Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokopałeś się do korekcji logów?

Jedyna rzecz jaką możesz poprawić w tym sofcie to zwiększyć rozdzielczość 3D resolution (dół, lewo szarego ekranu ustawień globalnych), masz 2m- zwiększ do 1m i to w zasadzie tyle. 

Takie są możliwości graficzne tego softu i niewiele więcej z niego wyciśniesz. Przypominam AC jest mutantem Dr Depth(czyli dość dawny), który wykupił Humminbird i stąd takie a nie inne wspomaganie grafiki , trącący myszką interfejs czy szeroko rozumiany non friendly using.

Do zabaw w domu reefmaster jest lepszy, widok 3D jest o wiele lepszy,  są sposoby nie kolidujące z prawem, by używać triala 1.6 RM i tam podziwiać widoczki, a nawet eksportować pliki do google earth celem odrabiania lekcji przed wypłynięciem na wodę.

• 0

Wydawało mi sie że na zdjęciach widać- menu open i wybierasz folder z zapisami, po czym otwierasz dany subfolder R.... i stamtąd wybierasz B001 i B002/3 .son

Jeżeli nie będzie chciał ci otworzyć, - not suported format, to znaczy że nie masz zaktualizowanego AC

Edytowane przez Maciej_K

• 0

problem w tym że u mnie widzi tylko takie pliki, tylko z tym rozszerzeniem, innej opcji nie ma

post-58775-0-29342300-1522094613_thumb.png

nie mam plików son, ale to może dlatego, że jak pisałem nie mam logów zHB a tylko z HDS a tamte są sl2

może żeby sie pojawiły te o których piszesz muszą być logi z HB?

• 0

No i d....a :( Niby mam te pliki *.son

attachicon.gif JB2.PNG

ale mogę je zobaczyć tylko z poziomu importu. z poziomu otwórz ich nie widzę. bo mam możliwość otwarcia tylko plików *.acd innych nie widzi

attachicon.gif JB3 z zaznaczeniem.png

nie mam pojęcia co robię źle :(

Podrzucę ci na @ instalkę nakładki AC do korekcji, bo to chyba jest klucz.

Sprawdź pocztę. Powinien dotrzeć.

Dla pozostałych zainteresowanych tematem korekcji danych przed wygenerowaniem mapy: Autochart ma opcję edycji danych głębokości dopiero po zainstalowaniu aktualizacji pobranej ze strony HB, po zarejestrowaniu swego sprzętu u nich.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dzięki Maciej.

W zasadzie to mam zarejestrowane urządzenie na stronie HB, więc mógłbym sam pobrać. Z tym że nie mam zarejestrowanego na razie AC (o ile się go rejestruje) a ewentualnie mogę to zrobić dopiero jak wrócę z wyjazdu do domu, bo pewnie są potrzebne numery.

• 0

posiadam echo Humminbird Helix 12 Chrip mega si gps g2n, która do prędkości 5-6 km/h głębokość pokazuje oki, a przy prędkości 10 km/h i powyżej pokazuje jakieś głupoty bo głębokości na ZZ sięgają powyżej 300 metrów.

Czy można coś z tym zrobić aby pokazywało prawidłowo nawet w ślizgu?? 

• 0

Chyba SI było ustawione a przetwornik mam na stałe przymocowany do pawęży

echo kupione na jesieni, zamiana z lowrance elit 7 chrip, a  wczoraj 1 raz na wodzie więc jeszcze nie wiem co i jak ustawiane bo z humim jest problem że tylko na dworze można ustawiać bo jak nie ma GPS nie chce gadać zemną :( 

• 0

Niemożliwe, wkładałem od 1 GB do 32 GB i z żadną nie było kłopotów, czy to zwykłe SD czy mikro z przejeściówką.

Echo mam w pracy i ciężko mi coś podpowiedzieć z mieszkania.

Gdzieś tam jest opcja "Szyfruj kartę" lub coś podobnego. AC wyjmij i spróbuj z inną kartą, powinny się pojawić na niej jakieś pliki (nie pamiętam nazw teraz)

Nad Navionicsem też myślę.

Chętnie bym zobaczył jak to działa na HB, zwłaszcza Mazury. Kupuj i chwal się.  :)

Edytowane przez Pietruk

• 0

posiadam echo Humminbird Helix 12 Chrip mega si gps g2n, która do prędkości 5-6 km/h głębokość pokazuje oki, a przy prędkości 10 km/h i powyżej pokazuje jakieś głupoty bo głębokości na ZZ sięgają powyżej 300 metrów.

Czy można coś z tym zrobić aby pokazywało prawidłowo nawet w ślizgu?? 

Ja miałem taki problem, ale on zaczynał występować powyżej 30km/h. Oczywiście piszę o 83/200. Szukałem rozwiązania i jedyne jaki znalazłem to drugi przetwornik. Potrzebny będzie dodatkowy kabel ( jeżeli masz jedno echo ) 9 M SIDB Y | Cables | 720101-1. Mam zamontowany standardowy XHS 9 HDSI 180 T + do szybkiego pływania XNT 9 20.

Jest dużo filmików opisujących ten problem ( również w USA ) na YouTube.

• 0

niestety na wszystkich częstotliwościach przy wejściu w ślizg ZZ ma 300 m głębokości i więcej

Ja miałem taki problem, ale on zaczynał występować powyżej 30km/h. Oczywiście piszę o 83/200. Szukałem rozwiązania i jedyne jaki znalazłem to drugi przetwornik. Potrzebny będzie dodatkowy kabel ( jeżeli masz jedno echo ) 9 M SIDB Y | Cables | 720101-1. Mam zamontowany standardowy XHS 9 HDSI 180 T + do szybkiego pływania XNT 9 20.
Jest dużo filmików opisujących ten problem ( również w USA ) na YouTube.

za każdym razem podmieniasz kable czy dało się to jakoś podłączyć na stałe??

• 0

niestety na wszystkich częstotliwościach przy wejściu w ślizg ZZ ma 300 m głębokości i więcej

Nie, to jest podłączone na stałe. Dlatego pisałem o kablu 9 M SIDB Y | Cables | 720101-1. To taka przejściówka - wtykasz kable od przetworników, a drugi koniec do echosondy :).

gYkkQL.jpg

• 0

Mam 10  cali Mega, nie płynąłem max, ale w ślizgu około 28 km/h, nie przypominam sobie abym miał problem z odczytem.

Jak bym miał to na pewno bym już rabanu tu narobił.

Mocowanie na burcie lewej miałem.

• 0

Panowie pomocy!:) Odpaliłem dziś po raz 1 AC.. Dla bezpieczeństwa ściągnąłem na pulpit zawartość ZL i z tych danych próbowałem coś wyrzeźbić. Niestety tak jak opisywał któryś kolega wcześniej, w tle mam tylko jeden kolor i do tego nałożoną siatkę. Program nie widzi mapy:( Jakieś sugestie? Ustawienie Backfround Maps nic niestety nie zmienia. W czym może tkwić problem?