Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kopia bezpieczeństwa danych to podstawa, nie ma co się bać. Pliki AC live są sygnowane w taki sposób po rozpoczęci nagrania, że nie podmienisz ich , a dodasz do zbioru. 

A tu się mylisz, wymieniałem się z kolegą plikami i traf chciał że dwa miały taką samą nazwę. 

Zmieniałem na inna i dostały dodane.

Także ostrożnie z kopiowaniem i próbą nadpisania.

• 0

Witam Koleżanki oraz Kolegów.

Czy może udało się komuś podpiąć ortofotomapę geoportalu do Geoxa viewer 2.5.0.7493? Byłaby to ciekawa alternatywa dla Sas Planet, który wiadomo skąd pochodzi.

Jest mnóstwo materiałów i przykładów ze starszych wersji Geoxy, gdzie bylo to stosunkowo proste.

W Sas Planet udało się podpiąć ortofotomapę poprzez WMS i efekt jest naprawdę niesamowity. Gra warta świeczki. Na zdjęciu porównanie tego samego fragmentu na google map oraz na ortofotomapie. Nie dość, że ilość szczegółów jest o wiele większa to jeszcze GM mapa pochodzi z 2014 ortofotomapa z 2022!

Pozdrawiam

Mariusz. 1f638f3d5e7bfe9c8526319434464ea1.jpg6c9f6bba225cc0418b4fe59f7a908595.jpg59aabacd46cf79e8cad7778165b7a2a7.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• 0

Ładnie to wychodzi.  Ja walczę z jakością plików IMG bo niestety nie ma lekko tutaj i nie mogę wygenerować dobrej jakości obrazu mozaiki dna- ale pochodzącej z plików od Lowrance i wyeksportowanej jako KML czy tam png. Autochart nie pozwala na szaleństwa. 

• 0

Ładnie to wychodzi.  Ja walczę z jakością plików IMG bo niestety nie ma lekko tutaj i nie mogę wygenerować dobrej jakości obrazu mozaiki dna- ale pochodzącej z plików od Lowrance i wyeksportowanej jako KML czy tam png. Autochart nie pozwala na szaleństwa. 

Zdjęcia nie oddają w pełni efektu - zostały mocno zredukowane podczas wklejania.

Jeśli chodzi o warstwę IMG, z moich obserwacji wynika, że granica jego możliwości leży gdzieś pomiędzy 30 a 40 MB. Plik ok 30MB jeszcze da się przegenerować ale przy 37 już wymięka i nic się nie generuje.

Korzystasz z formatu PNG. W porównaniu do JPG jakość będzie zauważalnie lepsza ale plik jest ok 7 razy większy, niż np odpowiadający mu JPG. Kosztem nieco mniejszej zdolności odzwierciedlania szczegółów można mieć znacznie mniejszy plik, co może oznaczać większe pole manewru przy generowaniu IMG w AC. 

Może warto sprawdzić ten wariant ( o ile już tego nie sprawdzałeś ;) )

Pzdr,

Mariusz

• 0

Witam serdecznie, mam pytanie do bardziej zorientowanych. Używam Helix 10 G3N, jakiś czas temu dokupiłem sobie mapy Navionics i przez jakiś czas wszystko działało. Do momentu kiedy wgrałem aktualizację oprogramowania echosondy, przedostatnią. Od tego czasu, włączeniu sprzętu, operacja ładowanie wykresów przy włożonej karcie Navionics trwa niekiedy w nieskończoność. Czasem zdarza się, nie mam pojęcia w jakich okolicznościach, że zaskoczy i pokaże nakładkę navionics razem ze zrobioną przeze mnie mapą autochart. Ma ktoś pomysł co może być powodem?. Czyżby karta się jakimś cudem uszkodziła?

z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam Sebastian

• 0

Witam serdecznie, mam pytanie do bardziej zorientowanych. Używam Helix 10 G3N, jakiś czas temu dokupiłem sobie mapy Navionics i przez jakiś czas wszystko działało. Do momentu kiedy wgrałem aktualizację oprogramowania echosondy, przedostatnią. Od tego czasu, włączeniu sprzętu, operacja ładowanie wykresów przy włożonej karcie Navionics trwa niekiedy w nieskończoność. Czasem zdarza się, nie mam pojęcia w jakich okolicznościach, że zaskoczy i pokaże nakładkę navionics razem ze zrobioną przeze mnie mapą autochart. Ma ktoś pomysł co może być powodem?. Czyżby karta się jakimś cudem uszkodziła?

z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam Sebastian

Pobierz dane Navionisc chartinstallerem jeszcze raz, update nowe wgraj- wyszło kilka dni temu, może to pomoże. 

• Like 1

• 0

mam mapę swojego zbiornika zrobioną w Reefmaster w wersji na Simrada'a oraz na apk LocucMap na androida w formacie *.sqlitedb.

Teraz przesiadam się na solixa i chciałbym skorzystać z tej samej mapy. Czy jest to możliwe? jeżeli tak to chętnie skorzystam z pomocy, oczywiście niekoniecznie darmowej.

Mapę zrobiłem sam na podstawie logów z Lowrance. Mam do dyspozycji RM i map2map.

• Like 1