Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zabawy Autochartem w mapę sprzed zalania. Przy okazji widać jedną korzyść z użycia oprogramowania do tworzenia map na PC- mapa jest widoczna w całości, co dla nawigacji ma niebagatelne znaczenie. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witajcie dobrzy Ludzie.

Początkującym jestem użytkownikiem Helix 7 CHIRP MEGA DI GPS G3 więc proszę o wyrozumiałość.
Mam następujące pytanie:
- czy na efektywność (szerokość zapisanego obrazowania) tworzenia map na AC ma wpływ ustawienia echa?
A dokładnie, czy mają znaczenie/wpływ takie parametry:
​- ustawienia sonaru bocznego: zasięg, częstotliwość,
- inne ustawienia sonaru nie wymienione powyżej, 
- prędkość łodzi lub inne

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Paweł

Połączone z istniejącym wątkiem
Edytowane przez Jano

• 0

Witajcie dobrzy Ludzie.

Początkującym jestem użytkownikiem Helix 7 CHIRP MEGA DI GPS G3 więc proszę o wyrozumiałość.

Mam następujące pytanie:

- czy na efektywność (szerokość zapisanego obrazowania) tworzenia map na AC ma wpływ ustawienia echa?

A dokładnie, czy mają znaczenie/wpływ takie parametry:

​- ustawienia sonaru bocznego: zasięg, częstotliwość,

- inne ustawienia sonaru nie wymienione powyżej, 

- prędkość łodzi lub inne

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam Paweł

Kolego, tu jest wątek o mapach w HB, pisz tutaj, nie rozdrabniaj postów. Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP - Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

Na skróty- nie, nie mają nań wpływ nastawy - jeśli chodzi o interpolację na boki nakładki LiveAutochart , prędkość- wiadomo- jak pływasz w ślizgu, twoja mapa będzie mniej dokładna. W sumie, dla dokładności mapy ważne jest co innego- źródło danych GPS blisko przetwornika. 

Nie ma na rynku wędkarskim urządzeń, które tworzą mapy głębokości bazując na danych z sonaru bocznego. Jest jeden przetwornik, który to potrafi w teorii, ale to nie ten brand, i nie na wodzie a na komputerze z użyciem specjalistycznego oprogramowania, z zebranych danych uwzględniających wychyły jednostki( Pitch/Roll) i nie tylko te. Twój model ekranu to DI jest? Wtedy nie ma o co pytać @ sonar boczny...

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dziękuję za odpowiedz. 
Jeszcze tylko jedno wyjaśnienie,krótkie pytanie i dalej będę pytał na wskazanym przez Pana wątku.

Moje pytanie dotyczyło map tworzonych na echosondzie, a nie jak Pan mógł zrozumieć tych widocznych na oprogramowaniu Humminbird Autochart PRO.

"
Twój model ekranu to DI jest?" - nie rozumiem tego pytania.

Paweł

• 0

Dziękuję za odpowiedz. 

Jeszcze tylko jedno wyjaśnienie,krótkie pytanie i dalej będę pytał na wskazanym przez Pana wątku.

Moje pytanie dotyczyło map tworzonych na echosondzie, a nie jak Pan mógł zrozumieć tych widocznych na oprogramowaniu Humminbird Autochart PRO.

"Twój model ekranu to DI jest?" - nie rozumiem tego pytania.

Paweł

Nie wiem na ile wątek o Liveautochart jest potrzebny jako osobny, tam piszą koledzy, ja - także o liveautochart ,karcie zerolines, itp. 

Helix DI nie ma sonaru bocznego. W oznaczeniu modelu z takowym - jest SI, MSI, MSI+

• 0

Jestem początkujący użytkownikiem Helix-a CHIRP MEGA DI GPS G3 więc proszę o wyrozumiałość.

Powyżej został wskazany sposób na "zrobienie" linii  brzegowej przy użyciu jak dobrze zrozumiałem programu Humminbird AutoChart Pro i karty Zero Line. Nie mam takiego oprogramowania  (kartę ZL posiadam) i wyczytałem że są trudności z przeniesieniem utworzonych plików na kartę ZL, ale znalazłem w necie poniższy sposób na stworzenie linii brzegowej:

https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/05/tranfer-waypointow-pomiedzy.html

i mam pytania dotyczące powyższej metody:

- Czy warto iść tą metodą dla sporządzenia własnych linii brzegowych,

- gdzie zostanie zapisana powstała w ten sposób ścieżka (linia brzegowa)? Czy w wewnętrznej pamieci Helix-a czy na karcie ZL.

Dzięki za wskazówki.  Pozdrawiam Paweł.

• 0

Jestem początkujący użytkownikiem Helix-a CHIRP MEGA DI GPS G3 więc proszę o wyrozumiałość.

Powyżej został wskazany sposób na "zrobienie" linii  brzegowej przy użyciu jak dobrze zrozumiałem programu Humminbird AutoChart Pro i karty Zero Line. Nie mam takiego oprogramowania  (kartę ZL posiadam) i wyczytałem że są trudności z przeniesieniem utworzonych plików na kartę ZL, ale znalazłem w necie poniższy sposób na stworzenie linii brzegowej:

https://sonaryimapy.blogspot.com/2021/05/tranfer-waypointow-pomiedzy.html

i mam pytania dotyczące powyższej metody:

- Czy warto iść tą metodą dla sporządzenia własnych linii brzegowych,

- gdzie zostanie zapisana powstała w ten sposób ścieżka (linia brzegowa)? Czy w wewnętrznej pamieci Helix-a czy na karcie ZL.

Dzięki za wskazówki.  Pozdrawiam Paweł.

Czyli nie ma sensu wchodzić w temat sonaru bocznego, bo go nie masz u siebie. 

Jak nie masz linii brzegowej na swej karcie zerolines- to nie masz innego wyjścia, tylko narysować z ręki, z Earth, zapisać odpowiednio i wrzucić na kartę zero do utworzonego folderu MATRIX. Wtedy wkładasz kartę zero lub inną z tym MATRIX i shoreline do włączonego echa, następuje pytanie o zaimportowanie ścieżki, wtedy linia brzegowa, mająca postać tracka- zostaje zaimportowana do pamięci wewnętrznej echa. 

A co do bloga, to tak, zrobiłem ten materiał, bo pomagałem kilku forumowiczom w tej sprawie, ale wolę dać wędki do ręki, a nie rybę. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Czyli nie ma sensu wchodzić w temat sonaru bocznego, bo go nie masz u siebie. 

Jak nie masz linii brzegowej na swej karcie zerolines- to nie masz innego wyjścia, tylko narysować z ręki, z Earth, zapisać odpowiednio i wrzucić na kartę zero do utworzonego folderu MATRIX. Wtedy wkładasz kartę zero lub inną z tym MATRIX i shoreline do włączonego echa, następuje pytanie o zaimportowanie ścieżki, wtedy linia brzegowa, mająca postać tracka- zostaje zaimportowana do pamięci wewnętrznej echa. 

A co do bloga, to tak, zrobiłem ten materiał, bo pomagałem kilku forumowiczom w tej sprawie, ale wolę dać wędki do ręki, a nie rybę. 

Przepraszam,  wskazałem niewłaściwy model jaki posiadam HB prawidłowa nazwa: HELIX 7 CHIRP MSI GPS G3

Dziękuje za wskazówki co do tworzenia linii bocznej. Jutro będę walczył z tematem. Z mojego pytania wynika podwójna korzyść: dostałem informacje i poznałem pana głos.  ;) 

Pozdrawiam Paweł

• 0

Przepraszam,  wskazałem niewłaściwy model jaki posiadam HB prawidłowa nazwa: HELIX 7 CHIRP MSI GPS G3

Dziękuje za wskazówki co do tworzenia linii bocznej. Jutro będę walczył z tematem. Z mojego pytania wynika podwójna korzyść: dostałem informacje i poznałem pana głos.  ;) 

Pozdrawiam Paweł

No to masz normalne echo z sonarem bocznym, ale do map nie wniesie to za wiele overall. Pamiętaj, że można wyedytować sobie kolory i styl tej linii brzegowej w ekranie, tak jak to pokazałem w materiale. Kartę zerolines masz już?

• 0

No to masz normalne echo z sonarem bocznym, ale do map nie wniesie to za wiele overall. Pamiętaj, że można wyedytować sobie kolory i styl tej linii brzegowej w ekranie, tak jak to pokazałem w materiale. Kartę zerolines masz już?

Tak mam kartę ZL.

Dzięki Pana wskazówką zrobiłem dzisiaj z powodzeniem kilka shoreline zbiorników zaporowych w wojew. świętokrzyskim. Super sprawa.

​Dziękuję i pozdrawiam Paweł.

• 0

Tak mam kartę ZL.

Dzięki Pana wskazówką zrobiłem dzisiaj z powodzeniem kilka shoreline zbiorników zaporowych w wojew. świętokrzyskim. Super sprawa.

​Dziękuję i pozdrawiam Paweł.

Czyli wędka działa ;)

Powodzenia, pływaj gęsto, wynik będą. w mapowaniu. Nagrywaj logi sonaru, można to robić w 7mce jednocześnie z mapowaniem live. Ja dziś pływałem, zrobiłem kolejną wodę mapą struktury dna jednego z niezamarzniętych jezior. 

Btw, tu sobie nie pan-ujemy. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Per Pan to z szacunku dla Twojej osoby i wiedzy.
Nie musiałem się tak zwracać tym bardziej, że mam 63 wiosen na karku, ale mam wielki szacunek dla osób, które dużo znaczą.

Jeszcze jedna mała prośba. Jak to mam rozumieć: "Nagrywaj logi sonaru, można to robić w 7mce jednocześnie z mapowaniem live". Czy dla nagrywania logów mam wykonać dodatkowe czynności (ustawienia)?

Pozdrawiam Paweł

• 0

Paweł, aktywuj widok zrzutu i nagrywania. Karta pamięci dowolna albo zerolines. Wtedy w tym widoku uruchamiasz nagrywanie. U mnie na kanale pokazałem jak to zrobić. Zapisując logi sonaru zyskujesz możliwość edycji danych  w przyszłości w programie i to nie tylko w programie Autochart. Istnieje nadal darmowa wersja Reefmastera 1.6, którą wygenerujesz sobie np widok 3d na kompa, czy naklejkę na google earth do pooglądania w domu. Do tego mając logi sonaru możesz przejrzeć je na kompie i zobaczyć co pływa w twej wodzie. Służy do tego darmowy programik HumViewer, który również demonstrowałem na kanale sonary i mapy. 

• 0

Paweł, aktywuj widok zrzutu i nagrywania. Karta pamięci dowolna albo zerolines. Wtedy w tym widoku uruchamiasz nagrywanie. U mnie na kanale pokazałem jak to zrobić. Zapisując logi sonaru zyskujesz możliwość edycji danych  w przyszłości w programie i to nie tylko w programie Autochart. Istnieje nadal darmowa wersja Reefmastera 1.6, którą wygenerujesz sobie np widok 3d na kompa, czy naklejkę na google earth do pooglądania w domu. Do tego mając logi sonaru możesz przejrzeć je na kompie i zobaczyć co pływa w twej wodzie. Służy do tego darmowy programik HumViewer, który również demonstrowałem na kanale sonary i mapy. 

Dziękuje Maćku.

Rozpocząłem subskrypcje Twojego kanału na YT i  zapoznawanie się z znajdującymi tam materiałami,  ale już dziś (zapewne nie tylko ja) proszę o kolejne filmy.

Pozdrawiam Paweł.

• 0

Niestety, nie mam współczesnego HB na pokładzie, mój Helix to 1gen ,więc mało użyteczny poza jakimiś podstawkami obsługi to odnośnie nowych filmów. Mam jakieś pomysły, ale teraz raczej sezon martwy, choć udało mi się logów wczoraj pozbierać i zrobić mapkę struktury dna jednej z moich wód. 

Jak wena przyjdzie, to porobię coś z Autocharta na kanał a jak jeden z forumowiczów dośle mi Solixa, to zrobię porównanie z GPSmap +gt56 od Garmina- ale to jak będzie można pływać, a "zima" na to wskazuje. 

• 0

Witam, mamy z kolegą takie same echa. Czyli Helix 7gen2. Dopiero teraz kolega zapragnął mieć kartę ZL. Czy w miarę łatwo mogę skopiować mu moje zapisy? Czytałem trochę to co było napisane w 2017 roku i tam została poruszona kwestia aktualizacji. Nasze echa nie były aktualizowane. A może ktoś mógłby skopiować te moje pliki do jego karty? Prześlemy karty i chętnie jakiś załącznik procentowy czy inny wybrany przez chętnego i umiejącego.

Pozdrawiam Tomek

Edytowane przez kostom63