Skocz do zawartości

siła zacięcia

Przemsol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

siła dźwigni w chwili zacięcia nie może być za mała i za duża. W ułamku sekundy powinna być równowaga, jak na huśtawce. Niektórych ponosi i mówią że lewitują z wędką pod pachą ale na tym między innymi polega fenomen tego zdarzenia i w ogóle baitcastingu. Oczywiście nie dotyczy to połowu drobnicy i olbrzymów.

A tak może wyglądać drugi koniec wędki, flippin hook z zadziorem i oczkiem typu rig oraz duży ciężarek przelotowy:

https://www.youtube.com/watch?v=8nHM2Ie9LWg

Pozdrawiam

łowiłem łowiłem i się zastanawiałem.... złudzeniem (lub wręcz powodem) w zacinaniu jest trzymanie (obejmowanie) dłonią albo relatywnie cieńkiego uchywtu w przypadku stałoszpulowca albo całego multika..... wczoraj na forum w którymś z wątków widziałem zobrazowanie sytuacji kiedy przy zacinaniu wędka z multikiem wypada z dłoni...po czym wypada do wody a wędkujący wypada z łodzi za swoim zestawem ;)

dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Witam,

wędka wypada z dłoni w chwili zacięcia, wpada do wody a za nią fajtułapa – mały teatrzyk ale dzięki.

Wydaje się, że zacinać trzeba jak czujemy, że to nie zaczep. Nie każde zatrzymanie przynęty to branie. Dobrze to wymacać i tu jeśli ryba pochwyci np. gumowe frędzle z mopem to szybko jej nie wypluje i mamy na to chwilę czas. Zawsze to coś. Mamy teraz swoją szansę. Potem już tylko lewitacja;)

Jak byś tak do przynęty doczepił gazę i bandaże to chyba zacinanie byłoby nawet niewskazane. No ale Ty łowisz tylko na gumy lub koguty:)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...