Skocz do zawartości

Kij Pstrągowy - pomóżcie wybrać

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chłopaki mam problem i potrzebuje waszej pomocy!

Mam okazje kupić b.tanio kij który miał by mi posłużyć do łowienia pstrągów, do wyboru 3 wędki, niestety 2 z nich to wklejanki, a o 3-cim kiju nie mogę praktycznie nic znaleźć:

1. Konger Champion tango 270 cw 1-10

2. Robinson Xenon perch 240 cw 2-10

3. Black Bull 270 cw 2-15

poza tym że jest dla mnie trochę za długi i nie wiem jaką ma akcje, obstawał bym za Black bull'em, jako jedyny nie jest (chyba) wklejany, wygląda na kij do pstrągowych robótek :D

Co mogli byście mi doradzić, brać któryś czy dać sobie spokój?

Panek, nic bym z tego nie wziął, nie wiem też co rozumiesz pod pojęciem bardzo tanio, nie wiem też jakie przynęty ma obsługiwać wędka, łowisk się domyślam .

Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z wszelkich wędek powyżej 240 cm, krótsze pozwolą Ci zastosować o wiele większe spectrum technik rzutowych, krótszymi wędkami o wiele łatwiejsza jest kontrola przynęty, łatwiej też nadać jej odpowiednią pracę, no i precyzja podania przynęty krótszym kijem zdecydowanie większa. Owszem, gdzieniegdzie przyda się dłuższy patyk, ale to gdzieniegdzie nie jest warte inwestycji .

Trudno mi w tej chwili podać jakieś konkretne przykłady, ale słyszałem pozytywne opinie młodych pstrągarzy o serii Shimano Catana (jeśli idzie o taki przedział cenowy).

Pomyśl, pomachaj, pokombinuj, nic na siłę :D.

Jeśli kijek będzie się kiepsko ładował przy 4 gramowym kogucie, to zwiększ ciężar główki jednocześnie zwiększając średnicę żyłki. Uzyskasz efekt lepszego ładowania się wędki (cięższa przynęta), przy podobnej szybkości opadu przynęty. Jest jeszcze inny sposób; można modelować główki w niewielkim imadle (ściskanie ołowiu), możesz uzyskać niemal dowolny kształt np. główka ślizgowa (przynęta wolniej opada), możesz wówczas też zwiększyć ciężar główki - kijek powinien lepiej się ładować, a opad przynęty będzie wolny, dzięki kształtowi główki . Można wszystko łączyć (i kombinować :mellow: ); średnice żyłki, kształt główki, wagę główki...

Mam Kongera W.Champion tango 270 cw 1-10. Na kilka pierwszych wypraw na pstrągi wziąłem go z barku laku, ale szybko przesiadłem się na Team Dragona 2,4 cw 3-14.

Odradzam ten kij do łowienia potoków, według mnie ma za mało mocy do zatrzymania na kilku metrach grubego potoka. Tej wklejanki używam za to na okonie, klenie i jazie. I jestem z niej zadowolony B)

pzdr

Grzecho

W tym roku łowiłem na początku sezonu głównie na woblery 7 cm, Minnowy, Executory, Big Baity itp.

Kij sobie z nimi bez problemu radził, nie giął się i dobrze przekazywał brania.

Za to w pozostałej części sezonu dobrze przekazuje pracę małych wahadełek i wirówek nr 2.

Jest to moja jedyna wędka na pstrągi, ale całkowicie mi wystarcza i w chwili obecnej nie czuję potrzeby kupowania drugiej.

pzdr

Grzecho