vBartek Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Każda firma wymyśla różne patenty twierdząc, że ich agrafki są w 100% niezawodne ale ta niezawodność jak wiemy wychodzi dopiero w praniu. Ja od kilkunastu miesięcy do jerków używam Mustad Haiwaiian Snap.Ich zaleta to wytrzymałość, absolutny brak odkształceń i brak możliwośći odpięcia. Nigdy nie straciłem z nich przynęty ale... zawsze jest jakieś ale... agrafki wymagają małej poprawki w postaci wyprostowania tej końcówki która teoretycznie ma ułatwiać założenie przynęty a w praktyce sprawia, że czasem przynęta wciska sie pomiedzy drut i może spaść. Po wyprostowaniu nie ma takiej możliwości. Zw względu na grubość drutu ok 1mm lub może trochę ponad do przynęt z mniejszymi oczkami typu gumy itp zakładam kółko. PS. Z tego co wiem założeniem producenta nie było stosowanie ich do przynęt lecz do zakładania obciążenia do morskich połowów (nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa w morskiej nomenklaturze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zybi Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Do tej pory po przygodach z seryjnymi agrafkami (po obustronnym rozpięciu powiedziałem sobie dość!)wpadła mi dzięki uprzejmości mojego kolegi super agrafka. Jest to patent robiony przez Sławka z teamu Relax. Agrafka mimo filigranowego wyglądu jest niesamowicie mocna i pewna. Nie ma szans na samoczynne uwolnienie, a jedynie przy dużym obciążeniu ulegnie odkształceniu-zaciska się. Ważną zaletą jest możliwość błyskawicznej wymiany przynęty bez zbędnego naciskania/odginania drutu, co ma spore znaczenie gdy zdrętwiałe mamy ręce lub łowimy w rękawiczkach. Nie jest to żadna reklama ale osobiście polecam je Wlasnie je zakupilem.Na testowanie musze niestety jeszcze poczekac.Przed tygodniem przez Biebrze jezdzily ciagniki z przyczepami drzewa.Lod byl gruby do 40cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Prośba napisz gdzie je kupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Podpowiedziałem koledze-u źródła:http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=19871690 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zybi Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Najlepiej jest zadzwonic.tel.604 210 723 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 W ostatnich latach Spinwal niestety się mocno popsuł!!! Cęsto ma przehartowany drut co widac po próbach podgiecia zapinki bo potrafi sie sama otworzyć ale trzeba uczciwie powiedziec że nie zawsze się to zdarza, jednak dla mnie brak powtarzalnosci to spory minus.Szkoda bo to moj ulubiony kształt...Od ubiegłego roku łowię ularami od 10kg do 40kg. Są zajebiste tylko czasem trzeba sie powku....ć przy gumach i zmienic agrafkę na mniejszą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Do tej pory po przygodach z seryjnymi agrafkami (po obustronnym rozpięciu powiedziałem sobie dość!)wpadła mi dzięki uprzejmości mojego kolegi super agrafka. Jest to patent robiony przez Sławka z teamu Relax. Agrafka mimo filigranowego wyglądu jest niesamowicie mocna i pewna. Nie ma szans na samoczynne uwolnienie, a jedynie przy dużym obciążeniu ulegnie odkształceniu-zaciska się. Ważną zaletą jest możliwość błyskawicznej wymiany przynęty bez zbędnego naciskania/odginania drutu, co ma spore znaczenie gdy zdrętwiałe mamy ręce lub łowimy w rękawiczkach. Nie jest to żadna reklama ale osobiście polecam je quote] Wlasnie je zakupilem.Na testowanie musze niestety jeszcze poczekac.Przed tygodniem przez Biebrze jezdzily ciagniki z przyczepami drzewa.Lod byl gruby do 40cm .Czy te cuda mają wersje z krętlikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Jak widać nie, ale zawsze można zapytać czy by się nie dało zrobić takiej partii. Te Sławek zrobił głownie pod kątem sandaczowania, więc krętlik nie jest potrzebny. Agrafki są robione ze specjalnego drutu nierdzewnego sprowadzanego z Niemiec i Szwecji (dokładnie nie mogę podać z jakiego) i jak pisałem mimo, że wyglądają filigranowo to są dosłownie niezniszczalne. Poza aukcjami na Allegro można je kupić w sklepie www.kingshad.pl i razie chęci zamówienia proszę dzwonić w dni robocze pod numer Sławka Czyżewskiego: 519 502 474. Chyba nie trzeba już wspominać, że używa tego cały Team Relax, co jest niejako gwarancją niezawodności. Pozdrawiam i gorąco polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Dziekuej za info. Zapytam się o wersje z krętlikami i zamówie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 A właściwie po co wersje z krętlikiem do przyponów na szczupaka?Plecionka - krętlik - przypon - agrafka . Tak wygląda koniec mojego zestawu. A nie plecionka-krętlik-przypon-krętlik- agrafka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Myślałem żeby kupić te agrafki do zestawów na każdą rybę .(producent ma 3 rozmiary - małe, średnie i duże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 A właściwie po co wersje z krętlikiem do przyponów na szczupaka?Plecionka - krętlik - przypon - agrafka . Tak wygląda koniec mojego zestawu. A nie plecionka-krętlik-przypon-krętlik- agrafka.Ja stosuje dodatkowy kretlik przy przynęcie ponieważ używam odczepiacza na wzór V-free.W razie zaczepu nie osłabiam przyponu. Czasami po takiej akcji krętlik i grafka do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Pytaj w sklepach o APS za 4,5zł masz 10szt.dobrych agrafko-kretlików.Ja uzywam bodaj rozmiar 12 na trocie a łowie na plecionke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Nie będę oryginalny. Używam Spinwala ale od nr 18. Mniejszych do paprochów nie stosuję tylko wiążę bezpośrednio. Wyjątek robię tylko przy obrotówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnum666 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 W zeszłym sezonie z powodzeniem testowałem agrafki profi-blinker z serii xxx http://www.ebay.de/itm/Profiblinker-Fastlock-Wirbel-XXX-stro ng-16-22-4kg-/280708506251?pt=DE_Sport_Angelsport_Haken_Vorf %C3%A4cher_Wirbel&hash=item415b87e28b Wykonane z mocarnego drutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Odświeżę temat przestrogą.Tak wygłdały krętliki przy agrafkach Dragona podczas dzisiejszego wędkowania. Jedna, to byłby przypadek ale dwie sztuki pod rząd, to już daje do myślenia. Trzeciej nie zaryzykowałem. Na szczęście nie na rybie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Mialem kiedys takie zdarzenie z krętlikami Kamatsu. 3 przynęty pod rząd psu w d... Od tego czasu Spinwal. Nie polecam też agrafek dziwolągów w stylu Rapala. Wygina się ro w ruskie 8 i rozłazi. Mój ulubiony kształt - Spin Lock. Nie obraca się jak Power Lock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi