyć.

A żeby nie było offtopa, @Sebalos, ile ważą te "Parówczaki"? Myślę, że mogłyby narobić na mojej wodzie niezłego szumu  :ph34r:

Parówka waży około 80g przy 15cm,także sporo,z kija 1,9m leci na 60m bez wiatru.dluzszy kij lekki wiatr...można poszaleć.

Mój kolega brodząc rzuca 20 m i krócej ,łowi 3x tyle ryb co ja.zapytany dlaczego tak krótko ,mówi...jak wiesz gdzie nie potrzebujesz odległości ..i łowi następnego pajka.

Tez mam takie sytuacje ze grube okonie nie dopuszczą mnie na mniej jak 80-90m ale to sa sytuacje skrajne,parówka załatwi ten problem tylko w wersji 12cm i 40g.

Normalnie rzucam max 30-40 m i nie potrzebuje więcej łowiąc z Łodzi.Parówa ma byc patentem na wody płytkie i porośnięte gdzie wbicie łodzią pozbawi mnie szans na złowienie czegokolwiek lub jest niemożliwe.

• Like 1

Szczupaki to oddzielny temat. Raz na wyżej wspomnianej wodzie taki dobry 80+ (jak na ten zbiornik gigant) zaatakował przynętę na pół metrowej wodzie, kilka metrów ode mnie. Stał w kępie zielska, nawet go nie widziałem, za to on na pewno mnie obserwował przez dłuższy czas  :lol: 
A ta parówka w mniejszej wersji brzmi bardzo interesująco  B)