Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli bierz Zerolines, odpalaj nagrywanie i używaj do woli.

A do oglądania danych z zapisu w domu jest darmowy programik Humviewer, obejrzysz tam i sonar 2D i sonar boczny oraz obraz DI.

http://humviewer.cm-johansen.dk/

Polecam gorąco zapis w funkcji liveautochart oraz jednocześnie nagrywanie danych w trybie zapisu. Jest to możliwe, kolega z południa PL sprawdził to organoleptycznie.

Maćku może ty będziesz w stanie mi podpowiedzieć dlaczego w echu nie widzę własnych linii brzegowych? Mapy robiłem z plików logu i dodatkowo zaimportowałem własne linie brzegowe. W AC pro widzę wszystko jak trzeba . W opcjam mam zaznaczone wyświetlanie custom shore. Wiem że najnowszy soft do helixa 7 zawiera zmiany w zakresie wyboru róznych źródeł danych o brzegu [2.11]. Jako baze mam wybrane AC i linie głębokości wyświetlają się prawidłowo natomiast brzegu nie widać.

Pozdrawiam

Mariusz

• 0

Tu jest po angielsku stepby step- za to z rysunkami. Pewnie znasz.

https://drive.google.com/file/d/0B2IE_4njdjrPMU5NcV9QQkY4cG8/view

Czyli w skrócie- wyklikać shoreline z google, zapisać miejsce jako .kml - zaimportować do AC konwwertując przy okazji- otworzyć, w opcjach jako loop water to left i jest już na mapie. Potem export. 

Drugi sposób- wyklikać, skonwertować do acd potem w  menu tools skonwertować ten plik acd do tracka i skopiować na kartę sd, którą włożymy do włączongo echa-zapyta się ono czy zaimportować, Tak, i mam track lini brzegowej, który jest widoczny niezależnie od źródła danyc wskazanych w opcjach mapy.

• Like 1

• 0

Tu jest po angielsku stepby step- za to z rysunkami. Pewnie znasz.

https://drive.google.com/file/d/0B2IE_4njdjrPMU5NcV9QQkY4cG8/view

Czyli w skrócie- wyklikać shoreline z google, zapisać miejsce jako .kml - zaimportować do AC konwwertując przy okazji- otworzyć, w opcjach jako loop water to left i jest już na mapie. Potem export. 

Drugi sposób- wyklikać, skonwertować do acd potem w  menu tools skonwertować ten plik acd do tracka i skopiować na kartę sd, którą włożymy do włączongo echa-zapyta się ono czy zaimportować, Tak, i mam track lini brzegowej, który jest widoczny niezależnie od źródła danyc wskazanych w opcjach mapy.

Dzięki Maćku,

Tak, znam tę instrukcję i nie miałem najmniejszego problemu z całą częścią tam opisaną.

Rzecz w tym, że po eksporcie do ZL w echu widzę linie batymetryczne, ale nie jestem w stanie pokazać  linii brzegowych. Mam np 2 zbiorniki , z których jeden ma na mapach HB zupełnie oderwany od rzeczywistości kształt, zaś drugiego nie ma w ogóle. Na Bugu jest pewnie 30% wysp, które są w rzeczywistości (mam na myśli już takie "stabilne" z trwałą roślinnością). W tym zakresie jak się domyślasz jest więc mnóstwo do zrobienia ;) ) . Szkoda że nie próbowałem z liniami na poprzedniej wersji softu, bo wiem że w tym zakresie było trochę zmian

https://www.humminbird.com/support/software-updates/HELIX-7-CHIRP-SI-GPS-G2-v-2-110

Nie próbowałem natomiast tego drugiego sposobu i to spróbuję.  (trochę będzie upierdliwe bo mam np odcinek Bugu, gdzie jest 7 wysp na odcinku 1 km, ale cóż...)

Dzięki za wskazówki,

Pytanie do reszty społeczności:

Może ktoś już próbował  z liniami brzegowymi w kombinacji najnowszy AC + najnowszy soft (2.11) dla serii HELIX ???

Pozdrawiam

Mariusz

• 0

Dzięki Maciek,

Sposób z konwersją do track'a podziałał.

Co ciekawe propozycja importu pojawiła się tylko wtedy gdy dane wgrałem na "zwykłą" kartę. Nie zadziałało z ZL.

W gruncie rzeczy jakby dosłownie traktować "Getting started guide" to tak właściwie powinno się to importować.

Jeszcze raz dzięki.

• 0

Fajnie, że się udało

To sprawdzone rozwiązanie, ja w ten sposób miałem pierwsze swoje mapy batymetryczne do hb, bez głębokości, ale pliki .ht można było wyedytować sobie w echu, by było łatwiej to zinterpretować. 

ZL jest preinstalowana, więc może z przyczyn systemowych nie działa to tak jak na czystej karcie?

• 0

Może komuś się przyda poniższy opis rozwiązania problemu na który na napotkałem

Problem Autochart Pro z Win10, czyli nieaktywny guzik "Lkmaster update" czyli brak możliwości eksportu mapy na kartę Zero Line, brak mapki świata po uruchomieniu, oraz zawieszanie się Autochart Pro

Rozwiązanie:

1)

Wejście w: Tools->Settings->LakeMaster

i wskazanie tam katalogu LKMaster na karcie ZeroLine

Najprawdopodobniej jest tam niepoprawna ścieżka (wskazuje na nieistniejące katalogi)

Trzeba ją zmienić na poprawną. U siebie po zainstalowaniu Autochart pro, nie wgrała mi się mapka świata (nie wiem czy powinna), więc nie miałem tez gdzie wskazać

Stąd wskazałem katalog LKMaster na ZeroLine

Wtedy mapka tła w programie jest już widoczna

Oraz po zrobieniu sobie mapy batymetrycznej, guzik "Lkmaster update" jest już aktywny i można zrobić eksport mapy na kartę :)

2)

Po zrobieniu powyższego, czyli takim ustawieniu i wygenerowaniu mapy, niestety program mi się wyłączał

Tutaj nie mam pewności, ale udało mi się znaleźć taką zależność: wyłączenie programu następowała po użyciu skrola myszki

Gdy wygenerowałem sobie mapkę, przesuwałem ją / powiększałem, ale bez użycia pokrętła myszki, to wszystko się udało i zadziałało

• 0

Panowie, posiadam Solix g2 msi+ z softem v3.5000 i mam następująca zagwostke:

jak mam mapę zrobiona w autochart, to ona nie jest ona widoczna na całym ekranie, tylko jest widoczna jej część (np. dana część jeziora, a inna jakby nie było dla niej zrobionej mapy). Dopiero po najechaniu tam kursorem i odczekaniu chwili, ta inna część staje się widoczna, ale wtedy znika inny fragment. W skrócie: nie da się obejrzeć całej mamy autochart na raz

Czy taki temat jest Wam znany?

Mam kartę zero line i navionics. Próbowałem wyjmowac karte navionics, zamieniać je miejscami, w ustawieniach przywrocic standardowe ustawienia fabryczne. Nic nie pomogło.

Może Wy wiecie jak to rozwiazac ? :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Kolego co prawda mam helixa 10g2n i mam ta sama sytuację. Sam się nad tym zastanawiałem j nie doszedłem do odpowiedzi.

• 0

Kolego co prawda mam helixa 10g2n i mam ta sama sytuację. Sam się nad tym zastanawiałem j nie doszedłem do odpowiedzi.

Też szukalem, pytalem itd. i nie znalazłem.

Dzięki pomocy kolegi Maciej_K mam Autochart Pro i to jest aktualnie dla mnie sposobem

Może w przyszłości ktoś jeszcze znajdzie rozwiązanie:)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Edytowane przez SzymusS

• 0

Siema chłopaki :) pacjent helix 9 si mega

slot 1 wrzucona była karta 32 sd slot 2 karta zeroline

podczas pływania był aktywny autochart live

na kartę 32gb były nagrywane logi nagrania nie dłuższe niż 1h a wręcz 30 min - jak polecał Maciej) 

aha i wgrany najnowszy soft ze strony humminbirda.

niestety na wodzie nie sprawdzałem jak się nagrywa, dopiero w domu okazało się, że nie nagrywało się SI czemu nie mam pojęcia :/ ktoś coś wie w temacie ??

po odpaleniu w programie nie ma wogóle SI natomiast jak wchodzę na echo na 2 nagraniach włącza się pasek jednego 1cm obrazu SI po czym staje i już dalej tylko czarne tło. 

:angry:  :angry:  :angry:  :angry:  :angry:  :angry:  :angry:  :blink:  :blink:  :blink:

Edytowane przez dziubas123

• 0

Witam. Próbowałem znaleźć odpowiedź w temacie, ale bezskutecznie.

Chciałbym przerzucić mapy z jednej karty Zero Lines na drugą (czystą), tak by na obu mieć to samo. Co muszę zrobić by uzyskać porządany efekt?

Pytam, zanim sam będę próbował, tak chyba bezpieczniej [emoji1]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Witam. Próbowałem znaleźć odpowiedź w temacie, ale bezskutecznie.

Chciałbym przerzucić mapy z jednej karty Zero Lines na drugą (czystą), tak by na obu mieć to samo. Co muszę zrobić by uzyskać porządany efekt?

Pytam, zanim sam będę próbował, tak chyba bezpieczniej [emoji1]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

skopiować z A do B zawartość folderu Lkmaster.

• 0

Pliki z rozszerzeniem *.acu z folderu ACDATA.

Skutecznie znalazłem

http://jerkbait.pl/topic/60627-mapy-batymetryczne-humminbird-autochart-wymiana-map/?p=2189620

To też. Btw. Piotrze, czy .acu jest plikiem nieedytowalnym przez sonar po zmianie głębokości i pływaniu po tych samych obszarach ? One są ostateczne w tym sensie?

• 0

To też. Btw. Piotrze, czy .acu jest plikiem nieedytowalnym przez sonar po zmianie głębokości i pływaniu po tych samych obszarach ? One są ostateczne w tym sensie?

Każdy zapis to plik z datą i nr zapisu.

Edytowanie to tylko w programie AC.

Pływanie po tym samym obszarze uaktulnia mapę, ale tylko w pewnym zakresie.

Jak miałem dziurę kiedyś bo przetwonik byl w powietrzu to nie szło jej poprawić jednym przepłynięciem, musiał bym chyba z kilkanaście razy przepłynąć po tej samej trasie.

Ostatecznie usunąłem pliki z dziurą.

Tu masz nazwy plików.

post-51341-0-68305000-1590677134_thumb.png

Po włożeniu karty do komputera i uruchomieniu AC, program automatycznie (chyba) tworzy na podstawie *.acu pliki *.acd

post-51341-0-71299700-1590677433_thumb.png

Dawno tego nie robiłem i piszę z pamięci. Przy przenoszeniu się na nowy laptop zapomniałem zwolnic licencję a jeszcze nie napisałem do HB z prośbą o reset. 

• 0

Każdy zapis to plik z datą i nr zapisu.

Edytowanie to tylko w programie AC.

Pływanie po tym samym obszarze uaktulnia mapę, ale tylko w pewnym zakresie.

Jak miałem dziurę kiedyś bo przetwonik byl w powietrzu to nie szło jej poprawić jednym przepłynięciem, musiał bym chyba z kilkanaście razy przepłynąć po tej samej trasie.

Ostatecznie usunąłem pliki z dziurą.

Tu masz nazwy plików.

attachicon.gif acu.png

Po włożeniu karty do komputera i uruchomieniu AC, program automatycznie (chyba) tworzy na podstawie *.acu pliki *.acd

attachicon.gif acu2.png

Dawno tego nie robiłem i piszę z pamięci. Przy przenoszeniu się na nowy laptop zapomniałem zwolnic licencję a jeszcze nie napisałem do HB z prośbą o reset. 

Czyli .acu pływany na wodzie jeszcze raz tej samej, z innym poziomem nie jest modyfikowany? Jest tylko do odczytu?

• 0

Fajnie, że się udało

To sprawdzone rozwiązanie, ja w ten sposób miałem pierwsze swoje mapy batymetryczne do hb, bez głębokości, ale pliki .ht można było wyedytować sobie w echu, by było łatwiej to zinterpretować. 

ZL jest preinstalowana, więc może z przyczyn systemowych nie działa to tak jak na czystej karcie?

Witam ponownie,

W tzw międzyczasie pozwoliłem sobie zgłosić problem do HB. Opisałem im dokładnie co i jak z tymi "shorelines" i oczywiście początkowo dyskusja z nimi  szła w kierunku "klient nie potrafi", później, gdy okazało się że jednak potrafił przyszła odpowiedź, że "tak miało być", tzn wyświetlanie linii brzegowej nie miało służyć do wyświetlania linii brzegowej. Ostatecznie w najnowszej wersji softu dla HELIX 7 (tzn na ten moment 2.28) zrobili jak trzeba i linie brzegowe utworzone w AC PRO wyświetlają się (przy okazji naprawili kilka innych drobiazgów, które też im zgłosiłem, jak np "track" był zawsze pokazywany jako czarna linia bez względu na ustawienia koloru.....

Na tym dobrych wieści koniec, bowiem kilka dni po opublikowaniu aktualizacja została zdjęta (cenzura ;) ) i od dwóch przeszło tygodni wyświetla się jedynie informacja, że aktualizacja jest przejściowo niedostępna i proszą o cierpliwość.

Zapewne jakiś gruby błąd wyszedł po tym opublikowaniu ale trzeba mieć nadzieję, że co naprawili to już nie popsują. Jeśli mam rację, to nie będzie już potrzeby konwertowania "ACD to TRACK" żeby mieć aktualną linię brzegową.

Pozdrawiam wszystkich

Mariusz.   

• Like 1

• 0

Witam ponownie,

W tzw międzyczasie pozwoliłem sobie zgłosić problem do HB. Opisałem im dokładnie co i jak z tymi "shorelines" i oczywiście początkowo dyskusja z nimi  szła w kierunku "klient nie potrafi", później, gdy okazało się że jednak potrafił przyszła odpowiedź, że "tak miało być", tzn wyświetlanie linii brzegowej nie miało służyć do wyświetlania linii brzegowej. Ostatecznie w najnowszej wersji softu dla HELIX 7 (tzn na ten moment 2.28) zrobili jak trzeba i linie brzegowe utworzone w AC PRO wyświetlają się (przy okazji naprawili kilka innych drobiazgów, które też im zgłosiłem, jak np "track" był zawsze pokazywany jako czarna linia bez względu na ustawienia koloru.....

Na tym dobrych wieści koniec, bowiem kilka dni po opublikowaniu aktualizacja została zdjęta (cenzura ;) ) i od dwóch przeszło tygodni wyświetla się jedynie informacja, że aktualizacja jest przejściowo niedostępna i proszą o cierpliwość.

Zapewne jakiś gruby błąd wyszedł po tym opublikowaniu ale trzeba mieć nadzieję, że co naprawili to już nie popsują. Jeśli mam rację, to nie będzie już potrzeby konwertowania "ACD to TRACK" żeby mieć aktualną linię brzegową.

Pozdrawiam wszystkich

Mariusz.   

Fajnie, że zapodajesz informacje zwrotne- ku dobru ogółu. 

Natomiast co do meritum- to dobre firmware ostatni jest rzadkością- garmin kaleczy kilkukrotnie swoje - po wprowadzeniu trybu perspektywy w Livescope, Lowrance jak to Lowrance- w tym roku o dziwo nie było więszych krzaków- owszem, pojawiały się problemy z działaniem ss3d, ew czytaniem map at5, ale ponowne upnięcie softem z karty na ogół pomagało. Wcześniej bywało kabaretowo- niesprawdzony soft krążył po ludziach nie ze stuffu Navico, zdarzyło się zniszczenie kilku modułów SS3D po updacie, znikanie felernych wersji z serwerów Navico po kilku dniach...

Nie wiem, czy to programiści z Azji nie ogarynaja, czy przyczyna jest inna, w każdym razie dobry, stabilny soft wnoszący coś dobrego- to nie jest wcale takie częste. 

• 0

Fajnie, że zapodajesz informacje zwrotne- ku dobru ogółu. 

Natomiast co do meritum- to dobre firmware ostatni jest rzadkością- garmin kaleczy kilkukrotnie swoje - po wprowadzeniu trybu perspektywy w Livescope, Lowrance jak to Lowrance- w tym roku o dziwo nie było więszych krzaków- owszem, pojawiały się problemy z działaniem ss3d, ew czytaniem map at5, ale ponowne upnięcie softem z karty na ogół pomagało. Wcześniej bywało kabaretowo- niesprawdzony soft krążył po ludziach nie ze stuffu Navico, zdarzyło się zniszczenie kilku modułów SS3D po updacie, znikanie felernych wersji z serwerów Navico po kilku dniach...

Nie wiem, czy to programiści z Azji nie ogarynaja, czy przyczyna jest inna, w każdym razie dobry, stabilny soft wnoszący coś dobrego- to nie jest wcale takie częste. 

Bolesna prawda potwierdzona również w moich doświadczeniach prywatnych i zawodowych.

I tak też jest tym razem. Pośpieszyłem się z aplikacją 2.28 i...

2 problemy zgłoszone do HB:

1) Po włączeniu sondy potrafi "nie widzieć " warstwy LkMaster (co objawia się również brakiem opcji "Base layer") chociaż karta jako taka jest wykryta (wszystkie zapisy są wówczas normalnie dostępne). Obejściem jest wyjęcie i włożenie karty ZL - wszystko wraca wtedy do normy i jest spokój do następnego wyłączenia zasilania. Z HB jesteśmy na etapie "klient nie potrafi", tzn wyjaśniono mi że aby Opcja base layer była dostępna muszę włożyć kartę ZL ;). Przegenerowałem w Auto Chart Pro zawartość AC 2 dni temu i od tamtej pory problem się nie pojawił. Być może to jest rozwiązanie ale trzeba więcej czasu aby to potwierdzić.

2) normalnie jeśli zapodamy do sondy kartę SD z firmware w wersji identycznej jak ta na sondzie pokaże się info, że nie ma co aktualizować. Była to forma potwierdzenia że update się wykonał. Tym razem jest błąd z informacją o nieprawidłowym pliku (prawdopodobnie to jest przyczyną "zdjęcia" aktualizacji ze strony. Czekam na info z HB na ten temat

Pozdrawiam

Mariusz