Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Można wybrać kartę ale tylko przy AutochartLive. Znalazłem Maciek ten tryb zrzutu czy trybu. Jest zapis. Tylko żeby nagrywać w autocharcie live to trzeba przetwornik mieć w wodzie. Mam prośbę do kogoś kto posiada kartę Zerolines bo nie wiem czy coś z niej niej pousuwałem. Jak nazywają się foldery główne i jaką mają pojemność?

• 0

Foldery:

Te masz w standardzie.

LkMaster 4, 25 GB

AC - 25.3 GB

One muszą być na karcie bezwarunkowo.  Jeżeli chcesz przenosić dane pomiędzy kartami/czyścić jej zawartość- używasz wyłącznie zawartości folderu AC.

Pozostałe tworzy echo/soft AC:

Record tworzy się po uruchomieniu zapisu w echu.

BT- warstwa mapy z twardością dna

SI -mapa mozaikowa

Image - podkład satelitarny wokół zbiornika wodnego

MATRIX- dla waypointów

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Zaraz, zaraz, czy w AC masz zapisane 6mb danych? Bo jeżeli pytasz o pojemność folderu, to ppm, właściwości i pokazuje ci ile możesz tam upchnąć=25,3GB

Także spokojnie, twój AC jest prawie pusty, bo nie masz tam danych zbyt wiele.

Nagranie danych wymaga sygnału gps oraz danych z przetwornika. Na sucho nie wyda.

• 0

Do jednoczesnego mapowania Autochartlive i nagrywania logów wystarczy jedna karta Zerolines. Natomiast jeśli mamy dwie karty tzn.Zerolines i dodatkową MicroSD, to żeby nagrywać logi na MicroSD musimy ją jako pierwszą włożyć do slotu(obojętnie którego) i rozpocząć nagrywanie. Następnie wkładamy Zerolies i uruchamiamy Autochartlive. Jeśli włożymy obydwie karty jednocześnie to mapowanie i zapis logów odbywa się na kartę Zerolies.Pliki z autochartlive są zapisywane w katalogu ACDATA, natomiast te z logów w nowo utworzonym katalogu RECORD. Mam pytania: w trybie mapy i mapy HB mamy do wyboru trzy opcje: auto, contur i basemap, który ustawić?. Natomiast w autochart są opcje odstąpienie poziomic( wybór w metrach lub centymetrach) i odniesienie linii brzegowej (właczony lub wyłączony) które wybrać?

• 0

Logi z echa są w ACDATA. w AC są z programu AuroChart.

Nie wolno usuwać folderów AC i LkMaster (te dwa foldery już miałem na karcie nowej)

Echo utworzyło jeszcze ACDATA i BT.

Przepraszam ale muszę jeszcze raz zapytać. Na karcie Zerolines nie mam folderu AC, tylko ACDATA i LkMaster. Czy to znaczy że mam uwaloną kartę?

• 0

Dziwna sprawa.

Nagrywałeś coś ostatnio?

Koledze Gienkowi echo wieszało się ze względu na zbyt duży/uszkodzony plik zapisu danych w folderze record, jeżeli robiłeś nagrywkę na zerolines, spróbuj skopiować na kompa dane zapisu a sam folder  record usunąć lub zmienić mu nazwę w kompie na record1, echo utworzy nowy folder zapisu.

• 0

Usunąłem z karty Zerolines wszystko za wyjątkiem folderów ACDATA i LkMaster i teraz w trybie mapa, mapy HB w ogóle nie mam opcji warstwa podstawowa. W folderze ACDATA są tylko pliki ACU i żadnych innych. Na mapie jeziora na którym te pliki były nagrywane widzę tylko waipointy i trasy. Dodam tylko że kartę Zerolines odkupiłem.

• Like 1

• 0

Nie wiem czy dobrze myślę Maciek ale może najpierw wyeksportować kilka plików ACU z kart Zerolines do programu AC na kompie. Zrobić z tego jakąś mapę i z powrotem na kartę Zerolines i do echa. Chyba wstrzymam się z tym wszystkim do czasu aż coś sam nagram. Bo tak to trochę jak błądzenie w mgle.

• 0

Koledzy mam problem ze slotem w moim echu 998 w jednym jest karta zero lines i wszystko jest ok w drugim jest navionics i już dupa, karta wchodzi głębiej niż ZL A na dodatek bardzo ciężko ja wyciągnąć.

Miał ktoś może podobny problem?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Radek, tutaj fizycznie slot SD prawdopodobnie padł, 

Gienek z forum miał podobną przypadłość, wysłał pod Warszawę, bo jest tam człowiek od napraw HB. Skontaktuj się z Esoxem od bigcoverów, powinien pomóc gdzie się kierować. 

Ja ten adres też gdzieś mam, ale muszę odkopać. 

• Like 1

• 0

Wszystkim usiłującym bezskutecznie kupić AutochartPRO w Polsce polecam zakup w jednym z krajów ościennych, gdzie jest on cały czas dostępny.

Jeśli nie będzie to naruszeniem regulaminu (z pobieżnej lektury wynika, że raczej nie) - mogę podać gdzie ja to kupiłem za ok 260 euro + przesyłka.

Pozdrawiam

Mariusz