Skocz do zawartości
  • 0

1% podatku na ochronę wód? kogo wskazać?

Traq

Pytanie

Cześć,

Jak co roku nadchodzi czas corocznego rozliczenia PIT i wskazania wybranej organizacji pożytku publicznego, na rzecz której chcemy przekazać 1% swojego podatku. Chciałbym swój 1% przekazać organizacji zajmującej się ochroną wód i zarybieniami. Dlatego zastanawiam się czy jest jakaś organizacja o takich właśnie celach statutowych? Ideałem byłoby przekazanie środków na zarybienia Bugu, no ale aż taki wybredny nie jestem.

Organizacji pożytku publicznego o takim profilu szukałem już w zeszłym roku, ale żadnej nie znalazłem. Może jednak źle szukałem? Może możecie coś podpowiedzieć? Ostatecznie w zeszłym roku przekazałem 1% podatku dla fundacji „Ja Wisła”, jeżeli nie znajdzie się organizacja bliżej związana z wędkarstwem, to pewnie w tym roku zrobię tak samo.

Swoją drogę, czy wyobrażacie sobie co by było gdyby wszyscy wędkarze w Polsce przekazali 1% swojego PITa na ochronę wód i rozsądne zarybienia? Ech, warto czasem pomarzyć… :D

Pozdrawiam,

Traq

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zdaje się, że można ten % przekazać np. Towarzystwu Przyjaciół Rzeki... X.

Nie wiem, czy musi to być Fundacja. Sprawdzę to :D

Takie Stowarzyszenia w statucie z pewnością mają cele o jakich wspominasz, a o kompetentne wykorzystanie środków w większości przypadków TPR nie ma się co martwić.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Ja też najchętniej wsparłbym najbliższe mi rzeki, czyli Bug, Wisłę, Bystrzycę lub Bystrą, ale nie znam takich organizacji.

W pierwszym nr Sztuki Łowienia są namiary organizacji zajmującej się renaturalizacją rzeki Raby.

Stowarzyszenie Pożytku Publicznego Ab Ovo

KRS 305404

Ab Ovo

30-418 Kraków

ul. Zakopiańska 58

tel. 12 296 41 70

pzdr

Grzecho