barwena1977 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Ktoś może używał wymienionej w temacie pleciugi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giepol Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Witam, też zapodałem sobie tę plecionkę w dwóch rozmiarach i pierwsze testy będą 1.05. Na oko grubość plećki do podanego ciężaru wydaje się lekko podejrzana, poza tym jest miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Znaczy sie przygruba jest? i płaska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giepol Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Czy płaska to nie widać przy śr. 0,12, ale np. 0,12 ma wytrzymałość 5,1kg a 0,17 ma 8,4kg. I średnica jest podana w mm,a wygląda ta 0,12 jak żyłka 0,12mm. Porównywałem ją z power pro 14lbs i ta 0,12 wygląda przy niej ja niteczka ( jest o połowę cieńsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Oki, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 polecam http://www.jerkbait.pl/?p=249 i http://www.jerkbait.pl/?p=56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Zastanawiam się czasem nad faktem fascynującym dla mnie: kilka lat pisania, że plecionka nie ma średnicy a mimo to ciągle ten nonsens powraca w nowych postach - walka z wiatrakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Zastanawiam się czasem nad faktem fascynującym dla mnie: kilka lat pisania, że plecionka nie ma średnicy a mimo to ciągle ten nonsens powraca w nowych postach - walka z wiatrakami? Chyba wszyscy o tym wiedzą, ale stosują prosty skrót myślowy. Bo jak inaczej porównać plecionki na naszym rynku, gdzie producenci dbają przede wszystkim o ten parametr w mm, a lbsy w ogóle ciężko uświadczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 firma pure fishing (i nie tylko) podaje od lat parametry nie tylko w systemie imperialnym ale takze w metrycznym ... ale ... brac wedkarska lubi pewne schematy i trzyma sie ich kurczowo jak rezus galezi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giepol Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Friko, myślę że, uwaga o średnicy w mm dotyczyła mojego postu więc wytłumacz mi proszę jak podać wymiar plecionki skoro sam producent podaje że średnica wynosi 0,12mm . Nie wiem ja nigdzie nie doczytałem o jakimś przeliczniku z mm na lb. A może zapodasz takowy skoro tak bardzo zirytowała Cię ta średnica.Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Używałem Spiderwire ale modelu Spiderwire Stealth Code Red Braid ale o dużo wyższych parametrach LB (100lb)Na morzu sprawdzała się lepiej niż Power Pro, mniej się skręcała, miała mniejsza średnicę a wytrzymałość wzorową. Odnosiłem wrażenie że ma mniejszy opór w wodzie niż Power Pro - przy odcinkach rzędu 300 metrów robiło to różnicę nawet przy ściąganiu samego woblera. Ale to był model red a nie EZ, więc weź to pod uwagę. Czytałem na temat tych plecionek sporo na zagranicznych forach, dokopałem się do informacji że to Berkley Whiplash Crystal z dodatkową wierzchnią warstwą. I tymi warstwami różnią się poszczególne modele. Ten twój jest chyba do dalekich rzutów. Nadal mam 1000m metrów tej plecionki na multiplikatorze Senator Penn. EZ wypróbuję pewnie w tym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Zastanawiam się czasem nad faktem fascynującym dla mnie: kilka lat pisania, że plecionka nie ma średnicy a mimo to ciągle ten nonsens powraca w nowych postach - walka z wiatrakami? Nawet uznane sklepy wędkarskie praktykują takie określenia. W ubiegłym roku kupowałem PP, w jednym ze sklepów, na trasie drogi relacji Szklarska P. - Świnoujście, gdzie na pewno znają się na rzeczy.Códzysłów wziął się stąd, że moja prośba, o plecionkę o mocy 15 lb wywołała pewną konsternację. Pani i Pan za ladą stracili, jak się post factum okazało, zupełnie orientację.Zależało mi na czasie a sklep oferował wiele, ciekawych dla oka, towarów. Poza tym, zmierzałem na swoje pierwsze spotkanie, z morskimi trociami, zawierzyłem więc wiedzy miłej Pani z obsługi i nie patrząc, co mi tam nawija (zakup na metry), oglądałem błystki lokalnych producentów.Dopiero w Międzyzdrojach zobaczyłem, że to nie 15 lb a co najwyżej 10 lub raczej nawet 8 lb .W sumie dobrze się stało, że miałem w rezerwie 20 funtową pleciugę P-Line, od Pawła Sułka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 A jak Ci się podoba ta P-LINE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 ictus napisał(a)... Ten twój jest chyba do dalekich rzutów... Do dalekich rzutów to Spiderwire Ultracast, dobra, mocna linka z trwałą powłoka na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 A jak Ci się podoba ta P-LINE? Na początku wcale mi się nie podobała. Nawinąłem na Daiwę i okazało się, że zwoje plećki, wcale nie chcą, gładko schodzić ze szpuli. Wyglądało to tak jakby nawój był nieprawidlowy. Coś stale haczyło. Przeszkadzało Czytałem gdzieś o tym wcześniej. .... w ruch poszedł lekko zużyty zmywak do garów. Taki zwykły z gąbki i klejonej jednostronnie takiej tkaniny ściernej. Oczywiście, tą ścierną właśnie stroną Trzy przeciągnięcia, po całej długości, zebrały cały meszek, znajdujący się na lince i okazało się, że jest to jedna z najlepszych plecionek, tej mocy, jakie mam obecnie w posiadaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Odświerze ten watek bo mam coś do powiedzenia na temat tej plecionki. Już przy nawijaniu na młynek na rolce zostały jej strzępki. Fakt ze linka jest bardzo cienka i rzuca się nią prawie jak zyłką ALE po pierwszym razie nad wodą to już całkiem zaczęła się strzępić na całego. Jak przypatrzeć się jej dokładnie to wydaje mi się ze jest całkiem płaska. Tak wygląda po po trzecim wyjściu nad wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 adamek, ona wygląda jak sznur konopny .Jeżeli chodzi o podawanie parametrów plecionki w mm lub w lb. to są dwie różne kwestie (IMHO). Jeżeli mówimy o średnicy.. wróć, o grubości danej plecionki to ma się ona nijak do jej wytrzymałości (chyba, że wszyscy producenci korzystaliby dokładnie z tego samego materiały produkowanego w tej samej fabryce, a różnice wynikałyby z zastosowanego splotu na który składałaby się identyczna ilość włókien - jedne sploty płaskie inne okrągłe). Wyżej wspomniana lina konopna będzie miała taką samą wytrzymałość jak np. dziesięciokrotnie cieńsza linka stalowa albo jakaś inna nylonowa(rozważania czysto teoretyczne bo nie znam rzeczywistych wytrzymałości wymienionych przeze mnie materiałów). I wyobraźmy sobie, ze to teraz trzeba nawinąć na kołowrotek. Liny konopnej wejdzie 3m a stalowej 153m - oczywiście obie będą miały taką samą wytrzymałość. I co... i gó**no. Zupełnie nie dziwi mnie nieznajomość sprawy przez sprzedawców z trasy Szklarska Poręba - Szczecin. Dla kogoś, kto przez całe życie używał systemu metrycznego mm to sprawa jasna a lbs.. jakieś czary mary. Tak samo jest z ciężarem wyrzutowym, a mocą wędziska i ugięciem etc. Sprzedawcy trzeba mówić, że chce się plecionkę o wytrzymałości xxkg i o takiej a takie długości podanej w metrach, a nie w ... sążniach, albo milach morskich lub jeszcze innych nieprzydatnych jednostkach. Podawanie cw w kijach w oz. to kolejne kuriozum i jeżeli mogę zrozumieć, zę 1oz = 28g to ile to jest 636846752/8764853599 oz???????????????? Trzeba do wędkarskiego łazić z kalkulatorem! Żeby nie było do końca nie na temat to ja mam plecionki oznaczone przez producenta jako 0,12, 0,15 i 0,17mm i spełniają moje oczekiwania . Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 WitamOdnośnie plecionek to moje zdanie jest nastepujące, jeśli chodzi o grubsze sznureczki to PP jest jak dla mnie the best, używam PP 20lbs już 3 sezon i jak narazie jest ok.Szukam za to plecionki do delikatniejszych łowów i zastanawiam się nad Berkleyem Whiplash Cristal, ewentualnie Fireline cristal lub cosik w podobie 8-12lbs.Co szanowni koledzy mogą polecić, mogąbyć również propozycje standardowych wyrobów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Ja osobiście zdecydowałem się na Power Strike 10lb.Ma naprawdę świetne recenzje użytkowników,przynajniej te cieńsze.Podobno wielkie zaskoczenie jeżeli chodzi o pleciugi.Pozdrawiam! Jedna z pozytywnych opini:http://www.rtw.org.pl/portal/artykul.php?id=26&id_kat=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 jakieś namiary na produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 http://www.allegro.pl/item999011229_power_strike_oryginalna_ plecionka_z_usa_0_12mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Użytkuję Power Strike, bodajże 30lbs, na Bałtyku i złego słowa nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 http://www.aspius.pl/index.php?option=com_virtuemart& ;page=shop.browse&category_id=32&Itemid=1zawsze to jakaś pomoc przy przeliczaniuTemat średnicy plecionki jest już wałowany od kilku lat, jak może mieć średnicę coś co nie jest okrągłe w internecie pełno jest plecionek opisywanych w lb. i takie właśnie trzeba kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Friko, myślę że, uwaga o średnicy w mm dotyczyła mojego postu więc wytłumacz mi proszę jak podać wymiar plecionki skoro sam producent podaje że średnica wynosi 0,12mm . Nie wiem ja nigdzie nie doczytałem o jakimś przeliczniku z mm na lb. A może zapodasz takowy skoro tak bardzo zirytowała Cię ta średnica.Pozdrawiam Grzegorz Nie bylo skierowane do mnie ale mysle, ze wolno mi odpowiedziec.Otoz wiele razy zdarzylo mi sie, ze plecionka (chodzi o plecionki sygnowane na nasz rynek i dlatego tak opisane) swoja jakoscia pozostawiala wiele do zyczenia.Natomiast po przejsciu na plecionki (nawet tej samej nazwy) ale sprowadzane zza Oceanu sprawa ulegla radykalnej poprawie i takie plecionki bywa, ze przezyja u mnie sezon a wyrzucam glownie dlatego bo pozostale odcinki sa juz zbyt krotkie, zeby oddac dlugi rzut.(sa to plecionki z oznaczeniem LB) Jezeli nie trafia do Ciebie argument, ze czegos o takiej konsystencji jak plecionka nie da sie zmierzyc suwmiarka i wobec tego nie ma sensu robic zadnych przeliczen to moze trafi argument powyzszy... Oczywiscie daleko mi od generalizowania, pisze o tym jak ja do tego podchodze. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giepol Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Gumofilc, chodziło mi o to że kolega barwena prosił o info na w/w temat więc odpisałem podając to co producent przykleił na opakowaniu. Wiem że plećki nie mają średnicy ale zirytowała mnie ta uwaga Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi