Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie śmiej się - ja poważnie napisałem.

Aktualizacje jak robisz to również wkładasz karte do działającego urządzenia i postępujesz zgodnie z komunikatami ;-)

Pozdrawiam

Daniel

Humminbirda chyba niekoniecznie. Zajrzę na stronę ale tam zawsze było napisane, żeby włożyć kartę z aktualizacją i uruchomić następnie echosondę. Lowrance i Raymarine też zawsze tak aktualizuję 

• 0

Wkładasz kartę ZL do komputera. uruchamiasz program AC, a ten sam znajduje, a jak nie to przy pierwszym uruchomieniu wskazujesz kartę.

Oczywiście musisz mieć zapisaną batymetrię, ale jak chciałeś ją udostępnić to zapewne masz.

Edytować oczywiście można mapę zrobioną za pomocą AC Live w programie AC na PC.

Natomiast logi zapisuje się oddzielnie, np. na drugiej karcie. Można to robić w tym samym czasie.

Oczywiście wtedy w programie AC dużo więcej widać i można przeglądać całą historie z pływania i robić mapy w programie AC by potem zapisac je na kartę ZL.

Ale tak jak włączasz AC LIVE, tak samo musisz włączyć zapis logów na karcie.

Wydaje mi się że powinno wystarczyć skopiowanie plików z karty ZL (nie mam przy sobie karty aby sprawdzić który to folder, ale chyba gdzieś była już o tym mowa na forum, bardzo szybko to sprawdzisz po dacie plików, porównasz z datą kiedy byłeś na wodzie, to będą te pliki)

Nie wiem czy to zadziała....

Jak byś podesłał spakowany folder z mapą, mógł bym spróbować wgrać na swoją kartę ZL i sprawdzić czy mój Helix widzi Twoją mapę.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Panowie...

Przeczytałem to i owo na forum i przyznam szczerze, że temat mapowania jest dla mnie nadal ciemną magią. Nie miałem styku z echem z mapą do tej pory stąd proszę o wyrozumiałość.

Mam pytanie i proszę o łopatologiczną odpowiedź.

Czy w hummingbirdach serii Omnix trasa a co za tym idzie batymetria zapisuje się w pamięci/karcie w sposób trwały? Czy przy kolejnych jazdach na tym samym zbiorniku niezbędne jest "rysowanie" wszystkiego od nowa? 

Wyobrażam sobie to tak, że jeżdżąc po swoich kilku akwenach narysuje sobie z czasem kompletne mapy i tyle, natomiast zaczynam nabierać przekonania, że do zapisu "swoich" map trzeba jeszcze kupić  dodatkowe programy....aaaaaaaaa  :bighair:

• 0

Chyba literówkę zrobiłeś w nazwie echa....

Aby zapis był ciągły musisz dokupić kartę Zero Line, inaczej echo będzie Ci nadpisywało już zrobiona batymetrię.

Było to już kilka razy poruszane, poczytaj w wątkach innych.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Kurcze, ciężko radzić.

Edyta: Jeżeli jeszcze nie spróbowałeś, przełóż kartę do 2 slotu i sprawdź, Zerknąłem na u.s. fora i tam pisano o problemie kooperacji autocharta i navionicsa w slotach.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Kurcze, ciężko radzić.

Edyta: Jeżeli jeszcze nie spróbowałeś, przełóż kartę do 2 slotu i sprawdź, Zerknąłem na u.s. fora i tam pisano o problemie kooperacji autocharta i navionicsa w slotach.

Przekładałem kilka razy. Kartę echo widzi, ale nie mogę rozszerzyć menu poza to co pokazałem wcześniej, tak aby zgrać zapisane mapy. Echo ma dwa lata i jest kupione w PL. Jakaś lipa. Nie wiem czy to wina karty czy echosondy. Może jakbym spróbował innā kartę ZL włożyć. Może ktoś użyczy z okolic W-wy.

• 0

Z ZL nic nie rzeźbiłem, przynajmniej świasomie. Aktualizację robiłem w tym roku- kilka m-cy temu. Wchodziłem ostatnio na MyHumminbird i nie widzę nic nowego do mojego modelu.

Może coś źle zapisuję na karcie. Już sam nie wiem. Niby pliki wyglādajā normalnie...

Edytowane przez Bobby0404