Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

PPM na białym ekranie, rozwinie się menu, show background map i wtedy będziesz miał podkład.

Żeby zaimportować pliki na mapę muszą być zaciągnięte jako .ACD poprzez: File-import/convert-wskazanie plików w folderze. Po komunikacie "conversation done" będziesz mógł je dodać do mapy poprzez przycisk ADD - czyli kółko z krzyżykiem w lewym górnym rogu.

• 0

No właśnie wczoraj trochę powalczyłem metoda prób i błędów i udało mi się zrobić mapkę ale niestety tylko na białym tle nie wyświetla mi linii brzegowej czym to jest spowodowane ? I jak dodać kolejny plik żeby nałożyć do zrobionej wcześniej mapki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Linię brzegową trzeba dodać. Najlepiej obrysować ją w Google Earth, ew. użyć opcji create shoreline . Niestety nie mam softu przy sobie na kompie(zdezaktywowałem przez głupotę, i nie da się go ponownie aktywować na tym co piszę kompie - nie mam dowodu zakupu, bo to prezent był) i nie mogę rozwinąć się w tej sprawie, wieczorem coś wymodzimy.

• 0

Radek, każdy soft do map ma tzw.mapę bazową: Ogólne kontury zbiorników wodnych, czasami ważniejsze drogi itp. Shoreline to linia brzegowa, która zawiera georeferencje( namiary gps) W ten sposób obramowujesz dany akwen i mapa jest bardziej dokładna. Dobrze zrobiona mapa powinna mieć dodane shoreline.

Zero-lines nie będzie miało sztucznych zbiorników wodnych(zaporówek). Można do dystrybutora/HB zgłosić że są braki, może kiedyś zrobią upgrade.

• 0

No ok pobawie sie z tym czyli musze wejsc w ten program Google Earth Pro? I tam sie pobawic z tym?

A jeszcze jedno nie daje mi spokoju : jak uzupelniac mape danymi bo kiedy ja robie to zawsze pokazuje mi sie tylko jeden plik do wyboru nie moge naniesc ich kiolka odrazu czy musze to robic po kolei zamykac i otwierac nowy plik czy jak?

• 0

No Ok to mam już jakieś rozwiązanie spróbuje się dzisiaj pobawić bo ostatnio kiepsko z czasem

A jeszcze pytanie odnośnie głębokości jak zrobić żeby ma mapce się pojawiała niby są do góry jakieś ikonki ale żadna nie pokazuje

• 0

Ppm, wybierasz depth labels,izobaths,siatkę

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

A tak btw, to polecam poklikać sobie w opcjach, generalnych ustawieniach. Tam jest cały warsztat. Duża pomoc jest na forach amerykańskich, niestety u nas poza jb. nie widziałem aby ktoś dzielił się wiedzą.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

No właśnie o to chodzi ze poza tym forum i filmikiem Normarku to jest ogółem bida wielka dlatego przepraszam ze tak zawracam gitarę ale tylko tu się czegoś dowiem i dziękuje ze są tacy ludzie jak Ty [emoji3]

Ogółem klikam sobie różne rzeczy tylko ze tak naprawdę to programem bawiłem się kilka razy

• 0

Witam ponownie :)

Zrobilem sobie mapke wszystko ladnie pieknie ale ni uja nie moge jej zapisac ?

Ta ikona LakeMaster update w ogole mi sie nie podswietla (bo o niej chyba mowa jezeli sie nie myle)

Czy ktos wie co jest nie tak?

Edytowane przez lamiglas87

• 0

Troche nie bardzo zumiiem? To co ze wina komputera? 

Konkretnie windowsa 7 i jednego z jego plików systemowych, bodajże usługi WMI, znajomy mi to ogarnął, : https://support.quest.com/vworkspace/kb/88861

Jeżeli to nie wina systemu - nie wiem jak to ugryźć za bardzo.

Zamierzam kupić AC + Zline, ale jak czytam jakie problemy mają koledzy to mnie wątpliwości nachodzą... :blink:

Widzisz, jeżeli masz sprzęt od HB i chcesz mieć funkcjonalne mapy w echu, to jest w twej lokalizacji jedyne wyjście. Północ Polski jest częściowo zrobiona na kartach Nawionicsa, natomiast większość kraju nie, i tu jest problem dla dłubaczy. AC nie jest ideałem - zwłaszcza w kwestii "user friendly",  - porównując do Reefmastera, ale to jedyny program, który da ci mapę działającą w echu HB.

Kończę powoli rok szkolny i jak sprawy zawodowe dopnę, postaram się ruszyć z filmowymi tutorialami z tym softem.

• Like 1

• 0

Ja też nie mam mapy bazowej na pierwszym ekranie po uruchomieniu, jako bacground map ustawiłem w general settings openstreet map czy jakoś tak. Widok mapy mam dopiero po włączeniu go ppm na siatce do mapowania. Poza tym mogę exportować na zero line. Jak pisałem wcześniej uruchamiałem sam plik skonwertowany już na acd.. poprzez dwuklik myszą i wtedy ładował się track na mapie do której dodawałem kolejne i mogłem updatować kartę.

• 0

Spróbuje Macieju zrobić jak piszesz bo już mi ręce opadają czuje się bezsilny . A ja zrobiłem narazie jak radziłeś z tym shoreline z tego linku co podałeś i jest Ok ale niestety nie mogę zapisać utworzonej mapy