Skocz do zawartości

Jak będzie odpowiednia plecionka na spinning ?

Petrus27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Zaczynam spiningować. Ogólnie lekkie i średnie spiningowanie. Zakupiłem taki sprzęt:

wędka: MISTRALL SHOGUN SPIN 2.59m, cw. 7-25g

kołowrotek: SHIMANO NEXAVE 3000 FSB

żyłka: P-LINE EXTRUSION 0.18mm

plecionka: właśnie tu jest problem, generalnie chodzi mi o grubość

kupić 0.15mm czy 0.19mm, proszę o pomoc. (na blachy i woblery powyżej 5-7 g). Powiem tak plecionkę zamówiłem P-LINE żółtą - 15lB(to jest około 0.20), ale nie wiem czy lepsze nie będzie 14lB (0.17).

I jeszcze jedno ważne pytanie - podobno żeby plecionka zbyt szybko nie ulegała zniszczeniu i nie niszczyła przelotek powinno się spryskać ją czystym silikonem???

Cześć. Tak na pierwszy rzut oka to ja do tej wędki założyłbym plecionkę 10 lb, góra 14 lb (ostatecznie). Oczywiście można i grubiej, ale zestaw ma być do dość finezyjnego łowienia. No, ja bym tak zrobił :D Poza tym P-line jest dość grubą plecionką jak na swą wytrzymałość. Na średnice plecionek nigdy nie patrzę, to jakieś nieporozumienie. Plecionka ma różne średnice, zależy jak ją zmierzyć :D Patrzy się na wytrzymałość takiej linki.

O spryskiwaniu silikonem pierwsze słyszę. Zalecam ostrożność. Możesz mieć potem na kołowrotku klejącą się paćkę.

Plecionka nie powinna uszkodzić przelotek Twojej wędki. Jeżeli tak się stanie to bardzo źle będzie świadczyć o wędce.