Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kartę mam, ale nie mogę jej update’ować- ikonka od funkcji update mi nie działa i nie wiem jak ją aktywować. Coś mam nie tak z tym programem.

To jest największy ból tyłka z tym softem. Miałem tak samo, przeinstalowałem kilka razy przy wyłączonym antywirusie(comodo) i odzyskałem zdolność updatowania karty zero. U ciebie ta funkcja nie działała od początku?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak. Pamiętaj o tym, by nie dezaktywować a odinstalować. Jeżeli masz kompletny oem - znaczy dwie aktywacje, spróbuj na innym kompie - o ile masz taką możliwość. Do tego zaktualizuj soft- o ile nie zrobiłeś jeszcze tego- wyszło ciekawe update rok temu- do ściągnięcia po zarejestrowaniu produktu na stronie HB.

Powyłączaj antywira na czas instalacji

Ja chyba ze 4 razy męczyłem kompa z instalacjami zanim klikło

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ogólnie to zły jestem, bo mam fajne echo, pozbierane dane, a nie mogę z tego w pełni skorzystać...

Czyli co, odinstalować impróbować jeszcze raz zainstalować?

Mam to samo pozbierane logi na mapki a nie mogę ich przerzucić na kartę zero lines tylko mogę sobie na kompie pooglądać bez zapisywania bez tez mi update nie działa i nikt nie wie dlaczego

H... człowieka strzela

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Tak. Pamiętaj o tym, by nie dezaktywować a odinstalować. Jeżeli masz kompletny oem - znaczy dwie aktywacje, spróbuj na innym kompie - o ile masz taką możliwość. Do tego zaktualizuj soft- o ile nie zrobiłeś jeszcze tego- wyszło ciekawe update rok temu- do ściągnięcia po zarejestrowaniu produktu na stronie HB.

Powyłączaj antywira na czas instalacji

Ja chyba ze 4 razy męczyłem kompa z instalacjami zanim klikło

Aktualizację robiłem, zarejestrowałem produkt na stronie HB. Może spróbuję na innym kompie, zobaczę co będzie...

Do tego dziś echo przestało mi pokazywać temp. wody- nie mam nawet takiej opcji do wyboru. Jakaś lipa się robi.

Edytowane przez Bobby0404

• 0

Znam co najmniej dwie przyczyny sensacji - jedna to interakcje z Windows 7 i plikiem WMI, druga to działanie zapory antywirusowej w czasie instalacji i pracy softu. Obie wzmiankowane na forach USA. Comodo nie pozwalał się połączyć z siecią AC. Raz wystarczyło zaktualizować Comodo,(nie pozwalał na wysyłanie danych) innym razem wyłączyć.

Po którejś tam próbie dezinstalacji/instalacji pojawiła mi się bazowa mapa świata po pierwszym ekranie tytułowym -nie miałem jej do tej pory- po prostu biały ekran z siatką współrzędnych(nie mówię o backgrund map, bo ta była)

Co do temperatury- nie przywracałeś ustawień fabrycznych? Sprawdź w menu odczyty do wyboru czy temperatura ma być odczytywana.

• 0

Znam co najmniej dwie przyczyny sensacji - jedna to interakcje z Windows 7 i plikiem WMI, druga to działanie zapory antywirusowej w czasie instalacji i pracy softu. Obie wzmiankowane na forach USA. Comodo nie pozwalał się połączyć z siecią AC. Raz wystarczyło zaktualizować Comodo,(nie pozwalał na wysyłanie danych) innym razem wyłączyć.

Po którejś tam próbie dezinstalacji/instalacji pojawiła mi się bazowa mapa świata po pierwszym ekranie tytułowym -nie miałem jej do tej pory- po prostu biały ekran z siatką współrzędnych(nie mówię o backgrund map, bo ta była)

Co do temperatury- nie przywracałeś ustawień fabrycznych? Sprawdź w menu odczyty do wyboru czy temperatura ma być odczytywana.

Też właśnie mam biały ekran z siatką.

Co do temperatury- nie mam do wyboru takiego odczytu, a wcześniej wszystko było ok. Być może przyczyną jest madcięty przewód do przetwornika, bo dziś nawet echo nie widziało przetwornika. Wszystko polutowałem, zaizolowałem i przetwornik działa. Nie widać tylko temperatury- nie ma tego odczytu do wyboru, są wszystkie inne. Może po prostu jakieś zwarcie się zrobiło...

Muszę w domu spróbować z instalacją i albo pójdzie albo dam sobie siana z HB. Za dużo czasu się traci na poboczne sprawy.

• 0

witam, panowie mam taki problem, dzisiaj zbrakło mi prądu w echo i sonda wyłączyła mi się podczas pracy AC, niestety po ponownym uruchomieniu sonda już nie widzi karty zero line, co robić?, na laptopie też nie widać karty.

Edytowane przez mariusz1976

• 0

Jeżeli lapek nie widzi karty zero, to raczej po niej - czyli wysyłka do USA, 30 dolców i nadpiszą ci podstawowe dane- sprawdź jeszcze na innym  kompie.

Co do karty w echu - ustawienia zaawansowane, menu mapy -warstwy-warstwa podstawowa AC

Mój Helix bez prądu nie pamięta o ustawieniach map, po odłączeniu aku za każdym razem ustawiam na nowo warstwy.

• 0

Musi zadziałać.

Możesz się pobawić, i sprawdzić, czy da się nagrać jednocześnie .dat i .acu, ale to po sprawdzeniu, który slot będzie przypięty do recordów zwykłych, wcześniejszym właczeniu zapisu z ekranu nagrywania i dopiero wtedy uruchomienia ACLive dla karty Zerolines

• 0

Weź zobacz wątek, linkowałem amerykański tutorial jak zrobić linię brzegowa ze dwa razy pod tytułem "check this out"

A co do zasady- jeżeli masz co najmniej metr wody pod kilem, to możesz nagrywać do woli, program porobi na podstawie dostarczonych plików danych.

Pamiętaj- najważniejsze są logi. Zrobisz z nich i ACU, możesz je poprawiać, a dane z ACU nie pozwalają ci na spokojnie obejrzeć zapisu w domku, oznaczeniu miejscówek itp.

A gdybyś kiedyś zmienił sprzęt i używał Reefmastera- z plików od HB porobi ci tak samo mapę AT5 do ech Lowrance i co ciekawe można klepać te mapki trialem RM 1.6, który spokojnie można sobie pobrać.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciek wszystko super że tak namawiasz do logów zbierania.

Tylko gdzie to magazynować?
U mnie to było by już dobre kilka TB.

Jedyny argument to że potem łatwiej zmienić platformę innego vendora i zachować mapę.
A korygowanie tych TB to próba "kopania się z koniem", da się, ale...

Edytowane przez Pietruk

• 0

Maciek wszystko super że tak namawiasz do logów zbierania.

Tylko gdzie to magazynować?

U mnie to były by już dobre kilka TB.

Jedyny argument to że potem łatwiej zmienić platformę innego vendora i zachować mapę.

A korygowanie tych TB to próba "kopania się z koniem", da się, ale...

Piotr, póki co nikt lepszego systemu nie wymyślił niż Szwed/HB, to zależy co chcesz mieć- jak na szybko- AC Live, jeżeli dokładnie, to półautomat HB.

Logi to podstawa.

W RM możesz jedynie pingi z łapki przesuwać- to jest dopiero masakra czasowa. Byle kałuża 200ha i kilka godzin wpatrywania się w ekran.....

Czyli generalnie nie da się wymieniać mapkami zrobionymi na autocharcie w echosondzie, tylko logami z programu pro?

Da się jak najbardziej- kopiujesz zawartość folderów z danymi na karcie zero- LKmaster i ten drugi. Tam są georeferencje ścieżek, bo to echo je składa do kupy w mapę- nie ma pliku graficznego.

Edytowane przez Maciej_K