Skocz do zawartości

Charakterystyka woblerów sandaczowych

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry. Mam pytanko do osob znajacych sie na specyfikacji woblerow z przewaga proby przechytrzenia sandacza. Jaki ksztalt powinny miec, na jakiej glebokosci powinny pracowac etc. Chcialbym kupic jakies pojedyncze sztuki zeby poprobowac swoich sil. Czy wobler boleniowy mozna uznac takze jako sandaczowy?  Dodam ze nie chcialbym wydawac 30 zł na jedna sztuke. Lowie na gumy przewaznie ale czesto widze zerujace ryby a schodze o kiju wiec moze woblerkiem da rade cos skosic. Jakie kolory i rozmiary wybierac? wiem ze nie ma szablonu na to i kazda woda jest inna ale pewni wielu z was ma jakies swoje pewniaki i moze zechce sie podzielic wiedza?

Edytowane przez Error_Error_Error

To raczej sandaczowy wobler można uznać jako boleniowy. A "krztalt" :ph34r:  najlepiej apetyczny, uklejkowy, na nocnego smoka żerującego pod powierzchnią. Na dziennego mi sprawdzają się bardziej garbate, okoniopodobne, głębiej schodzące - tonące. Rozmiary proponuję dobierać na łowisku. Jeśli widzisz żerujące drapieżniki to i nie sposób przegapić rodzaju (kSZtałtu,wielkości) ich posiłku. Woblerów dobrze jest mieć kilka :ph34r:

Jeśli chodzi o KRZTAŁT to przepraszam bład literowy az taki galgan nie jestem :) a co do woblerow to na nocke i na dzien rozne opcje wystepuja? Rozumiem ze wszystko zalezy od warunkow na lowisku czyli wszytko uklejopodobne i raczej nie "garbate"? a co do glebokosci schodzenia to do 1,5 m jest glebokoscia odpowiednia? Co do ceny to sie zgodze ze 30 zł to nie wiele jesli lowi skutecznie ryby tylko po prostu bede ich uzywac okazjonalnie przynajmniejh tak mysle. Wobki pana Widla gdzie tego szukac? A jesli chodzi o dzienne lowy to rozumiem wobki tonace a na nocke raczej plywajace?

Edytowane przez Error_Error_Error

Napisz do Pana Janusza - zyczliwy z niego facet i wszystko Ci napisze jak i doradzi :)

z innych nocnych marków to rapali oruginal, slamo minow i sting, gloog nike - takie podstawy :)

Edytowane przez meme174

Kolega,, Spinnerman " przepraszam z góry jeśli z błędem napisałem. Umieścił w swoim wątku dosyć obszerne i wyczerpujące materiały które miałem okazję czytać dzięki jego uprzejmości. Skarbnica wiedzy na temat łowienia sandaczy w rzece jak i opisy konkretnych sytuacji łowisk i warunków oraz przynęt do nich dbieranych. :-)