Skocz do zawartości

Agrafki z krętlikem

sebek

Rekomendowane odpowiedzi

spinawal lubi zaskakiwac. uzywam tej prawie najwiekszej do szczupakowego zestawu muchowego. ostatnio si? po prostu rozpiela podczas rzutu i @much@ polecial sina w dal. musz? cos obmyslic innego. w zestawach spinningowych z agrafki zrezygnowalem. wole mocne kóleczko l?cznikowe. czasem to upierdliwe, ale kupilem sobie odpowiednie @knipexy@ i wymiana przynety nie nastrecza problemu :D

choc ja sam do agrafek juz raczej nie wroce to dla mnie najpewniesza byla @staylock@ sampo.

pozdrowka

Najlepiej zrób tak, kup drut sprężynowy 0,6 spoko wystarczy do 5kg i ukręć sobie wg uznania, jest kilka dobrych i sprawdzonych wzorów, kupujesz paczkę krętlików i sam możesz przetestować na wadze wędkarskiej, agrafka z drutu 0,6 powinna wytrzymać 10kg. Plusy, jesteś pewny tego co wykonałeś nie mówiąc o przyjemności łowienia.

• 1 rok później...

Do tej pory po przygodach z seryjnymi agrafkami (po obustronnym rozpięciu powiedziałem sobie dość!)wpadła mi dzięki uprzejmości mojego kolegi super agrafka. Jest to patent robiony przez Sławka z teamu Relax. Agrafka mimo filigranowego wyglądu jest niesamowicie mocna i pewna. Nie ma szans na samoczynne uwolnienie, a jedynie przy dużym obciążeniu ulegnie odkształceniu-zaciska się. Ważną zaletą jest możliwość błyskawicznej wymiany przynęty bez zbędnego naciskania/odginania drutu, co ma spore znaczenie gdy zdrętwiałe mamy ręce lub łowimy w rękawiczkach. Nie jest to żadna reklama ale osobiście polecam je :D

post-2517-1348916188,1162_thumb.jpg

post-2517-1348916189,0559_thumb.jpg

W toku zakupów trafiły w moje zasoby takie precjoza.

http://img80.imageshack.us/img80/9906/463n.th.jpg

Wyglądają dość wiarygodnie.

Jeśli ktoś już ich używał, proszę o krótką ocenę.

Jeśli nie, wkrótce sam coś wysmaruję :mellow:

dziadostwo jak malo. po 2ch mocniejszych obciazeniach nie dalo sie ich otworzyc (a mowa o zaczepach na mini woblerka/paproszek agrawki tez raczej z mniejszych).

Kupilem je bo wygladaly na sensowne...

Elton napisał(a) dnia nie, 01 styczeń 2012 07:01

Do tej pory po przygodach z seryjnymi agrafkami (po obustronnym rozpięciu powiedziałem sobie dość!)wpadła mi dzięki uprzejmości mojego kolegi super agrafka. Jest to patent robiony przez Sławka z teamu Relax. Agrafka mimo filigranowego wyglądu jest niesamowicie mocna i pewna. Nie ma szans na samoczynne uwolnienie, a jedynie przy dużym obciążeniu ulegnie odkształceniu-zaciska się. Ważną zaletą jest możliwość błyskawicznej wymiany przynęty bez zbędnego naciskania/odginania drutu, co ma spore znaczenie gdy zdrętwiałe mamy ręce lub łowimy w rękawiczkach. Nie jest to żadna reklama ale osobiście polecam je Smile

index.php?t=getfile&id=38970&private=0

cos ala kwik lock (czy jakimtam) FOX'a mi sie ich niewygodnie uzywalo (jak starasz sie zapiac przynete z oczkiem z grubszego drutu niz odleglosc pomidzydrutami w agrawce to calosc sie zacyna krecic na kretliku i idzie szalu dostac przy probie zmiany przynety...

Ostatnio używam agrawek i krętlików firmy American Fishing Wire takich jak np. te:

http://www.ebay.com/itm/AFW-Mighty-Mini-100-Stainless-S-Snap -Swivels-S6-70lb-/280682112533?pt=LH_DefaultDomain_0&has h=item4159f52615

Grubość drutu jest taka, że ciężko rozgiąć drut, a są stosunkowo niewielkie.

Jedyny minus to że jest kłopot z zakładaniem przynęt z małymi oczkami.

A krętliki mimo miniaturowych rozmiarów wytrzymują naprawdę wiele ...

Mają też coś dla łowców sumów : agrafki z krętlikami o wytrzymałości 145 kg. Tylko bez dużych kombinerek to lepiej się do nich nie zbliżać.