Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rów na mapie usunąłem z kary znajdując plik który go utworzył, a doszedłem do niego po dacie i godzinie kiedy akurat zrobiłem taki numer.

Korekty błędów w mapowaniu można usunąć także z poziomu urządzenia HB: https://www.technologicalangler.com/repair-autochart-live-maps

• Like 1

• 0

Korekty błędów w mapowaniu można usunąć także z poziomu urządzenia HB: https://www.technologicalangler.com/repair-autochart-live-maps

Mario, ja mam tylko nadzieję, że po ostatnim update zmniejszy się skala problemu przekłamań pingów względem dna. Tych rzeczy nie usuniesz w widoku raw, bo cała ścieżka bywa obarczona błędem. Największy zonk z danymi jaki miałem w helixie był rzędu 1,2m pod fizycznym dnem- na zejściu z ostrego spadu,- a to już dużo. Nie wiem na ile to był błąd echa, ustawienia prędkości pingowania, bo nie szybkości łajby(dętka na elektryku). Pal licho jeżeli jest to 40cm i to na całej długości zapisu- odwzorowanie dna jest właściwe, tylko ciut głębiej niż w realu.

BTW, dla HB częstotliwość dająca dane do mapy to 200khz i ten kanał należy poprawić w AC- znaczy B001 w folderze z plikami .son.

Mam porównanie do danych z plików .sl3/.sl2 od simrad/lowrance i one są dokładniejsze, co nie znaczy idealne- bo na ławicy drobiazgu pingi również zawisną w toni.

• 0

Panowie, prośba o pomoc bo po lekturze tematu nie znalazłem odp.

miałem helixa 5 i sporo logów z pływania mi zostało. przesiadłem się na helix 7 g2 i dokupilem kartę zero lines żeby robić mapy poprzez autochartlive.

Pytanie, czy bez programu AutoChart na PC mogę w jakiś sposób wrzucić na echo stare logi, żeby mi z nich poskladalo mapy czy jedynie poprzez wskazany program?

• 0

Na stan mojej wiedzy -to se ne da - ale mogę się mylić.

Logi muszą być zamienione w pliki .acu - Autochart to porobi. Przed chwilą sprawdziłem,że to jest export nie do zero line, tylko AC tworzy zwykły plik z tym rozszerzeniem tam, gdzie wskażesz.

Jeżeli nie są to wielkie ilości- ewentualnie mógłbym pomóc, ale potrzebne będą mi logi. Co do tajemnicy wędkarskiej- nie obawiaj się, nie jeżdzę na ryby dalej niż 50km, , mieszkam na północy kuj-pomu, także nie stanowię zagrożenia w tym kontekście.

• 0

dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. czyli bez AC ani rusz. w zasadzie zależy mi glownie na Turawie i zalewie Sulejowskim, więc jeśli to dla Ciebie nie problem, podeslalbym pliki. podaj tylko maila w PW.

o "tajemnice" się raczej nie boję bo aż tak dużo tego nie ma, poza tym wierzę w użytkowników tego forum ;)

• 0

Tylko napisz im, że to dwie licencje a nie dwóch użytkowników- oni mogą nie rozumieć idei kupna softu w celu podziału na użytkowników. A najlepiej nic nie pisać tytułem wyjaśnień, a poprosić o reset i do widzenia.

BTW Próbowaliście instalować po resecie z ich strony na obu kompach?

• 0

Dziwna sprawa. Ale niekoniecznie może wynikać ze złej woli serwisu. Jakiś czas temu pisałem o updatowaniu LAC do wersji2.3 i oni mi też mieli zresetować konto u siebie- zażyczyli sobie klucza aktywacyjnego- bym mógł dograć tę łatkę na świeży kom- usunąłem starszą wersję.  Nie pomogło i nie mogłem zupdatować, choć twierdzili,że zrobili reset.  Potem przysłali mi plik .exe już po nowemu i ostatecznie jestem  z softem na bieżąco.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciej_K, mam nadzieję, że kiedyś będziesz związany zawodowo z Humminbirdem. Brak wsparcia jest główną przeszkodą w inwestowaniu w tą firmę. Dzięki Tobie życie staje się łatwiejsze.

E... bez przesady, może ciut nerwów i czasu moje wypoty pomogą zaoszczędzić.  Ale to za twoją sprawą- również, a może najbardziej. ;)

Ja już jestem po rebrandingu,ale póki mam na czym, to postaram się  wspierać użytkowników forum- w miarę czasu i możliwości.

• 0

Panowie, mam pytanko związane z Helixami G2, z funkcją Autochart Live i posiadającymi jeden slot na kartę micro sd:

Jak wygląda sprawa z jednoczesnym zbieraniem logów przy włączonej funkcji nagrywania Autochart Live?

Jest to możliwe czy akurat w tych jednoslotowych Helixach albo to albo to?

Niestety użytkownikiem stałem się tuż przed skuciem lodem i nie mam jak tego samemu sprawdzić.

• 0

Własnie wrzuciłem swoje logi jeszcze zbierane na HDS5 gen2 do liveshare aby przetestować sam proces dodoawania. Na razie tylko te które miałem na kompie. Z karty wrzucę później.

Sam proces przebiegł szybko i sprawnie i się pojawiły. 

Nie ma co kisić tego w echu, jak się nie robi kopi bezpieczeństwa to mogą któreś pięknej nocy zniknąć.

A tu zawsze będą i będzie można je pobrać jak stanie się kuku.

Pewnie każdy ma dylematy czy wrzucać czy nie.

Do grobu ich zabrać się nie da, tak jak kasy zarobionej. A ryb przeznaczonych do złowienia nikt inny nie złowi, bo one sobie Tobie czy mi przeznaczone.

Nie bać się, to nie boli  :D

• 0

Własnie wrzuciłem swoje logi jeszcze zbierane na HDS5 gen2 do liveshare aby przetestować sam proces dodoawania. Na razie tylko te które miałem na kompie. Z karty wrzucę później.

Sam proces przebiegł szybko i sprawnie i się pojawiły. 

Nie ma co kisić tego w echu, jak się nie robi kopi bezpieczeństwa to mogą któreś pięknej nocy zniknąć.

A tu zawsze będą i będzie można je pobrać jak stanie się kuku.

Pewnie każdy ma dylematy czy wrzucać czy nie.

Do grobu ich zabrać się nie da, tak jak kasy zarobionej. A ryb przeznaczonych do złowienia nikt inny nie złowi, bo one sobie Tobie czy mi przeznaczone.

Nie bać się, to nie boli  :D

Piotr, czyli dane od Lowrance konwertowane są do plików HB?

• 0

Bo ja w tych online sprawach nie rozbieram...... ;)

Za to mozaiki są ćwiczone ostatnio - ale nie dla HB i powiem tak- chciałbym porobić najbliższe jezioro 3 razy w tym roku- jutro, w sierpniu i listopadzie. Dla celów poznawczo-biologicznych.

Maciek Ty to już fachura i masz szajbę na tym punkcie.  ;)

Ja to tak przy okazji. Lubie czytać Twoje wpisy zawsze coś się dowiaduję.

A wracając do HB Liveshare, to było tak:

Zebrałem logi na HDS, powstały pliki *.sl2.

Te logi wczytałem do Dr.Depth i z niego zostały wyplute pliki *.drd

Kolejny etap to import plików *.drd do AutoChart, tam powstają pliki *.acd

Ostatni etap to upload do Liveshare.

Happy End.  :D

Edytowane przez Pietruk

• 0

Piotrze, prawda jest taka, że z mapami idzie mi lepiej ni z rybami. Wystarczy brak wiatru, a z rybami nie jest tak prosto. Ale w końcu temat zamknę i graty do kąta odstawię, a kupię sobie jakieś mocno podstawowe echo na stałe zamocowane do dętki.

A co do przyrodniczego eksperymentu, to próba poznania wody i próba zrozumienia jej prawidłowości. Koczując za karpiami nad tą wodą po 5latach znałem ich cykl roczny, łowiłem je od wiosny do jesieni w różnych metach, szedłem za nimi. Niestety, z zedami nie jest tak prosto i te wszystkie fanaberie w teorii mają mi pomóc w ich lokalizacji w różnych okresach sezonu. Oczywiście mapy ich nie złowią, trzeba duużo testów i zwykłego szczęścia- ale od czegoś trzeba zacząć.

Taką drogę plików znam.

Ćwiczyłem zimą korekcję sl2 w DRD i powiem, że wersja 5.1 ma to coś ;) znaczy sonarlab  i zapis jako csv, a stamtąd, to gdziekolwiek- RM, AC i wszystko pojedzie na excelowych tabelkach.