Skocz do zawartości
  • 0

Kto mi zrobi ładowanie do Yamaha 15KM 4-sów ?

rózgaś

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam panowie zamierzam kupić yamaha f 15 cmhs  sprzedający mówi ze posiada alternator jakie koszta jeszcze trzeba będzie ponieść aby ladować aku       doradzcie 

Parę postów wyżej masz link, gdzie jest wątek z dokładnym opisem jak to zrobić.....

• 0

Dzięki

A dlaczego 2 czarne idą do tego gniazdka w obudowie silnika ?

Nie powinno się tylko wtyczki dokupić z kablami do akumulatora ?

I jak grube przewody kupić do Akumulatora i czy zakładać bezpiecznik .

Edytowane przez POGROMCA OKONI

• 0

Masz ładowanie, od regulatora napięcia odchodzi dwa zielone i one są połączone, czarny jest przykrecony do masy i czarowny powinien być wolny. Kup przewody i czerwony podepnij pod czerwony do regulatora i do akumulatora, czarny do czarnego tam gdzie jest przykrecony i do aku i tyle :)

Widzę że masz gniazdo i niby powinno być wszystko połączone ale widzę że czerwony jeden masz wolny...

• 0

Panowie jak rozumiec zapisy z serwisówki yamahy dotyczace ładowania. Napięcie na wyjściu na biegu jałowym 6V i tyle mam , natomiast przy 1500 jest to 20V i przy 3500 46V. Jak to sie ma do ładowania akumulatora 12V czy ten model tego nie obsługuje?

Edytowane przez Marchisio

• 0

Musisz dokupić regulator napięcia i zastosować się do wskazówek powyżej.

Nr aukcji aledrogo 6814940736. Dwa żółte spiąć z dwoma z silnika w kolejności obojętnej, zielony to masa - przykrec do do silnika i od niego do aku, czerwony do aku tylko po drodze załóż gniazdo bezpiecznika 20-25A i tyle.

Teraz V będzie nie większe niż 3 V na wysokich obrotach przy aku i tak ma być.

Edytowane przez womaly23

• 0

Sprawa się rozwiązała ktoś grzebał w kablach i zamienił je miejscami. W tym silniku są dwie cewki ładowania , czyli niepelny alternator.

Teraz mam na wolnych obrotach 8V a po dodaniu gazu 12V. Czy tak jest we wszystkich silnikach? Teraz jakbym podpiąl akumulator to na jałowym biegu silnik będzie mi go rozładowywał chyba że w regulatorze jest zabezpieczenie i prad płynie tylko w jednym kierunku (np dioda)

• 0

Coś nie tak, ale mogę się mylić. Aku ma 12v ładowanie 8 czyli po podpięciu kabli do aku ma mierniku powinno pokazać 20v a to by było za dużo. Regulator powinien dawać wolne ładowanie +3V max na max obrotach.

Silnik nie może Ci rozładować aku może go tylko ładować, przecież bez aku silnik ci odpala itd wiec można rzec że do pracy silnika aku jest Ci zbędny. Moim zdaniem cały czas za duże wartości Ci pokazuje. Musisz podpiąć kable do aku, odpalić silnik i zmierzyć miernikiem, jeśli będzie powyżej 15V to jest źle...

Edytowane przez womaly23

• 0

Przeanalizuj to co czytasz i potem z całym szacunkiem popraw się ;)

przy 1500 będzię Ci go ładować 20V tyle to nawet na rozruch sie nie podaje z prostownika przy całkowicie padniętym aku.....

Na rozruch podaje sie prąd a nie napięcie  to tak gwoli ścisłości ( prostownik rozruchowy musi miec odpowiednia wydajnosc prądową przy napięciu znamionowym akumulatora )

Dla mnie to te informacje z serwisówki to jakies glupoty , maksymalnie na akumulator można podać 16-16,5V tyle co dają tanie prostowniki do akumulatorów samochodowych, tutaj regulator powinien ograniczyć to napięcie żeby nie zniszczyć akumulatora. Trzeba zrobić test z żarówka 12V , wkrecic silnik na wysokie bliskie max obroty i zmierzyć napięcie , jeżeli nie przekroczy tych 16V to można śmiało ładować akumulator jeżeli jest więcej to można wykorzystać to ładowanie co najwyżej do oświetlenia opartego o zwykłe żarówki.

• 0

Dokładnie tak, również o tym pisałem tym bardziej , że trochę dorabiałem ładowań do silników -  jednak teoretycy rządzą ;)

Przepraszam musiałem ;)

Generalnie, ale to zależy od regulatora napięcia , prąd pojawia się w momencie podłączenia kabelków do aku. Tu na sucho takie wartości to jakieś szaleństwo.... Dzisiaj u kolegi w Yamaha tez miałem zakładac ładowanie bo twierdził że nie ma, rozpoznawczo czapa w górę i okazało się że wszystko jest ale do gniazda fabrycznego ładowania leciały zmostkowane kabelki od regulatora , a +  i - z regulatora wisiały wolne. Co prawda nie mierzyłem wartości na gnieździe bo byliśmy na rybach ale 100% głupoty jak powyżej bo co innego może pokazać jak nie prąd przed obróbką regulatora...

Edytowane przez womaly23