PaNeK Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Witam, chłopaki mam problem i potrzebuje waszej pomocy! Mam okazje kupić b.tanio kij który miał by mi posłużyć do łowienia pstrągów, do wyboru 3 wędki, niestety 2 z nich to wklejanki, a o 3-cim kiju nie mogę praktycznie nic znaleźć: 1. Konger Champion tango 270 cw 1-102. Robinson Xenon perch 240 cw 2-103. Black Bull 270 cw 2-15 poza tym że jest dla mnie trochę za długi i nie wiem jaką ma akcje, obstawał bym za Black bull'em, jako jedyny nie jest (chyba) wklejany, wygląda na kij do pstrągowych robótek Co mogli byście mi doradzić, brać któryś czy dać sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 nie bierz wklejanki ... moja sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Czyli został BLACK BULL, chłopaki możecie mi o nim cokolwiek powiedzieć? sprawa jest dość pilna Z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 o produktach firmy cormoran juz bylo, np. tutaj http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=173095 &kup sobie wedke robiona na polski rynek, sa lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Panek, nic bym z tego nie wziął, nie wiem też co rozumiesz pod pojęciem bardzo tanio, nie wiem też jakie przynęty ma obsługiwać wędka, łowisk się domyślam . Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z wszelkich wędek powyżej 240 cm, krótsze pozwolą Ci zastosować o wiele większe spectrum technik rzutowych, krótszymi wędkami o wiele łatwiejsza jest kontrola przynęty, łatwiej też nadać jej odpowiednią pracę, no i precyzja podania przynęty krótszym kijem zdecydowanie większa. Owszem, gdzieniegdzie przyda się dłuższy patyk, ale to gdzieniegdzie nie jest warte inwestycji . Trudno mi w tej chwili podać jakieś konkretne przykłady, ale słyszałem pozytywne opinie młodych pstrągarzy o serii Shimano Catana (jeśli idzie o taki przedział cenowy). Pomyśl, pomachaj, pokombinuj, nic na siłę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Dzięki Pittowi załapałem że chyba wlazłem w krzaki z tymi swoimi zakupami, mam wędkę 2.10 7-30c.w i okazuje się że niektórzy podobnych wędek używają, jeśli dam rade nią opanować 4g koguty i małe wirówki, to od miesiąca szukam tego co mam w szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Jeśli kijek będzie się kiepsko ładował przy 4 gramowym kogucie, to zwiększ ciężar główki jednocześnie zwiększając średnicę żyłki. Uzyskasz efekt lepszego ładowania się wędki (cięższa przynęta), przy podobnej szybkości opadu przynęty. Jest jeszcze inny sposób; można modelować główki w niewielkim imadle (ściskanie ołowiu), możesz uzyskać niemal dowolny kształt np. główka ślizgowa (przynęta wolniej opada), możesz wówczas też zwiększyć ciężar główki - kijek powinien lepiej się ładować, a opad przynęty będzie wolny, dzięki kształtowi główki . Można wszystko łączyć (i kombinować ); średnice żyłki, kształt główki, wagę główki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Dzięki zaraz pokombinuje z tymi główkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Mam Kongera W.Champion tango 270 cw 1-10. Na kilka pierwszych wypraw na pstrągi wziąłem go z barku laku, ale szybko przesiadłem się na Team Dragona 2,4 cw 3-14. Odradzam ten kij do łowienia potoków, według mnie ma za mało mocy do zatrzymania na kilku metrach grubego potoka. Tej wklejanki używam za to na okonie, klenie i jazie. I jestem z niej zadowolony pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Grzecho ... odradzasz Team Dragona, czy tego Kongera ? bo zastanawiam się nad TD 260, 5-18g, w razie co mogę brać mocniejszy 7-21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Kongera Nie wyraziłem się jasno. Mój Team Dragon sprawdza mi się na naszych rzekach bardzo dobrze.Tych mocniejszych nie miałem w reku i co do nich trudno mi radzić. pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 a jakie woblery największe stosowałeś ? bo ja mam takie po 5-6 cm, pękate, więc praca będze agresywna i nie wiem czy pod prąd kij nie będzie zbytnio się giął Robinson się gnie i czuć tylko wibracje wobka, więc branie to ja poczuję jak mi kij wyrwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 W tym roku łowiłem na początku sezonu głównie na woblery 7 cm, Minnowy, Executory, Big Baity itp.Kij sobie z nimi bez problemu radził, nie giął się i dobrze przekazywał brania. Za to w pozostałej części sezonu dobrze przekazuje pracę małych wahadełek i wirówek nr 2.Jest to moja jedyna wędka na pstrągi, ale całkowicie mi wystarcza i w chwili obecnej nie czuję potrzeby kupowania drugiej. pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 paczka w domciu ... kijek obejrzę wieczorkiem - TD 260, 5-18g... miałem zamiar sprzedać Robinsona255, 4-15, ale go zostawię, na lekkie woblerki, błystki i moje jigi - bo pewnie ten TD od 5g nie będzie na nie dobry (łowię w zakresie 2,5g-4g) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 tango nadaje sie do paprochowefgo dlubania garbusow <_< i tylko do tego reszty nie znam do mlych wobkow mam talona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tregon Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 nie mogę się przekonać do wklejanek na pstrągi - próbowałem, nie dałem rady .. Robinsona to ja mam Diplomat Top Spinn - jak dla mnie trafiony wyrób, tylko korek mógłby być grubszy ... może kiedyś wymienię, bo blank mi odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi