rózgaś Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Błagam muszę podzlecić, bo mamaeja jestem i się na tym nie znam. pomocy. Gdzie takie coś można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarodrozdek76 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 witam panowie zamierzam kupić yamaha f 15 cmhs sprzedający mówi ze posiada alternator jakie koszta jeszcze trzeba będzie ponieść aby ladować aku doradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 50-100 zł, regulator napięcia dokupić najlepiej od quada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 witam panowie zamierzam kupić yamaha f 15 cmhs sprzedający mówi ze posiada alternator jakie koszta jeszcze trzeba będzie ponieść aby ladować aku doradzcie Parę postów wyżej masz link, gdzie jest wątek z dokładnym opisem jak to zrobić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 POGROMCA OKONI Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Witam, Mam pytanie .Poniżej fotki mojego silnika nie jestem pewien czy mam ładowanie z silnika czy możecie mi podpowiedziećczy wystarczy jak dokupię przewód i podłącze do akumulatora ? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Masz ładowanie, kable pociągnij i gotowe, tylko nie pomyl + - . Edytowane 21 Maja 2017 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 POGROMCA OKONI Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Dzięki A dlaczego 2 czarne idą do tego gniazdka w obudowie silnika ? Nie powinno się tylko wtyczki dokupić z kablami do akumulatora ? I jak grube przewody kupić do Akumulatora i czy zakładać bezpiecznik . Edytowane 21 Maja 2017 przez POGROMCA OKONI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Masz ładowanie, od regulatora napięcia odchodzi dwa zielone i one są połączone, czarny jest przykrecony do masy i czarowny powinien być wolny. Kup przewody i czerwony podepnij pod czerwony do regulatora i do akumulatora, czarny do czarnego tam gdzie jest przykrecony i do aku i tyle Widzę że masz gniazdo i niby powinno być wszystko połączone ale widzę że czerwony jeden masz wolny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 2.5, na + bezpiecznik 20-25A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 POGROMCA OKONI Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 2.5, na + bezpiecznik 20-25ADzięki No własnie jest gniazdo tylko nie wiem czemu czerwony tam nie dochodzi i jaki bł ich zamysł z tym gniazdem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Panowie jak rozumiec zapisy z serwisówki yamahy dotyczace ładowania. Napięcie na wyjściu na biegu jałowym 6V i tyle mam , natomiast przy 1500 jest to 20V i przy 3500 46V. Jak to sie ma do ładowania akumulatora 12V czy ten model tego nie obsługuje? Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Marchisio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Musisz dokupić regulator napięcia i zastosować się do wskazówek powyżej. Nr aukcji aledrogo 6814940736. Dwa żółte spiąć z dwoma z silnika w kolejności obojętnej, zielony to masa - przykrec do do silnika i od niego do aku, czerwony do aku tylko po drodze załóż gniazdo bezpiecznika 20-25A i tyle. Teraz V będzie nie większe niż 3 V na wysokich obrotach przy aku i tak ma być. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Z tym że ja mam w tym silniku regulator oryginalnie i za nim jest 6V czyli tak jak podaje serwisowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Coś jest nie tak, nie możesz mieć tak dużego ładowania bo rozwalisz aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Sprawa się rozwiązała ktoś grzebał w kablach i zamienił je miejscami. W tym silniku są dwie cewki ładowania , czyli niepelny alternator. Teraz mam na wolnych obrotach 8V a po dodaniu gazu 12V. Czy tak jest we wszystkich silnikach? Teraz jakbym podpiąl akumulator to na jałowym biegu silnik będzie mi go rozładowywał chyba że w regulatorze jest zabezpieczenie i prad płynie tylko w jednym kierunku (np dioda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Coś nie tak, ale mogę się mylić. Aku ma 12v ładowanie 8 czyli po podpięciu kabli do aku ma mierniku powinno pokazać 20v a to by było za dużo. Regulator powinien dawać wolne ładowanie +3V max na max obrotach. Silnik nie może Ci rozładować aku może go tylko ładować, przecież bez aku silnik ci odpala itd wiec można rzec że do pracy silnika aku jest Ci zbędny. Moim zdaniem cały czas za duże wartości Ci pokazuje. Musisz podpiąć kable do aku, odpalić silnik i zmierzyć miernikiem, jeśli będzie powyżej 15V to jest źle... Edytowane 7 Czerwca 2017 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Davson Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Prawidłowe ładowanie to 13,6 v do 14,4 v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Davson do 14.7 pokazuje na aku w większości silnkow. Ale kolega ma na wyjściu, za regulatorem bez aku 8-20V tosz to szok:/ Edytowane 8 Czerwca 2017 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Według zrzutu z serwisowki który jest kilka postów powyżej tak ma właśnie być , domniemuje że zaczyna ładować akumulator dopiero od 1500 obrotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Z całym szacunkiem ale jest jak byk napisane, bieg jałowy 6V, 1500obr 20V i 3500obr 46V chyba że Yamaha kłamie w swojej serwisowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Przeanalizuj to co czytasz i potem z całym szacunkiem popraw się Rozważmy przykład 1500 obrotów -20V. Masz na aku max 12.5 V a przy 1500 będzię Ci go ładować 20V tyle to nawet na rozruch sie nie podaje z prostownika przy całkowicie padniętym aku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Przeanalizuj to co czytasz i potem z całym szacunkiem popraw się przy 1500 będzię Ci go ładować 20V tyle to nawet na rozruch sie nie podaje z prostownika przy całkowicie padniętym aku..... Na rozruch podaje sie prąd a nie napięcie to tak gwoli ścisłości ( prostownik rozruchowy musi miec odpowiednia wydajnosc prądową przy napięciu znamionowym akumulatora )Dla mnie to te informacje z serwisówki to jakies glupoty , maksymalnie na akumulator można podać 16-16,5V tyle co dają tanie prostowniki do akumulatorów samochodowych, tutaj regulator powinien ograniczyć to napięcie żeby nie zniszczyć akumulatora. Trzeba zrobić test z żarówka 12V , wkrecic silnik na wysokie bliskie max obroty i zmierzyć napięcie , jeżeli nie przekroczy tych 16V to można śmiało ładować akumulator jeżeli jest więcej to można wykorzystać to ładowanie co najwyżej do oświetlenia opartego o zwykłe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Davson Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Bez podłączonego akumulatora nie ma co sprawdzać prądu ładowania. Akumulator musi być inaczej pomiar to fikcja i może paść regulator napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Dokładnie tak, również o tym pisałem tym bardziej , że trochę dorabiałem ładowań do silników - jednak teoretycy rządzą Przepraszam musiałem Generalnie, ale to zależy od regulatora napięcia , prąd pojawia się w momencie podłączenia kabelków do aku. Tu na sucho takie wartości to jakieś szaleństwo.... Dzisiaj u kolegi w Yamaha tez miałem zakładac ładowanie bo twierdził że nie ma, rozpoznawczo czapa w górę i okazało się że wszystko jest ale do gniazda fabrycznego ładowania leciały zmostkowane kabelki od regulatora , a + i - z regulatora wisiały wolne. Co prawda nie mierzyłem wartości na gnieździe bo byliśmy na rybach ale 100% głupoty jak powyżej bo co innego może pokazać jak nie prąd przed obróbką regulatora... Edytowane 8 Czerwca 2017 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zacznijmy od tego, że cranking nie oznacza wolnych obrotów tylko rozruch, czyli tyle powinno być jak ciągniesz za szarpankę. Wolne obroty to iddle. Po drugie to nie są pomiary napięcia na wyjściu regulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rózgaś
Błagam muszę podzlecić, bo mamaeja jestem i się na tym nie znam. pomocy. Gdzie takie coś można zrobić?
Top użytkownicy dla tego pytania
17
9
9
4
Popularne dni
8 Cze
22
9 Lip
8
8 Lip
8
21 Maj
6
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 17 odpowiedzi
psulek 9 odpowiedzi
esoxlucius1 9 odpowiedzi
sandacz12 4 odpowiedzi
Popularne dni
8 Cze 2017
22 odpowiedzi
9 Lip 2015
8 odpowiedzi
8 Lip 2015
8 odpowiedzi
21 Maj 2017
6 odpowiedzi
Popularne posty
sandacz12
Witam Pytanie co jest w silniku zabudowane? Bo ja mam w 25KM wszystko prócz regulatora napięcia i z tego co wiem to regulator orginalny to około 1000 zł z a całość to 2,5 tyś. Więc tanio nie jest
rózgaś
Evin co to jest hehehehe
psulek
W wątku obok masz jak tanim kosztem podpiąć regulator do alternatora. http://jerkbait.pl/index.php?/topic/73430-Dotyczy-regulatora-napiecia. Jeżeli masz wyjście alternatora z koła zamachowego, to
Opublikowane grafiki
63 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi