Skocz do zawartości
  • 0

Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP

swedish

Pytanie

Witam myślę ,że przydałoby się wspólnie zabrać za mapy batymetryczne naszych wód.Osobiście używam programu AutoChart Humminbirda i powoli zbieramy z kolegami po kiju coraz więcej danych.Myślimy o stworzeniu np. jakiegoś serwera by można było wymieniać się swoimi danymi z AC.Posiadamy już mapy kilku jezior wielkopolski a zależy nam na stworzeniu jak największej bazy dla osób używających Autocharta. Co sądzicie o tym pomyśle ?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U nas mamy dwa lata gwarancji z urzędu, tam dostaniesz rok.

Karty też padają, trzeba robić kopie, szkoda aby tyle pracy poszło na marne.

Ja kupiłem na miejscu, jak padnie to sklep się będzie bujał z wymianą, a nie ja.

A używam intensywnie.

to jak karta padnie po okresie gwarancji to do ponownej możliwości zapisywania mapy trzeba kupić nową kartę ZeroLine? czy można skopiować wsad który spowoduje że po wgraniu go na swoją kartę będę mogł twożyć mapy.?

I najważniejsze chyba pytanie :  Wszędzie do sprzedaży są karty SD a w Helixa wchodzi tylko microSD. Czy ZeroLine jest microSD z Adapterem.

• 0

Już zadałem pytanie sugerujące. Kwestia potwierdzenia przez sprzedawce.

Poczytaj o różnicach, już nie pamiętam dokładnie, ale możesz nie mieć na mapie twardości dna, roślinności czy możliwości programowania I-Pilot MinnKota.

Zadaj sobie pytanie czy to będzie Ci w przyszłości potrzebne....?

Ja zachorowałem na I-Pilot, szukam teraz lekarza i dobrego leku, jak nie znajdę kieszeń zaboli... ;)  :D

• 0

to jak karta padnie po okresie gwarancji to do ponownej możliwości zapisywania mapy trzeba kupić nową kartę ZeroLine? czy można skopiować wsad który spowoduje że po wgraniu go na swoją kartę będę mogł twożyć mapy.?

I najważniejsze chyba pytanie :  Wszędzie do sprzedaży są karty SD a w Helixa wchodzi tylko microSD. Czy ZeroLine jest microSD z Adapterem.

Możesz skopiować folder AC  z karty zero lines, tam są zapisywane skonwertowane przez echo pliki. Tak zrozumiałem po lekturze forum USA . Podstawą są logi. Zapisane w bezpiecznym miejscu....

Po awarii karty sd, nieumiejętnym jej użyciu(formatowanie, usunięcie plików źródłowych) nadpiszą ci zawartość podstawową w USA za opłatą oczywiście.

Tak, Zlines jest z  jest z adapterem.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Tak micro z adapterem i etui na 4 karty.

• 0

jak nie znajdę kieszeń zaboli... ;)  :D

Chwile będzie bolało. przełknie sie jakoś te 3-4tyś za silnik minna

Dobrze że ja jeszcze na to nie choruję. Może jak kiedyś by się udało dostać do zawodowego wędkarstwa to będę myślał.

Podstawą są logi. Zapisane w bezpiecznym miejscu....

Po awarii karty sd, nieumiejętnym jej użyciu(formatowanie, usunięcie plików źródłowych) nadpiszą ci zawartość podstawową w USA za opłatą oczywiście.

Logi tzn.?

Pliki startowe do wykrycia tylko przez echo HM powodujące wykrycie karty i zapisu na karcie SD a nie w pamięci wewnętrznej echa?

• 0

Możesz skopiować folder AC  z karty zero lines, tam są zapisywane skonwertowane przez echo pliki. Tak zrozumiałem po lekturze forum USA . Podstawą są logi. Zapisane w bezpiecznym miejscu....

Logi z echa są w ACDATA. w AC są z programu AuroChart.

Nie wolno usuwać folderów AC i LkMaster (te dwa foldery już miałem na karcie nowej)

Echo utworzyło jeszcze ACDATA i BT.

• 0

Chwile będzie bolało. przełknie sie jakoś te 3-4tyś za silnik minna

Dobrze że ja jeszcze na to nie choruję. Może jak kiedyś by się udało dostać do zawodowego wędkarstwa to będę myślał

Ja na to choruję http://www.szczupak.pl/minn-kota-ulterra-80-i-pilot-us2-i83.html  B)

Gdzie ja do zawodowstwa, bardziej do gadżeciarstwa  :P

• 0

Ja na to choruję http://www.szczupak.pl/minn-kota-ulterra-80-i-pilot-us2-i83.html  B)

Gdzie ja do zawodowstwa, bardziej do gadżeciarstwa  :P

o ja p.....e . Nie myślałem że aż tyle to kosztuje.

Sorry wole "Wiosła" zwane Osapian 55 i sam sobie łódkę przestawię.

• 0

Logi z echa są w ACDATA. w AC są z programu AuroChart.

Nie wolno usuwać folderów AC i LkMaster (te dwa foldery już miałem na karcie nowej)

Echo utworzyło jeszcze ACDATA i BT.

AC bezpieczniej rename-ować numerem kolejnym, soft wytworzy nowy folder AC, nie stracisz starego.

• 0

Koledzy a czy może być ze przez jakiś błąd karty program nie chce mi zapisać mapy na niej . Bo po włożeniu karty zerolines w slot w komputerze pokazuje mi błąd karty i opcje "skanuj i napraw zalecane" aczkolwiek boje się tego zrobić bo nie wiem czy mi czegoś nie pousuwa? Co radzicie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez lamiglas87

• 0

Nie naprawiaj,

Wejdź na kartę i załóż jakiś folder lub plik, potem usuń, to sprawdzi czy jest OK.

Nigdy nie wyjmuj kart jak jej używasz, zawsze korzystaj z systemowego "Bezpieczne usuwanie sprzętu i wysuwanie nośników".

A echo wyłączaj przed wyjęciem karty.

Wkładać możesz na włączonym.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

Navionics to nie jest czasem karta? Trzeba w ustawieniach menu mapy, warstwy, mapa bazowa, wybrać  odpowiednie ustawienie. AC nie ma z nią nic wspólnego.

Zanim kupisz Navionisca, sprawdź, czy twoje docelowe wody są zrobione, ponoć coś z północnej Polski jest, reszta praktycznie nie istnieje.

AC, karta Zero Lines nie da ci gotowych map, musisz je zrobić sam, ew. dogadać się z kimś co robi w tym temacie.

Do samego tworzenia i bawienia się mapami w domu są tańsze rozwiązania, niestety nie przeniesiesz ich na echo.

• 0

Domyslam sie ze Navionics to karta ale skoro (podobno) wbudowana mapa zyskuje po wsadzeniu Zero Lines to zastanawialem sie jak to jest z Navionicsem (mam dwa sloty).

Zainstalowalem sobie na tablecie darmowego Navionicsa trekingowego i jezeli Boat jest podobnie szczegolowy to Zero Lines nie jest potrzebna - lepiej byc nie musi.

Wody potrzebne mi sa - sprawdziłem na stronie Navionics.

Wiem że ZL nie da mi map. Ale tam gdzie ewentualnie Navionics mi nie ogarnie lub bedzie malo dokladny przyda sie ZL z AC.

Szkoda ze Hm nie ma darmowych map jak Lowrance... ale za to SI z 1kW wyrazniejsze niz z totalscana.

Coś za coś...

Edytowane przez Stafford

• 0

Domyslam sie ze Navionics to karta ale skoro (podobno) wbudowana mapa zyskuje po wsadzeniu Zero Lines to zastanawialem sie jak to jest z Navionicsem (mam dwa sloty).

Zainstalowalem sobie na tablecie darmowego Navionicsa trekingowego i jezeli Boat jest podobnie szczegolowy to Zero Lines nie jest potrzebna - lepiej byc nie musi.

Wody potrzebne mi sa - sprawdziłem na stronie Navionics.

Wiem że ZL nie da mi map. Ale tam gdzie ewentualnie Navionics mi nie ogarnie lub bedzie malo dokladny przyda sie ZL z AC.

Szkoda ze Hm nie ma darmowych map jak Lowrance... ale za to SI z 1kW wyrazniejsze niz z totalscana.

Coś za coś...

Jakie konkretnie modele porównujesz?  Możesz opisać co i jak? Chętnie poczytamy każdą opinię.

Co do ulepszania map navico poprzez AC nie mam wiedzy, natomiast będzie to działało na zasadzie regulacji przeźroczystości jednej z warstw, którą możesz dobierać wg. potrzeb.

Zasadniczy problem map do HB polega na tym,że to echo generuje je z folderu na karcie ZL. Nie ma mapy jako pliku graficznego ani jakiegokolwiek innego skalibrowanego. Wymiana map może w tym wypadku polegać wyłącznie na wymianie plików docelowych w folderze AC na karcie ZL i tylko pomiędzy posiadaczami kart ZL - bez nich nie ma mapy w echu.

• Like 1

• 0

Mialem Simrada XSE G07 i zamienilem na Humminbirda 999. Nie mam niestety screenow z obu sond ale imho roznica w obrazowaniu SI jest duza na korzysc Hm. Czystosc obrazu, separacja małych obiektow zdecydowanie lepsza. Jak dla mnie.

Zastanawiam sie jak to jest z Navionicsem. Czy gdy kupię teraz mapy na 999 to bede mogl ich uzywac na Helix Mega gdybym kiedyc wygrał w totka? Bo jeżeli nie to chyba lepiej kupic mapy w wersji na tableta. Tańsze rozwiazanie i bardziej uniwersalne.

• 0

Urządzenia są zwykle powiązane z jakimś określonym formatem mapy. To producent urządzenia określa który format mapy będzie wspierał w swoich urządzeniach. Często jest to kilka formatów (np. Navionics + C-Map + format własny), no może z wyjątkiem Garmina który działa tylko ze swoimi mapami.