Petrus27 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Witam!! Zaczynam spiningować. Ogólnie lekkie i średnie spiningowanie. Zakupiłem taki sprzęt:wędka: MISTRALL SHOGUN SPIN 2.59m, cw. 7-25gkołowrotek: SHIMANO NEXAVE 3000 FSBżyłka: P-LINE EXTRUSION 0.18mmplecionka: właśnie tu jest problem, generalnie chodzi mi o grubośćkupić 0.15mm czy 0.19mm, proszę o pomoc. (na blachy i woblery powyżej 5-7 g). Powiem tak plecionkę zamówiłem P-LINE żółtą - 15lB(to jest około 0.20), ale nie wiem czy lepsze nie będzie 14lB (0.17). I jeszcze jedno ważne pytanie - podobno żeby plecionka zbyt szybko nie ulegała zniszczeniu i nie niszczyła przelotek powinno się spryskać ją czystym silikonem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Cześć. Tak na pierwszy rzut oka to ja do tej wędki założyłbym plecionkę 10 lb, góra 14 lb (ostatecznie). Oczywiście można i grubiej, ale zestaw ma być do dość finezyjnego łowienia. No, ja bym tak zrobił Poza tym P-line jest dość grubą plecionką jak na swą wytrzymałość. Na średnice plecionek nigdy nie patrzę, to jakieś nieporozumienie. Plecionka ma różne średnice, zależy jak ją zmierzyć Patrzy się na wytrzymałość takiej linki. O spryskiwaniu silikonem pierwsze słyszę. Zalecam ostrożność. Możesz mieć potem na kołowrotku klejącą się paćkę. Plecionka nie powinna uszkodzić przelotek Twojej wędki. Jeżeli tak się stanie to bardzo źle będzie świadczyć o wędce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi